Technológie

Americký gigant Apple otvoril svoju najväčšiu predajňu v Číne

"Pred otvorením predajne prebiehala kampaň formou videa, kde americká firma prostredníctvom miestneho umelca ukázala, že rozumie čínskej kultúre a hodnotám."

Barbora Belovická, 26. januára 2015 7:00
Foto: Apple.com
Bratislava 26. januára (Teraz.sk) - Spoločnosť Apple v sobotu otvorila zatiaľ svoj najväčší Apple Store na ázijskom trhu. Obchod sa oficiálne otvoril v sobotu ráno 24. januára na východe Číny v meste Chang-Čou, informoval portál 9to5Mac.

Ako je zvykom pri podobných udalostiach, ktoré organizuje firma Apple, samotnému otvoreniu predchádzalo čakanie veľkého davu ľudí. Súčasný riaditeľ firmy Tim Cook, ktorý bežne nepoužíva komunikáciu prostredníctvom sociálnych sietí, sa na Twitteri k otvoreniu predajne v Číne vyjadril ako "o začiatku niečoho nového".



Firma v súvislosti s otvorením najväčšieho Apple Store spustila počas uplynulého týždňa kampaň v podobe videa s miestnym umelcom Wangom Donglingom. Chcela tak ukázať, že rozumie miestnej kultúre a chce ju podporovať, uviedol kaligrafik. Vo videu umelec znázornil prepojenie čínskej kultúry a spoločnosti Apple, ktorá využila umelcom stvárnenú báseň v rámci propagácie otvorenia predajne.

Foto: YouTube.com



Nový Apple Store v čínskom meste Chang-Čou je jedným z piatich, ktoré americký gigant v Číne otvára pred začiatkom čínskeho Nového roka, teda pred koncom februára, dodáva portál 9to5Mac.com. Otvorenie nových predajní je súčasťou Cookovej stratégie expandovať a upevniť svoje postavenie na čínskom trhu, jednom z najväčších trhov na svete v rámci produktov firmy Apple. Cook sa ešte v minulom roku pre agentúru Reuters vyjadril, že by chcel otvoriť 25 podobných predajní v rozmedzí dvoch rokov.



„Do tohto trhu bláznivo investujeme,“ priznal riaditeľ Apple pre agentúru Reuters. „Keď si predstavím Čínu, vidím obrovský trh so stále zväčšujúcou sa strednou vrstvou, ktorá je väčšia než je v akejkoľvek inej krajine na zemi,“ dodal.

Napriek expanzii americkej firmy na čínsky trh, vláda v Číne už niekoľkokrát vyjadrila svoju nedôveru voči spoločnosti Apple. Minulý rok obvinila gigant zo sledovania svojich užívateľov prostredníctvom lokalizácie polohy cez iPhone. Apple však tieto podozrenia poprel, tvrdí portál mashable.com.

Komentáre