Štýl

Čierna gazela Naomi Campbellová oslavuje. Koľko rokov jej hádate?

"Exotická krásavica má za sebou hviezdnu kariéru, v časoch najväčšej slávy patrila k "silnej päťke" najžiadanejších supermodeliek, ktoré poznali aj tí, ktorým móda veľa nehovorila."

Webmagazin.sk/TASR, 22. mája 2015 8:00
Naomi Campbell Foto: TASR/AP
Britská modelka Naomi Campbellová sa v piatok 22. mája dožíva 45 rokov. Je žijúcou legendou medzi modelkami. Na titulnej stránke prestížneho magazínu Vogue sa prvýkrát objavila v roku 1988 a stala sa tak prvou manekýnkou čiernej pleti, ktorej sa to podarilo.

Exotická krásavica má za sebou hviezdnu kariéru, v časoch najväčšej slávy patrila k "silnej päťke" najžiadanejších supermodeliek, ktoré poznali aj tí, ktorým móda veľa nehovorila.

Naomi Campbellová sa narodila 22. mája 1970 v Londýne vo Veľkej Británii. Vyrastala iba s matkou jamajského pôvodu, ktorá sa živila ako tanečnica a príležitostná modelka. Otca nikdy nespoznala, odišiel od rodiny pred jej narodením. Matka chcela mať z pôvabnej dcéry scénickú umelkyňu, zapísala ju preto do renomovanej umeleckej školy Italia Conti Academy, kde študovala balet. Ešte pred ukončením štúdia však vtedy pätnásťročnú krásku objavili v nákupnom centre módni agenti a závratná kariéra Naomi Campbellovej sa rýchlo rozbehla.
Naomi Campbell Foto: TASR/AP

V krátkom čase sa stala kráľovnou prehliadkových mól i titulných stránok desiatok svetoznámych magazínov, ktoré ešte dovtedy so ženami tmavej pleti nespolupracovali. "Čierna gazela", ako ju ľudia z brandže prezývali, spolupracovala s každým, kto v módnom biznise niečo znamenal. Jej krivky, ladné pohyby a ebenová pokožka poplietli hlavu celej jednej generácii mužov počas zlatej éry supermodeliek. "Kedykoľvek ju osobne vidím, jej krása ma ohromí," vyhlásil o nej spevák Elton John.

Žiadaná Naomi Campbellová sa predstavila i na filmovom plátne, zahrala si menšie úlohy napríklad vo filmoch Cool as Ice (Studený ako ľad, 1991), alebo Miami Rhapsody (Rapsódia v Miami, 1995).

Temperamentná topmodelka je známa svojou excentrickou a výbušnou povahou, ktorá ju viackrát dostala do médiami prepieraných problémov so zákonom. Svoju celosvetovú slávu však značne využíva na pomoc niekoľkým charitatívnym organizáciám.
Naomi Campbell Foto: TASR/AP

Štedro podporuje Detský fond Nelsona Mandelu (The Nelson Mandela Children’s Fund) a v roku 2005 založila charitu My love Brazilia pomáhajúcu v boji proti chudobe v Brazílii. Humanitárne sa angažovala tiež po vyčíňaní hurikánu Katrina (2005) či po zemetraseniach na Haiti (2010) a v Japonsku (2011).

ODPORÚČAME AJ:
Pol Pot napísal jednu z najstrašnejších kapitol v dejinách 20.storočia
Pred 95 rokmi sa narodil prvý slovanský pápež, svätý Ján Pavol II.
Zdravé a krásne nechty? Nie je to až také ťažké, ako si myslíte

Komentáre