Štýl

Tisíc receptov na spálenú pokožku, ktorý je ten pravý?

"Chceme sa rýchlo opáliť a tak nejak zabudneme na najdôležitejšiu vec, ktorá chráni našu pokožku pred nepríjemne bolestivým červeným nádychom."

Eva Frantová, 24. júla 2015 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván
Každá z nás to pozná. Chceme sa rýchlo opáliť a tak nejak zabudneme na najdôležitejšiu vec, ktorá chráni našu pokožku pred nepríjemne bolestivým červeným nádychom. Slnečné lúče však v tomto prípade dokážu spôsobiť viac škody ako osohu. Ak sa tak však už stane, prvá pomoc je viac než potrebná. Čo na spálenú pokožku zaberá najviac?

Mlieko po opaľovaní


Väčšina komerčných kozmetických značiek vo svojich letných kolekciách ponúka ako základ výbavy každej správnej dovolenkárky mlieko po opaľovaní. Je však naozaj také účinné? Oslovili sme zopár respondentiek, ktoré sa na tému mlieka nevyjadrili práve chvályhodne.
Martina (21): "S mliekom po opaľovaní nemám dobré skúsenosti. Väčšinou mi od najväčších bolestí vôbec nepomôže a jediná vec, na čo je ako tak dobré je prevencia pred suchou pokožkou. Tá má totiž po spálení tendenciu olupovať sa a ja sa potom cítim ako ryba. Preto si myslím, že existujú i účinnejšie zbrane na spálenú pokožku."

A čo tak jogurt?


Niektoré z nás túto šikovnú mliečnu pochúťku rady aplikujú i na spálený chrbát. Prečo vôbec? Smotana či jogurt svojím chladivým účinkom rýchlo pomôžu proti najväčšej bolesti a rovnako zaženú i najhoršie spálenie.
Zuzana (21): "Pre mňa je jogurt absolútnou jednotkou. Vždy ihneď utekám do chladničky a keďže som bledý typ, spálenie je u mňa takmer nevyhnutné. Nemôžem si pomôcť a okamžite doplatím na svoju nedbanlivosť. Vždy ma však zachránil jogurt, určite ho ako prvú pomoc vyskúšajte."

Pantenol nás zachráni vždy


Ak sa však naozaj chcete spálenej pokožky zbaviť čo najskôr, určite zájdite do lekárne pre pantenol. Tento malý zázrak, či už v penovej, sprejovej alebo krémovej forme, dokáže so spálenou pokožkou robiť divy.
Majka (29):"Zakaždým keď sa spálim, siahnem okamžite po pantenole. Vyskúšala som ich mnoho, avšak najlepšie sú tie s jeho najväčším obsahom, až okolo 10%. Ešte lepšie je, ak zároveň obsahuje i dávku aloe vera, ktoré pokožku ošetrí a schladí."

ODPORÚČAME AJ:
Odličujete sa správne? Detské obrúsky nie sú výhra
Chudnete? Dajte si pozor, syndróm skinny fat číha na každú z nás
Gélové nechty bez námahy? Zájdite si do drogérie
Neviete, čím ešte prekvapiť? Skúste plavky na zips

Komentáre