Technológie

Desať najzbytočnejších webstránok na svete

"Áno, najzbytočnejších. Nemajú žiadny význam, žiadne posolstvo, nezarábajú peniaze a ani nie sú referenciou pre svojho tvorcu. Chcú iba zaujať vašu pozornosť, keď sa ukrutne nudíte. "

Erik Stríž, 30. júna 2015 14:00
10 najzbytočnejších webstránok - republiquedesmangues.fr Foto: republiquedesmangues.fr
Možno sú najzbytočnejšie, ale pre veľmi malú skupinu ľudí majú aspoň malý význam. Sú to ľudia, ktorí sa v práci neskutočne nudia a namiesto toho, aby robili niečo produktívne, trávia čas na internete sledovaním obsahu bez významu.

Druhá skupinka ľudí ocení technické prevedenie týchto stránok. Hoci nemajú zdanlivý význam, občas sú pri ich tvorbe využité zaujímavé technológie a dá sa nimi nechať inšpirovať. Napríklad využitie jazyka Javascript je pre niektorých vývojárov webstránok stále taká menšia španielska dedina a názorná ukážka možností tohto jazyka ich inšpiruje k vzdelávaniu sa.

Každopádne, nasledovné stránky skutočne nemajú hlbší význam. Bez akejkoľvek vízie, významu a opodstatnenia sú uviaznuté na internete a ročne ich navštevujú tisíce ľudí len pre skrátenie dlhej chvíle. Pridáte sa k nim aj vy?

10 najzbytočnejších webstránok - thatsthefinger.com Foto: thatsthefinger.com

thatsthefinger.com

Stránka That´s the finger vám ukáže ukazovací kurzor v nezvyčajne veľkom prevedení, pričom vy ako návštevník máte možnosť vybrať si, či vám ukáže vztýčený ukazovák alebo prostredník.

staggeringbeauty.com

Staggering Beauty je webstránka, ktorá vás zasiahne. Ale pozor, tento zásah nemusí byť práve pozitívny. Komický nafukovací červík pôsobí milo a návštevníka stránky teší, že ho môže ovládať kurzorom myši. Akonáhle sa však nafukovací červík rozhýbe priveľmi, celá stránka sa stane hlučnou a farebne extrémne pestrou. Až tak veľmi, že ľudia s citlivejšími zmyslami by si na to mali dávať pozor.

10 najzbytočnejších webstránok - trypap.com Foto: trypap.com

trypap.com

Nemáte radi, keď vás webstránky pri registrácii upozorňujú, že vaše heslo nie je dostatočne dlhé? Alebo, že neobsahuje aspoň jeden veľký znak? A potom, že ešte heslo musí obsahovať aj číslicu, špeciálny znak, krvnú vzorku a chlp jednorožca? V takom prípade sa vám nebude páčiť ani webstránka Trypap.com, ktorá pri zadávaní hesla návštevníka otravuje pasívne agresívnymi komentármi.

fallingfalling.com

Webstránka Falling Falling je skutočná kuriozita. Vlastne ani nie je tak zbytočná, pretože jej cieľom je vo vizuálnej i zvukovej forme interpretovať efekt zvaný Shepardov tón. Shepardov tón je priam neskutočná zvuková ilúzia, pri ktorej počúvaní máte neustály a nekončiaci dojem klesania.

10 najzbytočnejších webstránok - eelslap.com Foto: eelslap.com

eelslap.com

Na tejto jednoduchej webstránke nenájdete nič iné, ako muža stojaceho pred zeleným plátnom. Pohybom kurzora myši ho môžete prefackať slizským úhorom. A môžete do robiť stále dookola, až kým sa vám v práci nepadne smena

rrrgggbbb.com

Táto stránka bude niečo hovoriť dizajnérom webstránok. Tí dôverne poznajú skratku RGB a vedia, že reprezentuje tri hlavné farby používané v digitálnom zobrazení. R ako red (červený), G ako green (zelená) a B ako blue (modrá). Keď prejdete myšou na niektoré z písmen, pozadie stránky sa zmení práve na danú farbu a prechod bude sprevádzaný nepríjemnými robotickými zvukmi.

movenowthinklater.com

Move now think later je webstránka, ktorej prehliadanie skutočne nemá význam. Je však zaujímavou demoštráciou toho, že hry ako šach či dáma sú deterministické. Nech sa akokoľvek snažíme, vždy v hre spravíme iba také kroky, ktoré sú vopred predvídateľné a predvídané. Webstránka rozhráva hru dámy bez pričinenia návštevníka a aj ju tak dokončí. Samotný návštevník nemá možnosť do hry akokoľkvek zasiahnuť, môže len sledovať jej priebeh.

republiquedesmangues.fr

Francúzska webstránka, ktorá glorifikuje mango. Nič viac. Zobrazené je iba mango s rotujúcimi svetelnými lúčmi v pozadí.

leduchamp.com

Keď sa veľmi nudíte, môžete na internete roztáčať virtuálne koleso a sledovať jeho tieň na zemi. Práve to umožňuje webstránka Leduchamp.com. Zbytočná je dokonca aj po technickej stránke, pretože nemôže byť vzorom pre použitie kódu - je totiž vypracovaná v technológii flash. To znamená aj fakt, že sa nezobrazí na mobile alebo tablete.

10 najzbytočnejších webstránok - ducksarethebest.com Foto: ducksarethebest.com

ducksarethebest.com

Najzbytočnejšia webstránka je zároveň tá, na ktorej strávite najviac času. Má zlú grafiku, meniace sa základné farby a vašou úlohou (alebo skôr bezvýznamnou možnosťou) je pohybom kurzora myši vytvárať nové kačičky za sprievodu ich kvákania. Vyplniť celú obrazovku počítača žltými 2D kačicami nie je vôbec jednoduché, takže ak máte priveľa času a žiadnu prácu, môžete sa pustiť do tejto nezmyselnej úlohy.



ODPORÚČAME AJ:
Pac-Man ide do kín, pozrite si nový trailer
Nová módna vlna: Meganávrat klasickej vinylovej platne spôsobil šok
Najoceňovanejší slovenský režisér Barabáš prináša film Suri
Vyskúšali sme najlepší konvertibilný ultrabook na svete

Komentáre