Štýl

Módna inšpirácia: Ako sa obliecť na záverečné skúšky

"Napriek tomu, že vedomosti sú samozrejme to najpodstatnejšie, je to práve prvý dojem, vďaka ktorému môžete na skúšajúcu komisiu zapôsobiť. Tu je päť tipov, ako sa vyhnúť módnemu faux pas! "

Diana Vaculová, 19. mája 2014 14:00
H&M Foto: H&M


Skúška dospelosti na strednej škole, či štátnice na vysokej, sú dôležitou súčasťou života každého študenta. Aj keď stále platí, že to, čo máte v hlave, je rozhodujúce, nestihli by ste sa čudovať, ako vie ovplyvniť finálnu známku to, čo máte na sebe. Preto by ste nemali zabudnúť na vašu formu. Buďte decentní, moderní, a zároveň nepodceňte vlastné pohodlie, pretože pri toľkom strese je určite to posledné, nad čím by ste sa mali zamýšľať, napríklad zle vybratá veľkosť odevu.

Elegancia a dôstojnosť


Šaty, sukne, nohavice, blúzky, košele, elegantné topy. V takomto duchu by sa mal niesť váš outfit. Dominovať by mal užší strih a klasické čierne lodičky. Dôkladne by mali byť upravené aj vaše vlasy. Čo sa týka mejkapu, dajte si len krycí krém, farbu na líčka, upravte si obočie, pery si natrite jemným leskom a zvýraznite si vaše mihalnice. Extravagantné líčenie je tabu!

Sukňa či nohavice?


Táto voľba je len a len na vás. Nezabúdajte však na dôležitý fakt, a to, že najelegantnejšie pôsobí sukňa, ktorá končí tesne nad kolenami. Pri nohaviciach je podstatné, aby neboli z rifľových materiálov. Najvhodnejšie sú tlmené odtiene, ktoré sú zároveň aj trendy. Určite si na seba nedávajte tyrkysovú či žltú.

Marks and Spencer Foto: Marks and Spencer
V teplých dňoch si zrejme skôr zvolíte šaty alebo sukňu, než nohavice. Je to absolútne v poriadku, ak je dodržaná ich dĺžka, ak sú slušné, decentné a samozrejme, nie v krikľavých farbách.

Doplnky


Opäť by ste sa mali riadiť pravidlom decentnosti. Jemné šperky, napríklad nenápadné perličky, zirkónové náušnice alebo menej výrazná retiazka určite vzbudia väčší rešpekt, než keď prídete „ovešané“ masívnymi náramkami a náušnicami, čo v konečnom dôsledku môže pôsobiť vulgárne. Vaša kabelka by sa mala niesť v podobnom duchu, jednofarebná a nijak extravagantná je tá najvhodnejšia.
Parfois Foto: Parfois

Čomu sa vyhnúť


Ak nechcete spôsobiť žiadne faux pas, vyhnite sa veľkým výstrihom, krátkym sukniam, či lodičkám s platformou. Takisto sa neoblečte do červených a inak výrazných farieb, ktoré skôr upútajú pozornosť na vaše krivky, než na vaše vedomosti. Zabudnite aj na lesklé pančušky či príliš výrazné doplnky. Môže to pôsobiť rušivo.

Niečo pre pánov


Muži to majú v obliekaní sa na záverečné skúšky určite jednoduchšie. Kľúčový je samozrejme oblek, dajte si však pozor, aby vám nebol krátky ani dlhý. Nohavice by mali byť tesne nad opätkom topánok, no a rukávy by mali byť len asi o pol centimetra kratšie než z pod nich trčiaca košeľa. Tá by, mimochodom, na maturite či štátnici nemala mať krátky rukáv a mala by byť doplnená motýlikom alebo kravatou.

Reserved Foto: Reserved
Určite sa vyhnite akýmkoľvek „vtipným“ obrázkom či potlačiam. Najlepšie pôsobí odtieň bielej, ale i modrej. Vašou vizitkou sú i upravené vlasy, oholená tvár a čisté topánky.

Prajeme vám veľa šťastia!

Komentáre