Technológie

Rok 2017: Počítačové vírusy budú silnejšie a hackeri vynaliezavejší

"Najnovšie správy zo sveta internetovej počítačovej bezpečnosti nie sú vôbec priaznivé. Očakáva sa, že vírusy budú stále silnejšie a ľudia, paradoxne, menej obozretní. "

Erik Stríž, 9. decembra 2016 10:00
Foto: Pixabay
Škodlivé programy šírené internetom, ľudovo nazývané vírusy, stále silnejú a robia starosti aj špičkovým bezpečnostným spoločnostiam. Zdá sa, akoby boli hackeri vždy minimálne jeden krok pred tými, ktorí vyvíjajú bezpečnostné riešenia. Najnovšie sa dokonca celkom menia aj kľúčové princípy týchto softvérov. Očakáva sa aj vzostup zneužitia kybernetických útokov v informačnej vojne a tiež vylepšenie tvorby falošných stôp, ktoré budú ešte efektívnejšie brániť odhaleniu hackerov.

Iba nedávno jedna z významných spoločností zaoberajúca sa kybernetickou bezpečnosťou vyhlásila, že jej tím expertov s názvom GReAT odhalil celkom netradičné a nové správanie škodlivého malvéru. Malvér je určitý typ škodlivého programu, ktorý patrí pod celé to spektrum nazývané vírusy. Ukázalo sa, že štandardné prístupy v zisťovaní ohrození, takzvané indikátory kompromisov, nie sú už viac použiteľné, pretože jeden rovnaký škodlivý softvér sa na rôznych počítačoch správa celkom odlišne. Poukazuje to na skutočnosť, že malvér dnes vzniká cielene na objednávku a so zámerom škodiť konkrétnym ľuďom, spoločnostiam a inštitúciám.

San Francisco už doplatilo na vlastnú nezodpovednosť

Pred niekoľkými dňami svet obletela kuriozita, že terčom útoku hackerov sa stala aj verejná doprava v San Franciscu. Hackeri od mesta vyžadovali výkupné, aby bolo možné ďalej používať služby verejnej dopravy. Zaujímavosťou je, že sa to stalo práve na čierny piatok. Bolo by to aj skoro komické, keby to nebolo tak tragické.


Dôvody, prečo sa hackerom podarilo prelomiť ochranu systému verejnej dopravy v tak modernom a vyspelom meste, môžu byť rôzne. Jednou z možností je jednoducho nedostatočné zabezpečenie systémov, druhou možnosťou je cielené zameranie sa práve na tento systém a aktívne hľadanie (a nájdenie) drobných chýb.

Ransomvér je taký škodlivý softvér, ktorý v počítači, prípadne celej počítačovej sieti, zablokuje dôležité súbory a hacker potom od používateľov žiada výkupné. Väčšinou to sú relatívne nízke sumy na úrovni stoviek eur, v prípade veľkých spoločností však môže ísť aj o desiatky tisíc.

Ilustračná fotografia. Smartfón HTC 10 Foto: HTC

Deje sa to aj na Slovensku

Možno bude pre vás prekvapujúce, že tento softvér sa šíri aj na Slovensku a aj keď si zaplatíte špičkový antivírusový program, nikto vám negarantuje, že vás naozaj ochráni. Je to skrátka nová, nebezpečná a veľmi agresívna forma kybernetických útokov. Práve preto je vhodné chrániť sa aj preventívne a dbať na vlastnú internetovú bezpečnosť.

Základom je mať na vlastnej Wi-Fi sieti kvalitné silné heslo, pravidelne ho meniť a nezabúdať ani na heslá v rôznych internetových účtoch. Platí tiež pravidlo, že by ste mali mať v počítači nainštalovaný antivírusový program, hoci aj nejaký bezplatný a vždy ho aktualizovať. Riziko nakazenia počítača tak veľmi výrazne klesá. Za najkvalitnejšie antivírusové programy sa považujú tie od spoločností ESET, Kaspersky, Trend Micro, AVG a niekoľkých ďalších, pretože v nich pracujú experti na kybernetickú bezpečnosť a aktívne bojujú proti hackerom.

"A skúšali ste vypnúť a zapnúť?" Foto: Pixabay

Každá štvrtá Wi-Fi je nebezpečná

Pre bezpečnostných analytikov bolo prekvapením, že aj v dnešnej dobe je až 25 percent všetkých Wi-Fi sietí nezabezpečených. To znamená, že tieto siete nie sú bezpečné pre každého, kto sa k nej pripojí, nielen pre jej poskytovateľa. V praxi totiž môže hacker pomerne jednoducho sledovať aj priebeh komunikácie, dokonca aj údaje o platobnej karte, ktoré do počítača zadávate. Na svete je pritom až 31 miliónov Wi-Fi sietí, odhaduje bezpečnostná firma Kaspersky Lab v jednej zo svojej nedávnych správ.

Téme kybernetickej bezpečnosti sme sa venovali už niekoľkokrát a všetky tieto články vám odporúčame prečítať. Obsahujú odporúčania, ako by ste sa mali správať na internete, akým webstránkam sa vyhýbať a aké antivírusové programy si inštalovať do mobilu či počítača.


ODPORÚČAME:
Zabezpečte svoj smartfón ešte dnes. Je to jednoduchšie, ako si myslíte
Kybernetických útokov pribúda, vraj ich je až 5-krát viac ako vlani
Vírusy sú aj na počítačoch od Apple, nepodceňujte to
Potreba pripojiť sa na internet kdekoľvek prináša riziká
Je internet zodpovedný za novodobé psychické poruchy?
Zotročuje nás virtuálny svet alebo nám dáva slobodu?
Užívatelia internetu čelia mnohým rizikám, ochranu podceňujú
Zabezpečiť obsah svojho mobilu je jednoduché a hlavne zadarmo

Komentáre