Technológie

Takmer dokonalá kópia iPhone 6 stojí tretinu originálu

"Apple iPhone 6 je napriek pôvodným negatívnym prognózam výborne sa predávajúci smartfón. Takmer sedemsto eur za mobil je ale priveľa. Existuje však alternatíva s rovnakým dizajnom za tretinu. "

Erik Stríž, 9. decembra 2014 10:00
Dakele Big Cola 3 Foto: Dakele


Nie Amerika, ale Čína je krajina neobmedzených možností. Platí to teda aspoň pre výrobcov elektroniky a automobilov, ktorí nemajú najmenší problém s kopírovaním dizajnov. V ponuke zahraničných internetových predajcov nachádzame veľké množstvo klonov, napodobenín a “fejkov”, ktoré dokážu osloviť častokrát nerozoznateľným vzhľadom od originálu. Pravdou je, že aj také Apple vyrába svoje telefóny v rôznych fabrikách po svete a použiť už existujúce výrobné kapacity na výrobu rovnakého telefónu z iných materiálov a iných vnútorností už potom nie je problém.

V posledných dňoch sa na internete objavujú informácie o najlepšom klone najnovšieho telefónu Apple iPhone 6. Tento klon je na prvý pohľad verný skutočnému telefónu, má rovnaké rozmery a aj všetky detaily. Jeden z predajcov tomuto telefónu určil ako slogan: “Koľko rozdielov dokážete nájsť?”

Apple iPhone 6 (hore) a Dakele Big Cola 3. Koľko rozdielov dokážete nájsť? Foto: Dakele

Na fotografiách to skutočne vyzerá tak, že lacný 200-eurový klon prémiového smartfónu nemá žiadne výrazné odlišnosti. Sledujeme rozdiel iba v chýbajúcom bočnom tlačidle, inom USB konektore a odlišnom logu na zadnej strane. Je to veľmi podozrivé, ale nepochybujeme o tom, že pre mnohých ľudí je takýto telefón veľkým lákadlom. Záujem môže narastať aj po zhliadnutí veľmi dobrých technických parametrov tohto klonu.

Napodobenina telefónu iPhone 6 má 5-palcový displej s rozlíšením Full HD (1920×1080 pixelov). Displej je údajne prekrytý ochranným sklom zo zafíru, ale o pravdivosti tohto parametru nie sme celkom presvedčení. Dokonca by sme pochybovali aj vtedy, keby sa písalo o ochrannom skle Gorilla Glass 3.

Dakele Big Cola 3 Foto: Dakele

V telefóne pracuje operačný systém Android, ktorý sa však nepodobá ani na systém iOS a ani na samotný Android. Výrobca do zariadenia predinštaluje vlastné prostredie, ktoré je typické pomerne jednoduchým usporiadaním odkazov na ploche. Ak si používateľ nastaví klasické zobrazenie v štýle systému Android, bude mať stále na ploche aplikácie s nie celkom atraktívnymi ikonami. Avšak toto sú veci, ktoré sa dajú v systéme Android meniť a keď chcete, môže vyzerať ako veľmi verná kópia systémov iOS alebo aj Windows Phone 8.

V telefóne sa nachádza pomerne veľká vnútorná pamäť 16 gigabajtov a operačná pamäť RAM vo veľkosti tri gigabajty. V porovnaní s telefónom iPhone 6 tento jeho klon disponuje aj slotom na pamäťovú kartu typu microSDXC, ktorej kapacita môže byť až 128 GB.

O plynulý beh systému Android sa stará procesor značky Mediatek, ktorý so svojimi štyrmi jadrami dokáže zabezpečiť aj chod náročnejších hier. V prípade lacných čínskych telefónov si však človek nikdy nemôže byť celkom istý, ako dobre sa výrobca popasoval so skladaním konkrétneho modelu a či je vo vnútri skutočne ten komponent, ktorý sľubuje predajca.

Fotoaparáty sú na telefóne dva. Ten zadný využíva technológiu Sony IMX214 a má rozlíšenie 13 megapixelov, webkamera má osem megapixelov a pracuje so snímačom Sony IMX219. To sú údaje, ktoré vôbec nevyzerajú zle.

Dakele Big Cola 3 Foto: Dakele

Smartfón s nezvyčajný názvom Dakele Big Cola 3 je nepochybne lákavý pre množstvo ľudí, ktorým sa pozdáva dizajn telefónov iPhone, ale preferujú systém Android. Nízka cena na úrovni dvesto eur je tak zaujímavá, že zákazník je dokonca ochotný riskovať a zmieriť sa s tým, že doručený telefón nebude celkom tip top.

Napriek tomu je nevyhnutné uvedomiť si, že čínske fabriky na smartfóny a tablety nemožno porovnávať s tými, ktoré dodávajú riešenia pre Apple, Lenovo, Sony, HTC a iných veľkých výrobcov.

Na pohľad pekné parametre môžu byť dokonca vymyslené alebo ich funkčnosť nie je stopercentná. Navyše, pri kúpe podobného produktu sa musíte zmieriť s tým, že nebudete mať šancu na záruku či pozáručný servis, neraz dokonca ani výmena prasknutého displeja nie je možná. Nehovoriac pritom o možnosti zneužitia platobných údajov pri nákupe cez rôzne zahraničné internetové obchody.

ODPORÚČAME AJ:
Malý telefón s výbavou tých najlepších
Revolučný telefón z Ruska má displej aj vzadu
Toto je najštýlovejší ultrabook, aký tento rok kúpite
Najmenšia alebo najpokrokovejšia: Ktorú kvadrokoptéru by ste brali?
Poznáte Formulu 1 medzi holiacimi strojčekmi? Zoznámte sa

Komentáre