Štýl

Vypadáva vám v lete viac vlasov? Nebojte sa, je to prirodzené

"Počas letných mesiacov sa nám často stáva, že po sprchovaní či česaní nachádzame v odtoku oveľa viac vypadnutých vlasov. Nejednu z nás to zamrzí a zamyslíme sa, čo robíme zle. "

Eva Frantová, 3. augusta 2015 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš
Počas letných mesiacov sa nám často stáva, že po sprchovaní či česaní, nachádzame v odtoku oveľa viac vypadnutých vlasov. Nejednu z nás to zamrzí a zamyslíme sa, čo robíme zle. Máme jesť viac vitamínov? Starať sa o vlasovú pokožku? Menej používať kulmu či žehličku? Určite by vlasom prospelo všetko z vyššie uvedeného, nadmernému vypadávaniu vlasov v lete sa však aj napriek tomu nevyhneme. Prečo je tomu tak?

Môže za to telogén


Telogén je posledná rastová fáza vlasu, v ktorej vlas takpovediac oddychuje a regeneruje vlasový korienok. Vlas ostáva vo vlasovom folikule, až kým sa pokožka nejakým spôsobom nepodráždi a on nevypadne. Približne 15% všetkých našich vlasov je v tejto fáze naraz počas normálneho obdobia. V lete sa však, hlavne pôsobením slnka, zvyšuje množstvo vlasov nachádzajúcich sa v telogénovej fáze, a tým pádom aj množstvo vypadávajúcich vlasov.

Ako tomu zabrániť


Možno vás sklameme, ale osvedčený spôsob, ktorý by vlasom bránil dostať sa do telogénovej fázy neexistuje. Je to úplne prirodzený proces, ba priam nevyhnutný. Nebojte sa, že budete plešatá, alebo sa vám urobia kútiky. Vaše vlasy, ak sú zdravé, presne vedia, koľko ich môže vypadnúť, aby to nebolo ani trochu vidno.

Ľúbte ich a odvďačia sa vám


Vlasy sú však rady stredobodom pozornosti a to v každom slova zmysle. Preto, ak im doprajete nejakú tú starostlivosť navyše, určite nebudú proti. Vyskúšajte napríklad zábal z kokosového oleja, o rozmanitých účinkoch ktorého sme písali v tomto článku. Alebo stavte na výživné oleje či zábaly s prídavkom masky. Verte nám, vaše vlasy si to zapamätajú.

ODPORÚČAME AJ:
Problematická pleť sa nenosí, skúšali ste už detský púder?
Tisíc receptov na spálenú pokožku, ktorý je ten pravý?
Chystáte sa na predĺžený víkend? Vieme, čo vám v taške nesmie chýbať
Chudnete? Dajte si pozor, syndróm skinny fat číha na každú z nás

Zdroj: www.instyle.com

Komentáre