Technológie

Vedci vedia premeniť rádioaktívny odpad na trvácne diamantové batérie

"Diamantové batérie z rádioaktívneho odpadu budú celkom bezpečné a vydržia poháňať elektroniku tisíce rokov bez dobíjania. "

Erik Stríž, 20. januára 2017 12:00
Diamant. Ilustračná fotografia Foto: Pixabay
Všetky jadrové elektrárne produkujú rádioaktívny odpad, ktorý sa musí bezpečne skladovať a ktorého rádioaktivita pretrvá aj tisíce rokov. Tohto odpadu je nesmierne veľa, jedna jadrová elektráreň ho ročne vyprodukuje až 2300 ton. Na Slovensku máme takéto elektrárne dve, v Spojených štátoch ich je 99.

Tím vedcov pod vedením biochemika Toma Scotta vytvoril na bristolskej univerzite spôsob, akým by bolo možné nebezpečný odpad z jadrových elektrární využívať efektívne a ešte viac zvýšiť jeho bezpečnosť. Z odpadu by sa mohli stať batérie schopné fungovať tisíce rokov bez toho, aby ich bolo potrebné dobíjať.

Odpad z jadrových elektrární je výrazne rádioaktívny a preto je potrebné uskladňovať ho takým spôsobom, že do prostredia neunikne nič z nebezpečného žiarenia. Dnes sa na to používajú obaly z izotopu uhlíka Carbon-14. Vedci z Bristolu zistili, že správnym technologickým postupom (zohrievaním, odparovaním a stláčaním) je možné z rádioaktívneho odpadu vyrobiť solídny diamant, ktorý sa po zabalení do ochrannej vrstvy môže stať priamym zdrojom elektrickej energie - ako batéria.

Tieto experimentálne diamantové batérie z jadrového odpadu sú celkom bezpečné, pretože smerom do prostredia je uvoľňovaná menšia rádioaktivita, než akú má obyčajný banán, uvádza Bristol Univesity vo svojom videu.

V porovnaní s bežnými alkalickými batériami nie je tá diamantová veľmi účinná, pretože v vzhľadom k svojej hmotnosti vyrába nepomerne menej elektriny. Obyčajná batéria typu AA dokáže na jeden gram svojej hmotnosti vyrobiť energiu ekvivalentnú práci 700 joulov, diamantové iba 15 joulov. Majú však jednu významnú výhodu: vydržia ju produkovať tisíce rokov bez toho, aby sa ich “výkon” dramaticky znížil. Nie je ich potrebné nabíjať, pretože energiu v sebe nosia už od svojej podstaty.

Zdroj: ‘Diamond-age’ of power generation as nuclear batteries developed (youtube.com)

Uplatnenie podobných diamantových batérií by sa mohlo nájsť všade tam, kde je potrebná nepretržitá dodávka energie bez možnosti nabíjania. Ako ideálny priestor pre využitie technológie sa javí vesmírny výskum, kde by mohli batérie poháňať elektroniku v satelitoch, prípadne v medicíne, kde by sa starali o plynulé napájanie elektrických zariadení v ľudskom tele.

Proces výroby diamantových batérií je dnes vo svojich provopočiatkoch a v najbližších rokoch nehrozí jeho nasadenie do praxe. A skoro určite nebude vhodný pre použitie v bežnej elektronike, ktorú každú deň používame doma a v práci. Výskum univerzity v Bristole však dokazuje, že jadrová (atómová) energia dokáže poskytovať úžitok aj zo svojho odpadu, pre ktorý dodnes nebolo vynájdené praktické uplatnenie.



Zdroje: ‘Diamond-age’ of power generation as nuclear batteries developed (youtube.com), Scientists Turn Nuclear Waste into Diamond Batteries That’ll Last for Thousands of Years


ODPORÚČAME AJ:
Umelecké diela vďaka umelej inteligencii? Na počkanie a zadarmo
Mobil s čiernobielym fotoaparátom? Vraj je to revolúcia
Nové bezpečnostné sklo v mobile ochráni aj vášnivých selfíčkárov
Appka, ktorú musíte vyskúšať: 3D skener priamo vo vašom mobile
Za málo peňazí málo muziky? Dnes to už neplatí

Komentáre