Štýl

Nevyhadzujte oblečenie, ktoré už nenosíte! Môže pomôcť aj zarobiť

"Hádam každá žena má v skrini kúsok, ktorý na seba obliekla v skúšobnej kabínke prvý a posledný raz."

Veronika Rosputinská, 24. septembra 2013 10:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Nakupovanie je jednou z obľúbených aktivít mnohých žien, samozrejme, nemám na mysli nakupovanie nutností ako potraviny či drogéria. Reč je o oblečení, topánkach a doplnkoch, ktorých nikdy nie dosť. Ale čo potom, keď zistíme, že to dosť už nastalo?

Mne sa tento stav už neraz podarilo dosiahnuť a tak nastalo nenávidené upratovanie šatníka. Veľa rokov som oblečenie triedila veľmi nerozumne, držiac v ruke blúzku, ktorú som mala prvý a posledný raz na sebe v kabínke v obchode. S presvedčením, že sa ešte určite zíde, som ju vrátila späť do skrine. Chyba! Pravdepodobnosť, že vec, ktorú ste dlhé mesiace (alebo vôbec) nemali na sebe, si ešte oblečiete, hraničí s istotou viac, ako si myslíte.

Ak zdoláte problém číslo jeden a s milovanými kúskami, o ktorých existencii ste pred poriadkami ani netušili, sa s ťažkým srdcom rozlúčite, narazíte na ďalší problém.

Čo s tými handrami?


Áno, na posteli leží slušná kôpka šiat, ktoré je vám z pochopiteľných dôvodov ľúto len tak vyhodiť. Stáli nemalé peniaze a sú v podstate nové. Po malom prieskume na internete som došla k tomuto záveru – svojim „starým“ oblečením môžete pomáhať alebo na ňom niečo zarobiť.

Spôsobov, ako sa oblečenia môžete zbaviť a pritom si dopriať ten skvelý pocit, že ste niekomu pomohli, je viac. V mnohých mestách fungujú charitatívne organizácie, detské domovy a iné sociálne zariadenia, kde by sa mali vášmu oblečeniu potešiť. No je to skutočne tak?

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Táto forma obrody šatníka bola teda mojím prvým pokusom. Nenechala som sa odradiť na prvý raz, keď som dostala studenú sprchu v podobe odpovede, že o moje vypraté a voňavé moderné šaty nemajú záujem, pretože ich nenesiem z čistiarne. Neverím, že by sa im mamičky a deti nepotešili. Nevadí. Nepochodili sme ani v cirkevnej charite, kde moja mama dostala rovnakú odpoveď. Napokon som našla krízové centrum, kde moje oblečenie urobilo radosť aj bez „certifikátu“. Takže hurá do pomoci!

Pre tie, čo chcú šaty ešte speňažiť


V druhej fáze prieskumu som začala pátrať po možnostiach, ako svoje najmä nikdy nenosené veci predať ďalej. Najprv som zamierila na internetové bazáre, keď sa mi však ani po niekoľkých mesiacoch nik neozýval, vzdala som to.

V miestnych second handoch tiež nepochodíte, takže tam s plnými taškami zbytočne cestu nemerajte. Oblečenie, možno na pár výnimiek, nevykupujú.

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván
Pri ďalšom pátraní som natrafila na internetovú stránku vykupobleceni.cz. Funguje na jednoduchom princípe – vyplníte formulár, oblečenie zbalíte a pošlete do centrály a potom čakáte na e-mail so sumou, ktorú vám za balík ponúknu. Sama som to nevyskúšala, ale na mnohých diskusných fórach som sa stretla skôr s negatívnymi reakciami. Ženy sa sťažovali, že za svoje kvalitné oblečenie dostali pár eur, ktoré niekedy nepokryli ani poštovné.

Netradičný obchod


Dlho som hľadala obchod, ktorý by fungoval výlučne na princípe vykupovania a následného predaja šatstva. Bez úspechu. Až mi raz pri káve kamarátka spomenula, že niečo také v Bratislave skutočne existuje. Neváhala som a vybrala sa tam.

„Celé to funguje takto. Klientka k nám prinesie veci, my si vyberieme tie, o ktorých si myslíme, že sú predateľné. To znamená, bez známok poškodenia, vhodné na dané ročné obdobie a s nie výraznými známkami nosenia. Následne podpíšeme zmluvu. Čo sa týka ceny za konkrétny kus, u nás sú dve možnosti – buď si klientka určí cenu sama a my si na ňu prihodíme alebo cenu určím ja a klientke z nej vyplatím 60 percent,“ prezrádza o spôsobe fungovania Vintage shop jeho zakladateľka Zuzana Saliu.

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván
„Ak je konkrétny tovar problém predať, po dohode s klientkou ide do zľavy a ak sa nepredá ani v tej, vracia sa späť klientke,“ dopĺňa pani Saliu. Do obchodu pritom môžete priniesť v podstate čokoľvek, od spoločenských šiat cez topánky, kabelky či šperky. Výnimkou je len športové oblečenie a športová obuv, rovnako ako detský a pánsky textil.

Výmenný obchod


O obnosené oblečenie sa začali zaujímať aj niektoré módne značky. Prečo je pre nich staré oblečenie zaujímavé, nám prezradila Katarína Tomášiková zo spoločnosti H&M: „Množstvo oblečenia skončí ročne na skládkach, pričom väčšina sa dá ešte použiť. Ak staré oblečenie recyklujeme, znižujeme dopad módneho priemyslu na životné prostredie.“

Odmeny za tašky vášho oblečenia sú rôzne. Niektoré firmy ponúkajú zľavové poukážky na ďalší nákup, iné ponúknu zľavu na konkrétnu kolekciu či kusy.

Aký je teda záver? Najjednoduchšie je samozrejme všetko nenosené šatstvo vyhodiť do smetiaka pred dom a potom pozorovať ten neporiadok, ktorý z toho niekto narobil. Ak vám však záleží na iných, na planéte či aspoň na sebe, skúste aj iné spôsoby, ako sa nechceného oblečenia zbaviť.

Komentáre