Technológie

Päť technologických úletov, ktoré chceme mať doma

"Vedecký pokrok dospel až sem. Do sveta, v ktorom môžeme používať priehľadný toustovač alebo namiesto korčúľ jazdiť na krúžkoch. "

Erik Stríž, 23. septembra 2016 15:00
Skateboard bez dosky Foto: YouTube

Pero, ktoré berie farbu z okolitých predmetov

Tento vynález rozhodne patrí medzi tie najzaujímavejšie na svete. O praktickom využití v bežnom živote by sa dalo asi uvažovať, ale pre dizajnérov, grafikov, ilustrátorov a umelcov môže byť naozaj hodnotný. Toto pero obsahuje senzor (pravdepodobne jednoduchú kameru), ktorým dokáže nasnímať akúkoľvek farbu a potom ju okamžite namixovať tak, aby vychádzala z druhého konca.

Zdroj: Scribble - A Revolutionary Pen That Draws In Any Color (kickstarter.com)

V praxi to znamená nasledovné: maľujete si na papier kvetinku a radi by ste ju zachytili aj s orignálnymi farbami. Stačí, aby ste na kvet priložili jeden koniec pera a stlačili príslušné tlačidlo. Asi po sekunde alebo po dvoch môžete začať maľovať rovnakou farbou, akú má kvet. Geniálne a zdanlivo jednoduché. V skutočnosti musí takéto pero obsahovať dovedna štyri farebné náplne (takzvaný CMYK, teda modrá, červená, žltá a čierna). V správnom pomere tieto farby mieša a výsledkom je jedna stála.

Najuniverzálnejší držiak na mobil

Volá sa Keizus a v porovnaní s vyššie uvedeným perom sa dá kúpiť za veľmi dobré peniaze. Na internete dokonca nachádzame jeho rôzne napodobeniny, ktoré však fungujú presne rovnako. Je to statív na mobilný telefón alebo tablet s ramenami, na ktorých je umiestnených niekoľko kĺbov. Vďaka nim môžete držiak nastaviť do ľubovoľnej polohy a umiestniť ho prakticky kamkoľvek.

Zdroj: There . . . up in the tree . . . it’s your phone (youtube.com)

Post-moderný skateboard

Ešte stále trvá veľký rozmach predaja a výroby takzvaných hoverboardov, teda elektronických skateboardov ovládaných nakláňaním sa. O priazeň rovnakých zákazníkov sa uchádza aj vynález s názvom Sidewinding Circular Skates. Ide o dva samostatné kruhy, do ktorých vložíte špičku nohy a môžete v nich jazdiť po dobre upravenej ceste. Terén v nich síce neprekonáte, ale zákruty, trávnik a mierne stúpania áno.

Zdroj: The Sidewinding Circular Skates (youtube.com)

Priehľadný toustovač

Do modernej kuchyne patria aj moderné spotrebiče. S cieľom vymyslieť niečo celkom nové a netradičné prišiel neznámy umelec (alebo produktový dizajnér), ktorý prišiel na zaujímavé využitie horúceho skla - čo keby sa medzi jeho dvomi platňami piekol chlebík? Výsledkom je priehľadný toustovač, ktorý vyzerá skôr ako dekoračný doplnok do štýlového interiéru. Teda, ak pokiaľ do neho nevložíte pečivo.

Priehľadný toustovač Foto: NPR.ORG

Jednomiestny vrtuľník

Tento vynález je stále v štádiu vývoja a je otázne, kedy ho budú ľudia aj reálne používať. Nie je nereálny, ale skutočne uletený - a to doslovne. Helikoptéra bez mena sa vyrába v Japonsku a očakáva sa, že do predaja príde v roku 2021. Je iba jednomiestna, má extrémne malé rozmery a nízku hmotnosť. Mohla by byť praktickým riešením do sveta, v ktorom sa presun po cestách zdržiava kvôli dopravným obmedzeniam a kolónam. Veď si len predstavte, že by ste namiesto každodenného státia v dopravnej zápche jednoducho preleteli mestom a pristáli priamo na streche budovy, v ktorej máte kanceláriu.

Malý vrtuľník pre jedného pasažiera Foto: Rocket News 24

Už dnes dokáže prototyp malého vrtuľníka letieť rýchlosťou až 100 km/h a jeho elektrický motor dokáže na batérie pracovať pol hodinu. Jeho cena sa dnes odhaduje na astronomických 375-tisíc amerických dolárov.



Zdroje: Scribble - A Revolutionary Pen That Draws In Any Color (kickstarter.com), The Sidewinding Circular Skates (youtube.com), There . . . up in the tree . . . it’s your phone (youtube.com), npr.com, engadget.com, rocketnews24.com


ODPORÚČAME AJ:
Luxusné telefóny nahradili vylepšené iPhony
Pekný mobil nemusí stáť veľa
Testovali sme: Yoga 2 Pro, ultrabook na štyri spôsoby
Jeden z najlepších tabletov sveta sníma aj odtlačky prstov
Kybernetických útokov pribúda, vraj ich je až 5-krát viac ako vlani

Komentáre