Technológie

Nové tablety Apple iPad Air 2 a iPad mini 3 vás dostanú

"Nové tablety od Apple sú evolúciou doteraz jedných z najúspešnejších produktov tejto firmy. Majú lepšie technické parametre, ale oplatí sa investovať do výmeny starších kusov? "

Erik Stríž, 23. októbra 2014 12:00
Apple iPad mini 3 Foto: Apple


Dnes je to už zopár dní od poslednej tlačovej konferencie Apple, na ktorej boli predstavené aj nové tablety. V porovnaní s novými telefónmi iPhone nie sú tak revolučné, skôr sú iba evolúciou už existujúceho produktového portfólia. Nové tablety iPad sa po novom tešia vyššiemu výkonu a inováciám v softvéri, avšak stále si zakladajú na tom, čo zákazníci oceňujú väčšmi - stovky tisíc aplikácií navrhnutých špeciálne pre tieto tablety.

Predstavitelia spoločnosti sa zároveň pochválili, že tabletov iPad sa za štyri roky ich existencie predalo až 225 miliónov kusov, čo je priam ohromujúce číslo.

Apple iPad Air 2 Foto: Apple

Apple iPad Air 2


Druhá generácia väčšieho tabletu s prívlastkom Air je ľahšia, výkonnejšia a snáď aj atraktívnejšia, ako tá prvá. Neskúsené oko však rozdiel medzi prvým a druhým iPad Air ani nerozpozná, dokonca aj pri pohľade na staršie veľké iPady nenájde zásadnejšie rozdiely.

Apple iPad Air 2 bude dostupný v troch farebných variantoch (strieborná, zlatá a tmavá šedá) a niekoľkých konfiguráciách, od ktorých sa bude odvíjať aj predajná cena. Tablet má 9,7-palcový displej s rozlíšením, ktoré výrobca nazýva Retina. Ide o štandard, ktorý určuje rozoznateľnosť jednotlivých pixelov voľným okom. Rozlíšenie displeja je 1536×2048 pixelov a zobrazuje pomocou technológie IPS LCD.

Apple iPad Air 2 Foto: Apple

Tablet ponúkne pamäť vo veľkosti 16/64/128 GB, 2 GB RAM, pričom procesor by mal byť o 40 percent rýchlejší a 2,5-násobne rýchlejšiu grafiku. Apple tvrdí, že nový iPad Air 2 je až dvanásťkrát rýchlejší, ako pôvodný model iPad z roku 2010. Procesor a softvér sú opäť 64-bitové.

Zaujímavosťou je, že Apple opäť porazilo všetkých ostatných výrobcov v otázke hrúbky tabletu. Ešte pred pár dňami sa titulom najtenší tablet na svete pýšilo Sony nasledované Samsungom, dnes je to opäť americké Apple. iPad Air 2 má hrúbku iba 6,1 milimetra a hmotnosť 444 gramov pri najdrahšom variante.

Apple iPad Air 2 Foto: Apple

Súčasťou technickej výbavy nových iPadov je aj Bluetooth, rýchlejšie Wi-Fi, A-GPS, GLONASS, siete LTE s podporou pre siete 20 LTE. Priaznivcov bezpečnosti poteší prítomnosť senzora odtlačkov prstov s technológiou TouchID, ostatných zaujme 8-megapixelová kamera iSight (FullHD video, BurstMode a slow-motion) a webkamera FaceTime (HD video, 1.2 megapixelov, Auto HDR, BurstMode).

Apple iPad mini 3 Foto: Apple

Apple iPad mini 3


Menšia verzia populárneho tabletu dostala displej s rozlíšením Retina, konkrétne 1536×2048 pixelov na uhlopriečke 7,9 palcov. Po novom bude malý iPad k dispozícii aj v zlatej farbe a so senzorom odtlačkov prstov TouchID. Čipom je opäť Apple A7 so 64-bitovou architektúrou a asistuje mu koprocesor M7. Rozmery tabletu ostali nezmenené a žiadne zásadné zmeny neprichádzajú ani v otázke konektivity.

Apple iPad mini 3 je vybavený fotoaparátom iSight s rozlíšením päť megapixelov, nahráva video v HD rozlíšení HD a videohovory umožňuje vďaka webkamere FaceTime.

Apple iPad mini 3 Foto: Apple

Apple bude vo svojich predajniach aj naďalej predávať predchádzajúce generácie svojich tabletov, ich cena bude mierne nižšia, ako cena noviniek.

Vyzerá to tak, že ak ste majiteľom tabletov od Apple, ktoré nie sú staršie ako dva roky, tak nebudete mať tak veľa argumentov na ich výmenu. Ak si však plánujete kupovať celkom nový tablet, potom asi bude na mieste zvážiť zaplatenie o sto eur navyše, aby ste dostali do rúk to najlepšie, čo súčasný trh s tabletmi ponúka.

ODPORÚČAME AJ:
Je používanie hands-free v aute bezpečné? Zistili sme ako to je
Ďalší hybridný notebook, tentokrát však vydarený
PLASTC: Jedna karta vládne všetkým
Malá odolná kamera ovládaná cez mobil
Najlepší kompaktný tablet na svete. Bez diskusie

Komentáre