Technológie

Notebook bez Windowsu sa zväčšil v každom ohľade, okrem ceny

"Chromebooky sú notebooky pracujúce s operačným systémom Chrome OS. Značka Acer len minulý týždeň predstavila doteraz najväčší z nich vo svojom portfóliu. "

Erik Stríž, 27. apríla 2015 14:00
Acer Chromebook 15 Foto: Acer
Pred niekoľkými týždňami sme priniesli článok Notebook nemusí mať Windows, aby sa dal používať na prácu. Mohli ste sa v ňom zoznámiť s predstaviteľom novej generácie notebookov, ktoré sa spoliehajú na vždy dostupné internetové pripojenie a tomu prispôsobujú aj samotný operačný systém. Chrome OS je prostredie navrhnuté spoločnosťou Google, ide o vylepšenú a komplexnejšiu verziu internetového prehliadača Chrome, základ sa pritom nachádza v kódoch Linuxu a čo-to spoločné má aj s prostredím Android.

Tieto notebooky sú zamerané na jednoduchosť používania a na skutočnosť, že moderný používateľ chce mať všetky dáta uložené na cloude. To znamená, že iba malú časť svojej práce či osobných údajov má u seba v počítači, všetko sa nachádza v mejloch, na sociálnych sieťach, na serveroch služieb Google Drive či Dropbox a dokonca aj také veci ako úpravu fotiek robí cez internetové aplikácie. Dnes to už je možné, stačí mať vždy aktívne pripojenie na internet.

Značka Acer má vo svojom portfóliu hneď niekoľko takvaných Chromebookov, avšak dodnes iba v dvoch veľkostiach. 11 a 13 palcov v uhlopriečke je síce rozmer, ktorý je vhodný na každodenné nosenie po kaviarňach, ale na bežnú kancelársku prácu s dokumentmi je potrebných aspoň štandardných 15 palcov.

Acer Chromebook 15 Foto: Acer

Displej má nielen dostatočne veľkú plochu, ale je aj prekrytý antireflexnou vrstvou, vďaka ktorej sa neleskne pri používaní v exteriéri. Používatelia sa budú musieť zmieriť s tým, že displej ich nového notebooku nebude dotykový, ale pravdou je, že túto funkciu vo svete veľkých displejov reálne využíva málokto. Rozlíšenie displeja je základné HD, teda 1366×768 pixelov.

Napriek tomu, že v porovnaní s ostatnými Chromebookmi narástla 15-palcovej verzii veľkosť v každom ohľade, samotná klávesnica inováciami neprešla. Hoci by bolo možné do voľného priestoru umiestniť aj numerickú časť na pravej strane, tá tu nie je. Nachádzame iba klasickú menšiu verziu klávesnice s numerickými tlačidlami zakomponovanými do druhého riadka z hora.

Po oboch stranách klávesnice sú ploché reproduktory, ktoré vďaka svojim rozmerom evokujú dojem, že budú nadpriemerne kvalitné.

Zaujímavosťou Chromebooku 15 je skutočnosť, že je na ňom osadený najväčší dotykový touchpad spomedzi všetkých ostatných Chromebookov. Práca s ním by tak mala byť ešte efektívnejšia.

Acer Chromebook 15 Foto: Acer

Veľkú pozornosť výrobca venoval materiálom, z ktorých je notebook vyrobený. Podľa spoločnosti Acer vydrží tento notebook záťaž až 60 kilogramov a ak spadne na roh z výšky takmer pol metra, nestane sa mu vôbec nič. To aj napriek tomu, že hmotnosť notebooku je rovné dva kilogramy.

Acer Chromebook 15 je síce horúca novinka, ale predávať sa začne v priebehu niekoľkých týždňov. Okrem skvelej výdrže na batériu (až 11,5 hodiny) zaujme aj veľmi dobrou cenou, ktorá sa bude pohybovať na úrovniach výrazne pod 300 eur.
Zdroj: tlačová správa spoločnosti Acer


ODPORÚČAME AJ:
Tento telefón už do vrecka nevopcháte. Páčiť sa vám bude aj tak
Tablet s obrazom na celú stenu a subwooferom
Notebook nemusí mať Windows, aby sa dal používať na prácu
Najkrajší z najkrajších ultrabookov je tenký iba 12 milimetrov
Zázračný tablet s úžasným displejom a zvukom

Komentáre