Technológie

3D tlačiarne budú vyrábať aj orgány a kosti, prvé z nich už existujú

"Americká spoločnosť BioBots sa zaoberá inovatívnymi technológiami, ktoré môžu výrazne zmeniť svet k lepšiemu. Firma vyrába 3D tlačiarne schopné vyrobiť funkčné ľudské orgány. "

TASR, 11. februára 2016 12:00
BioBot, 3D tlačiareň na biologický materiál Foto: biobot.io
Ešte koncom minulého roka sa v Las Vegas konala konferencia Kairos Global Summit, na ktorej sa, okrem iného, odprezentovalo aj niekoľko desiatok spoločností s veľkým potenciálom. Jedna z nich s názvom BioBots demonštrovala svoj vynález, ktorý by mohol výrazným spôsobom posunúť vpred celú medicínu a ponúknuť ľuďom so zdravotnými problémami príležitosť na kvalitný život.

3D tlačiareň spomínanej spoločnosti dokáže vyrobiť funkčný ľudský orgán. Celý proces je zatiaľ zdĺhavý a pomerne nákladný, vyžaduje si profesionálnu obsluhu a perfektne čisté prostredie, ponúka však cenovo prijateľné riešenie pre veľké nemocnice. Jedna takáto 3D tlačiareň stojí dnes okolo 10-tisíc amerických dolárov, čo je vzhľadom na ostatné podobné zariadenia totálny low-cost.

Spotrebným materiálom sú také látky, ktoré obsahuje aj naše vlastné telo ako stavebnú hmotu - kolagén, fibrín, PEG a ďalšie. Výsledkom sú produkty, ktoré môžu plniť dočasnú, dlhodobú alebo dokonca trvalú funkčnú náhradu za niektorý orgán v ľudskom tele.
BioBot, 3D tlačiareň na biologický materiál Foto: biobot.io

Funguje ako bežná 3D tlačiareň

Na to, aby bolo možné využívať funkcie tejto špeciálnej 3D tlačiarne, je potrebná spolupráca s počítačom. Práve v ňom musí byť nainštalovaný softvér, takzvaný ovládač pre tlačiareň. Úlohou tohto softvéru je nájsť čo najjednoduchší a najefektívnejší spôsob, akým vytlačiť trojrozmerný objekt.

Tento trojrozmerný objekt musí byť najprv spracovaný do virtuálnej podoby. Funguje ako pri obyčajnej 3D tlačiarni, objekty by mali byť uložené napríklad vo formáte STL alebo OBJ - sú to štandardy vo svete virtuálneho 3D modelovania.

Tlačiareň je schopná vyrábať predmety s presnosťou 100 mikrónov, čo je aj vo svete precíznej 3D tlače vynikajúca hodnota. Pri použití v medicíne je však potrebné čo možno najvyššie rozlíšenie a možno ani toto 100-mikrónové nemusí byť vždy optimálne. Je zrejmé, že jemné cievy či dokonca nervy sa na 3D tlačiarni ešte tlačiť nebudú dať veľmi dlho.

Žiadne krvavé kusy mäsa nečakajte. Hotový produkt je prekvapivo číry, akoby zo silikónu. Foto: biobot.io

Budúcnosť prinesie veľké veci

3D tlač biomateriálu v budúcnosti pravdepodobne nájde uplatnenie aj pri celých orgánoch, teraz si však vedeckí pracovníci musia vystačiť s výrobou menších a relatívne jednoduchších častí ľudského tela - napríklad s chlopňami, chrupavkami v kolene, s niektorými časťami srdca a dokonca s kosťami. Výrobca hovorí tiež možnosť vyrábať časti tepien.

Áno, aj toto je budúcnosť medicíny. Zatiaľ ešte nedokáže to, čo by sme možno chceli, ale na rozširovaní funkčnosti pracujú početné skupiny vedcov a odborníkov. Raz sa možno dožijeme doby, kedy sa budú na 3D tlačiarňach vyrábať aj funkčné biomechanické protézy končatín, hotové orgány nevyhnutné pre život alebo dokonca oči.

Zdroj: biobots.io


ODPORÚČAME AJ:
Neuveriteľné technológie: Potláčanie prejavov astmy mobilom
Technologické firmy chcú prepojiť náš svet s virtuálnym
Nový smartphone zmeria izbu aj nakúpi nábytok cez internet
Osobný lietajúci robot? Nič nemožné
Solárna nabíjačka na mobil, ktorú zrolujete ako papier

Komentáre