Technológie

Poznáte temné zákutia internetu, ich nástrahy i pozitíva?

"Je anonymný, plný násilia, zbraní, drog, sexu a ohavností. Popri tom ho používajú disidenti, novinári a ľudia, ktorí bojujú s korupciou. Je iba málo tak veľmi rozporuplných vecí, ako práve deep web. "

Erik Stríž, 11. júna 2016 11:00
Deep web, ilustračná fotografia Foto: Deep web

Čo je to deep web?

Hlboký web. Asi taký by bol preklad, avšak každý ho pozná pod jeho anglickým názvom deep web. Aj napriek tomu, že presná definícia deep webu neexistuje (alebo ich je priveľmi veľa?), dal by sa opísať ako priestor na internete neprístupný bežným spôsobom. Webstránky, ktoré sa v deep webe nachádzajú, nie je možné vyhľadať cez Google, Bing či Yahoo.

Súčasťou deep webu je takzvaný Dark Web, teda temný web. Zatiaľ, čo deep web nie je vyhľadateľný cez Google, ale je prístupný verejnosti, Dark Web si vyžaduje špeciálne zabezpečenie aj zo strany návštevníka.

V prvom rade je potrebný špeciálny internetový prehliadač. Ten je spoločne s ďalším softvérom schopný zabezpečiť svojmu používateľovi anonymitu - a tá je pre používateľov deep webu mimoriadne dôležitá. Prečo, to vysvetlíme nižšie.

Na internete sa uvádza, že internet ako taký má celkovo 7 úrovní, vrátane Levelu 0. Level 0 je bežný internet, ktorý navštevujeme všetci každý deň. Od úrovne Level 1 začína deep web a Level 5 je posledný prístupný cez prehliadač TorBrowser. Level 6 a Level 7 sú prístupné iba so špeciálnym šifrovacím softvérom a nachádza sa na ňom snáď to najhoršie, čo ľudia robia.

Všetky webstránky, ku ktorým sa môžeme bežne dostať, vraj tvoria iba 4 percentá celkového množstva webov. Iní tvrdia, že je to iba jedno percento. Zvyšok by mal patriť práve do deep webu, ale tieto tvrdenia je potrebné brať s veľkým nadhľadom. Ťažko si totiž predstaviť, že by (hoci aj po celom svete) existovali desiatky miliárd webstránok s nelegálnym obsahom.

Na čo sa deep a dark web používajú?

Deep web je priestor, v ktorom môže byť všetko anonymné a kde neexistuje zodpovednosť, etika a už vonkoncom nie morálka. Niektorí tvrdia, že je to slobodný priestor pre ľudí, ktorí majú oprávnené obavy zo sledovania národnými bezpečnostnými agentúrami a korporáciami, v skutočnosti je to ale v prvom rade priestor vytvorený pre aktívnych pedofilov, hackerov, vrahov, bitkárov a iných kriminálnikov.

V temnej časti internetu prebieha najmä obchodná činnosť. Predávajú sa a nakupujú nelegálne tovary a služby. Platí sa v bitcoinoch, v elektronickej mene, ktorá je nevystopovateľná, z tohto pohľadu teda bezpečná.

Na deep webe nájdete ponuku snáď všetkého: čísla kreditných kariet, fotografie, videá, nelegálny softvér, ľahké i tvrdé drogy, ponuky vrážd, zbitia na objednávku, fóra pre pedofilov, kanibalov, dokonca vraj obchod s ľudskými telami, orgánmi a oveľa oveľa horšími vecami.

O deep webe existujú mýty, niektoré sú skutočne hrozné a pre normálneho človeka nepredstaviteľné. Jedným z tých desivých je Red Room. Webstránka, ktorá raz za dlhé obdobie zverejňuje živé vysielanie štyroch ľudí na rôznych miestach, ktorých môže pozorovať verejnosť. Diváci medzi sebou môžu komunikovať prostredníctvom fóra a spoločne tak rozhodnúť, ktorý zo štyroch ľudí na videu prežije. Prežije iba jeden, ostatní budú zavraždení v priamom prenose.

Najhlbšie časti deep webu sú určené pre profesionálov, ktorí používajú najlepší bezpečnostný softvér. Je to priestor pre teroristické organizácie či hackerov, ktorí sú schopní nabúrať napríklad aj váš účet v banke.

Jedna zo stránok Dark Webu, ktorá bola zrušená autoritami. Predávalo sa na nej množstvo drog, FBI sa o ňu začala zaujímať po tom, čo na predávkovanie drogami z tejto stránky zomrelo niekoľko ľudí. Foto: Deep web

Prečo predstavuje hrozbu

Absolútna sloboda je skvelá vec, avšak ľudia nie sú zodpovední a majú záujem ju zneužiť na zlé veci. Deep web je toho ideálnym príkladom. Samotný koncept deep webu vlastne nie je vôbec taký zlý, pretože umožňuje bezpečné pripojenie s možnosťou komunikácie ľuďom, ktorí žijú v diktatúrach s prísnou cenzúrou - práve oni oceňujú anonymitu a šifrovanie. Koľko z nich však reálne takéto možnosti deep webu využíva, nevieme.

Facebook pred časom sprístupnil svoje stránky aj prostredníctvom deep webu, čím umožnil práve obyvateľom krajín s cenzúrou internetu prístup na svoje stránky.

Len britské tajné služby údajne každý deň odstránia sto webstránok, ktoré sa zaoberajú podporou teroristických organizácií, ktoré slúžia na komunikáciu medzi jej členmi a dokonca zverejňujú návody, ako vyrobiť výbušniny. Preto je deep web veľkou hrozbou.

Zdroj: Deep Web | Prohlížení ep.1 - Úvod | Česky (youtube.com)

Pozitívna stránka deep webu

Deep web je priestor, jeho bezpodmienečným nástrojom je takzvaný TOR. Ten sa používa na prehliadanie deep webu a zároveň predstavuje platformu, cez ktorú je možné viesť nevystopovateľné komunikácie.

Už sme písali, že pre ľudí žijúcich v diktaktúrach môže byť TOR veľmi užitočný, rovnako aj pre investigatívnych novinárov, nezávislých blogerov a aktivistov. Na internete sa píše o tom, ako TOR využívajú niektorí ľudia z Amnesty International a tí, ktorí novinárov informujú o kauzách.

Keď sa pred tromi rokmi FBI dostalo do pozornosti médií vďaka tomu, že odhalila identitu človeka, ktorý používal anonymizačnú sieť TOR, vzbudila sa tým pomerne veľká nevôľa na internete. Ľudia písali o tom, že FBI ich ohrozuje, pretože spoločne s pedofilmi môže odhaliť aj ľudí, ktorí TOR používajú napríklad na boj proti korupcii.

„Bežia tu skryté služby na ochranu disidentov, aktivistov a ochranu anonymity užívateľov, ktorí hľadajú pomoc pri sklonoch ku samovraždám, pri domácom násilí, zneužívaní a zotavovaní,“ uviedli ľudia stojaci za projektom TOR vo svojom vyhlásení ku kauze s FBI ešte v roku 2013.

Aj tento rok a tiež v ten predchádzajúci sa FBI podarilo odhaliť totožnosť viacerých pedofilov, ktorí boli aktívni prostredníctvom deep/dark webu cez TOR. A opäť FBI neupresnilo, ako sa im podarilo ich identitu zistiť. Je však veľká pravdepodobnosť, že to nedosiahla priamo, ale skôr dlhodobým sledovaním používateľov, ich aktivity a postupnými krokmi zúžila okruh podozrivých.

Oficiálna stránka anonymizačnej služby TOR. TOR tvrdí, že sa dá používať aj na pozitívne veci, napríklad na ochranu detí či v boji s korupciou. Foto: TOR

Nebezpečná sloboda alebo bezpečná cenzúra?

Koncept úplnej anonymity prehliadania internetu má aj pozitívnu stránku, ale v prvom rade sú aktivity na deep web stránkach nelegálneho charakteru. Predstavuje ideálny priestor pre všetky typy nemorálnych, nebezpečných ľudí. Od drogových dílerov po vrahov.

Je dobré pýtať sa, či je koncept anonymného internetu správny. Na jednej strane stojí tvrdenie, že ľudia potrebujú slobodu a vedomosť, že sa môžu brániť pred sledovaním korporáciami, bezpečnostnými agentúrami či hackermi. Na druhej strane tu máme prax, ktorá poukazuje, že veľká časť obsahu deep webu je nelegálna, neetická, nemorálna a nebezpečná.


ODPORÚČAME AJ:
Zabezpečte svoj smartfón ešte dnes. Je to jednoduchšie, ako si myslíte
Microsoft zakáže všetky jednoduché heslá
Počet online útokov stúpa, častým terčom sú banky
Každý šiesty používateľ nemá problém odhaliť na sieti svoje tajomstvá
Na bezpečnosť dbajte už pri vytváraní si profilu na sociálnej sieti
Ďalší bezpečnostný škandál: Väčšina moderných mobilov má závažnú chybu
Nové funkcie v mobiloch budú hlavne o bezpečnosti

Komentáre