Technológie

Jedna ručička na celý deň vám bude na hodinkách stačiť

"Hodinky s jednou ručičkou na ciferníku? Naozaj existujú. "

Erik Stríž, 27. novembra 2014 10:00
Botta Design Uno 24 Neo Foto: Botta


Náramkové hodiny sú stále v kurze. Mohlo by sa zdať, že príchod inteligentných hodiniek s dotykovými displejmi má potenciál otriasť trhom s klasickými mechanickými analógovými hodinkami, avšak presný opak je pravdou. Klasické hodinky majú stále svoje nezameniteľné čaro, a práve to je dôvodom, prečo sa pre ne rozhodujú aj bonitní zákazníci, ktorí by inak nemali žiadny problém zaplatiť neslušné peniaze za umelo nadhodnotené smart hodinky.

Aj táto klasika má však svojich odpadlíkov, disidentov, neprispôsobivých a inovátorov. Jedným z nich je aj značka Botta. Hodinky značky Botta síce využívajú strojčeky Ronda 515.24H s kmitajúcim kryštálom oxidu kremičitého (quartz), avšak ponúkajú ich v takom spracovaní, ktoré nebude nikomu tento cenovo dostupný a masovo využívaný princíp merania času pripomínať. Typická skákajúca sekundová ručička tu nie je. Dokonca chýba aj minútovka, bez ktorej si analógové hodinky v podstate ani nevieme predstaviť.

Jedna ručička (hodinovka) slúži na zobrazenie času v priebehu celého dňa. Špička ručičky obíde vnútorný obvod ciferníka v priebehu 24 hodín, pričom indexov a arabských číslic je na ciferníku neúrekom.

Botta Design Uno 24 Neo Foto: Botta

Zaujímavosťou hodiniek Botta Design Uno 24 Neo je nielen upravený mechanizmus starajúci sa o zobrazenie času, ale aj fakt, že s klasickým 12-hodinovým prevedením ciferníka tento 24-hodinový zdieľa iba dvanástu hodinu. Indexy medzi nulou a prvou hodinou sa nachádzajú tam, kde sa bežne nachádza šiesta hodina. Tam, kde by sme bežne očakávali čísla tretej a deviatej hodiny, nachádzame označenie osemnástej a šiestej hodiny.

Zdá sa vám to komplikované? V skutočnosti je tento systém celkom logický a odčítavanie času sa dá naučiť pomerne rýchlo. Majiteľ týchto hodiniek však bude mať permanentný problém s presnosťou, pretože aj napriek tomu, že sa ručička pohybuje prakticky plynule bez skákania, nemožno presne určiť čas medzi jednotlivými štvrťhodinami.

Okrem jedinej ručičky nachádzame na ciferníku aj okienko s aktuálnym dňom v mesiaci.

Botta Design Uno 24 Neo Foto: Botta

Tieto náramkové hodinky sa vyrábajú vo viacerých farebných prevedeniach, púzdra majú rozumný priemer 40 mm, sú hrubé 7,5 milimetra a preferovať ich budú najmä muži. V predaji sa hodinky objavia s oceľovými náramkami i koženými remienkami.

Spoločnosť, ktorá ich vyrába, je známa svojím individualistickým prístupom k dizajnu i mechanizmu. Dnes nájdete v ponuke predajcov hodinky rôznych druhov a v nesmierne širokej palete vyhotovení ciferníkov, vrátane podobných jednoručičkových riešení.

Botta Design Uno 24 Neo Foto: Botta

Napriek tomu sa výrobca hlási k tomu, že koncept jednoručičkových hodiniek do sveta dostal práve on. Uvádza pritom rok 1986. Práve vtedy táto značka uviedla modelovú radu Uno. Osemdesiate roky boli očividne pre hodinársky svet znamenité, pretože v ich priebehu sa veľkej popularity dočkali aj digitálne náramkové hodiny, ľudovo “digitálky”.

ODPORÚČAME AJ:
Prebúdzať sa svetlom namiesto zvuku. Prečo nie?
Športové oblečenie odsleduje vaše výkony v telocvični
Pestrofarebný fešák vyhráva osem hodín na jedno nabitie
Moderný retro dizajn: Gramofóny a vinylové platne sa vracajú
NESKUTOČNÁ CENA: Tritisíc eur za mobil? Stačilo pridať titánový kryt

Komentáre