Technológie

Pero namiesto mobilu? Môžete s ním volať, písať aj kresliť

"Phree je elektronické pero s pôsobivými vlastnosťami. S jeho pomocou odpoviete na správy, môžete telefonovať alebo kresliť na akomkoľvek povrchu. "

Erik Stríž, 28. mája 2015 13:00
Elektronické pero Phree Foto: Kickstarter.com
V roku 2007 sa začala písať nová kapitola vo svete elektroniky. Spoločnosť Apple predstavila svoj prvý mobilný telefón iPhone a určila tým smer, ktorým sa bude uberať nielen dizajn, ale aj funkčnosť mobilných telefónov. Steve Jobs vtedy na tlačovej konferencii povedal, že dotykový displej je rovnakým míľnikom, za ktorý považujeme vynález počítačovej myši. Z prsta spravil univerzálny nástroj na ovládanie telefónu.

O ďalšom kroku v oblasti vývoja intuitívnych ovládačov mobilných zariadení hovorí spoločnosť stojaca za produktom Phree. Ide o pero, ktoré prevádza pohyby do elektronickej formy, napríklad na displej tabletu, počítača alebo tabletu.

S elektronickým perom Phree môžete písať prakticky na akomkoveľk povrchu. Stačí, aby nebol zrkadlový alebo veľmi lesklý. Funguje na veľmi podobnom princípe ako klasická optická či laserová myš - vysiela a súčasne prijíma laserové signály a na základe ich analýzy rozpoznáva pohyby. Spektrum moderných senzorov a elektronických obvodov ďalej zisťuje aj rýchlosť písania textu, zabezpečuje prevod písaného textu na digitálny a dokonca dokáže zistiť aj to, či ste daný text napísali práve vy. Využíva na to niektoré z prvkov biometrie, ktorá dokáže identifikovať pisateľa s priam neuveriteľnou presnosťou.

Základné využitie pera Phree tkvie v presnejšom kreslení a pohodlnejšom písaní textov.

V prvom rade musíte elektronické pero prostredníctvom spojenia Bluetooth prepojiť so svojím mobilným telefónom alebo tabletom. Keď vám potom na mobil niekto zavolá a nemáte ho práve po ruke, stačí vytiahnuť pero a telefonovať môžete aj s ním. Túto funkčnosť výrobca dosiahol s pomocou vstavaného slúchadla, mikrofónu a Bluetooth spojenia.

S pomocou senzorov elektronické pero umožňuje grafikom, dizajnérom alebo hocikomu inému, aby svoje kresby prevádzali do digitálnej podoby a následne tak mali možnosť svoje výtvory zdieľať s kolegami. Funguje to rovnako, ako keď kreslíte perom na papier - s tým rozdielom, že kresba sa vykresľuje na displeji aj napriek tomu, že perom prechádzate po stole alebo po vlastnej nohe.


Zdroj: youtube.com

Úžasnou funkciou je prevod písaného textu na ten digitálny. Výrobca elektronického pera nám na videu demonštruje vzorovú situáciu, kedy na mobil príde SMS správa, ale ten sa práve nachádza v inej miestnosti, v kabelke alebo v aute. Na malom čiernobielom displeji pera sa zobrazí text prijatej správy a napísaním vlastného textu na akýkoľvek povrch môžeme v rýchlosti zaslať svoju odpoveď.

Elektronické pero Phree by mohlo veľmi potešiť aj ľudí, ktorí vo svojej práci potrebujú pracovať s tabletom. Nie s tým tabletom vybaveným dotykovým farebným displejom, ale s tým, ktorý slúži ako elektronický papier schopný digitalizovať kresby. Namiesto robustného tabletu si takto budú môcť vybrať oveľa skladnejšie a univerzálnejšie zariadenie.

Elektronické pero Phree Foto: Kickstarter.com

Ak máte tušenie, že tu bude nejaký háčik, máte pravdu. Elektronické pero Phree je síce skutočný a funkčný produkt, na jeho sériovú výrobu vo veľkom však výrobca hľadá peniaze na internete.

Na ňu výrobca potreboval 100-tisíc amerických dolárov, ale na jeho účte sa razom objavilo už vyše pol milióna a toto číslo stále rastie. Očakávame teda, že Phree nebude iba jedným z čoskoro zabudnutých projektov, ktorých je na serveri Kickstarter.com neúrekom, ale niečím, čo si budeme môcť v blízkej dobe kúpiť v obchodoch.


Zdroj: Kickstarter.com


ODPORÚČAME AJ:
Vyskúšali sme najlepší konvertibilný ultrabook na svete
Jednoduchý telefón Light: návrat k úplnému základu
Muž si na seba pripútal krídla a motor, teraz lieta spolu s lietadlami
Počítač za 9 dolárov je hitom, na svoju realizáciu získal už milión
Revolúcia v dizajne smartfónov prišla práve teraz

Komentáre