Technológie

Ideálny darček od zaneprázdnených synáčikov: 3D model samého seba

"Stojí 30-tisíc amerických dolárov a je určený pre mamičky, na ktoré nemajú čas vlastní synovia. Model samého seba z 3D tlačiarne je veľká vec. "

Erik Stríž, 31. mája 2016 12:00
3D modely SWIRGO Foto: SWIRGO
Hneď na začiatok je potrebné uviesť na pravú mieru, že kampaň na takýto 3D model v životnej veľkosti prebehla v Spojených štátoch ešte pred necelým mesiacom pri príležitosti dňa matiek. Na jednej z webstránok venujúcich sa hromadnému nakupovaniu so zľavami sa objavila ponuka firmy SWIRGO z Alabamy, ktorá vyzerá ako jedna veľká recesia. Je to však skutočná ponuka mimoriadne peniaze.

Spoločnosť SWIRGO v ponuke pre zľavový portál uvádza, že jej produkt je ideálny ako darček ku dňu matiek. Vraj synovia, ktorí nemajú na svojich rodičov čas, im môžu v takejto forme venovať svoju prítomnosť. 3D model je vraj precízny a verný realite, aj preto stojí až 30-tisíc amerických dolárov. Ďalšie peniaze si dodávateľ vyžiada ako poštovné, údajne môže tento poplatok dosahovať až 2500 dolárov - model z 3D tlačiarne je totiž potrebné prepravovať nanajvýš citlivo, prostredníctvom bežnej kuriérskej služby by mohlo dôjsť k jeho poškodeniu.

3D model z tlačiarne je statický, nemá žiadne funkcie, neinteraguje s prostredím a ani sa nedá žiadnym spôsobom prepojiť so smartfónom. Je to iba kus plastu, aj keď verná replika ľudskej bytosti.

3D modely SWIRGO Foto: SWIRGO

3D tlač na objednávku je nový lukratívny biznis

Vyššie uvádzaný produkt za 30-tisíc eur je poriadny úlet, o tom nemožno pochybovať. Nevedno ani to, či si ho v zľave niekto zakúpil, dnes je už ponuka na americkej zľavovej stránke neaktívna (ale stále verejná).

Iné ponuky sú stále platné a zdá sa, že dopyt po nich je dostatočný. Napríklad za takmer dvesto eur si môžete cez internet kúpiť 3D sošku s vlastnou tvárou a vyrysovaným vyšportovaným telom. Túto zaujímavú službu ponúka projekt Nudee na stránke Firebox.com.

Nudee umožňuje, aby si ste k dodanej fotografii tváre vybrali pohlavie a typ postavy, následne vám ktosi kdesi vytlačí malú figúrku s tvárou z fotografie a pošle ju na adresu, ktorú ste zadali v objednávke. Výsledok je komický a nevedno, či je určený pre kamarátov alebo nepriateľov - veľmi jednoducho totiž môžete spraviť z človeka s nadváhou štíhleho športovca, ale aj zo športovca urobiť pribratého pánka s dvojitou bradou.

3D modely Nudee Foto: Firebox Nudee
O 3D modeloch ľudí a dokonca o robotoch s ľudským vzhľadom ešte budeme počuť. Už teraz sa médiami a internetom šíria správy o tom, že si niekto v domácich podmienkach a s relatívne obmedzeným finančným rozpočtom vyrobil pohybujúcu sa figurínu Scarlett Johansson v životnej veľkosti, že v nemocniciach postávajú za pultom na recepcii čudní humanoidní roboti, že v Japonsku sa už stihla udiať prvá svadba robotov, pričom nevesta vyzerala skoro ako živá...

3D tlač a robotika idú ruka v ruke. Dospejeme do sveta, v ktorom bude normálne kupovať si vlastné robotické klony, ktoré by za nás robili niektoré povinnosti? Ak by za nás chodili do práce, možno by to až tak zlé ani byť nemuselo, nemyslíte? :-)


Zdroj: Groupon

ODPORÚČAME AJ:
V Japonsku oslávili prvú svadbu robotov
Olympiáda vylepšených ľudí sa blíži, oficiálne žijeme sci-fi
Ďalšia veľká vec: V mobiloch budú 3D tlačiarne
Neuveriteľní roboti: Môžete si do nich aj udrieť
Umelkyňa vyrába na 3D tlačiarni repliky sôch, ktoré zničilo ISIS
3D tlačiarne budú vyrábať aj orgány a kosti, prvé z nich už existujú

Komentáre