Technológie

Evolúcia obyčajného pera? Možno budete prekvapení

"Používame ich každý deň a ani nerozmýšľame nad tým, koľko úsilia venovali jednotlivci i veľké firmy ich rozvoju. Perá sú dôležitou súčasťou nášho života, ale neboli tu vždy. "

Erik Stríž, 9. februára 2016 12:00
Evolúcia obyčajného pera (ilustračné foto) Foto: Pixabay
Angličania by radi verili, že pero vynašiel ich slávny dramatický autor William Shakespeare. V skutočnosti však ľudia už celé storočia pred ním používali čosi, čo mohlo vzdialene pripomínať pero. Rozdiel medzi perom a ceruzkou je zásadný - zatiaľ, čo ceruzka je vo svojej podstate tuhý materiál pomaly sa drviaci na papier alebo iný podkladový materiál, pero by malo mať základnú funkciu dopĺňania.

Prvé perá spred 5-tisíc rokov

Vynález prvého pera je rozporuplná záležitosť - dnes nevieme s istotou potvrdiť, že ho vymysleli v Číne alebo v Egypte. S určitosťou sa však vie, že v Egypte sa písalo za pomoci dutých stebiel už na papyrus. Papyrus sa ako materiál na písanie sa používal už pred 5 500 rokmi a bol populárny až do 13. storočia nášho letopočtu, kedy ho nahradil dnešný papier.

Do dutého stebla sa nalial tekutý materiál, ktorý sa nanášal na papyrus a umožňoval tak písanie akoby pomocou moderného pera.

Dlho používaným nástrojom na písanie sa však používalo jadro z vtáčieho brka. Písalo sa ním až do polovice 19. storočia, kedy ho postupne začalo nahradzovať klasické pero s oceľovým hrotom.

Staršie plniace pero. Jeho technológia sa používa dodnes, pretože atramentová linka vyzerá ako umelecké dielo. Foto: Pixabay

Moderné atramentové perá vymyslel Maďar

Pero ako poznáme dnes bolo prvýkrát použité v roku 1943 - alebo aspoň v tomto roku podal jeho tvorca, argentínčan maďarského pôvodu László Bíró, žiadosť o udelenie patentu. Jeho vynález vyplynul z jeho povolania, Bíró bol novinárom a v jeho časoch ešte korešpondenti písali články často ručne na papier.

Bíróv vynález sa stal pomerne rýchlo populárnym na celom svete a v niektorých častiach Zeme ho dodnes používajú pod jeho pôvodným názvom. Guličkové pero je také, ktoré má v dutom kovovom hrote malú gulôčku. Tá prepúšťa malé, ale práve potrebné množstvo atramentu na papier, pričom atrament samotný je uložený vo vymeniteľnej nádobke - dnes je touto nádobkou zvyčajne tenká palička.

Bežné guľôčkové pero. Vraj sa denne vyrobí viac ako 12 miliónov kusov týchto pier. Foto: Pixabay
Moderné perá však využívajú aj rôzne iné spôsoby prenosu atramentu na papier, než prostredníctvom malej guľôčky. Napríklad značka Parker používa vo svojich drahších modeloch nepoužíva rollerball, teda už spomenutú guľôčku, ale tlakom sa rozchádzajúci kovový hrot.

Výraznou inováciou vo svete kancelárskych potrieb bolo uvedenie pera Parker 5th. Stalo sa tak v roku 2012 a značka Parker sa zaslúžila o vytvorenie celkom nového písacieho systému, v poradí už piateho. Je to akýsi hybrid medzi guľôčkovým a plniacim perom, pričom novinka ponúkla krajšie línie so stabilnou hrúbkou a rýchle schnutie.

Hrot revolučného pera značky Parker s náplňou Parker 5TH Foto: Parker
Ešte oblúkom sa vrátime k Williamovi Shakespeareovi, o ktorom sme písali v úvode článku. Je pravda, že Angličania mu často pripisujú vynález pera, avšak nie guličkového alebo pera ako takého. Tvrdia, že ich dramatik vynašiel ikonické plniace pero s dvojitým hrotom, ktorý sa po pritlačení na papier mierne rozchádza a umožňuje tak prechod atramentu. Plniace pero však bolo preukázateľne vynájdené v roku 1884, pričom Shakespeare žil v rokoch 1564 až 1616.

Plniace pero s rozdeleným kovovým hrotom. Foto: Pixabay

Dôraz na ergonómiu

Dnes sa vyrábajú perá, ktoré snáď ani pero nepripomínajú. Kladie sa dôraz na vzhľad písacích potrieb, na ich farebnosť a aj ergonómiu. Deti v školách dnes celkom bežne píšu perami, ktoré presne padnú do dlane a sú prispôsobené prstom. Napríklad firma Stabilo, ktorá má úspech s výrobou pier pre deti, dokonca rozlišuje perá pre ľavákov a pravákov.

Tekutá ceruzka Sharpie

Jedným z nemenej významnou inováciou bolo vynájdenie tekutej ceruzky. Ide v podsate o pero, avšak namiesto atramentu sa používa tekutina s vlastnosťami grafitovej tuhy. Po nanesení na papier táto čierna tekutina okamžite zaschne a potom dá sa vygumovať.

Zdroj: Magic 3D Pen (youtube.com)

3D pero

Skvelou inováciou sa javí vynález 3D pera. Takéto pero je tiež vybavené nádobkou s tekutinou, v tomto prípade však schne veľmi rýchlo a drží tvar. Z hrotu pera nevychádza iba malé množstvo tekutiny, ale hrubšia vrstva plastového kompozitu. Tento plast rýchlo tvrdne, je ľahký a dokáže držať tvar aj vo vzduchu, nepotrebuje plochý podklad.

Vďaka tomu je možné vytvoriť priestorovú kresbu. Táto technológia dnes ešte neponúka takú kvalitu, aby našla uplatnenie v každodennom živote, ale radi by sme jej nechali nejaký ten rok na vývoj. Z podobného 3D pera sa totiž raz môže stať nástroj pre kreatívcov, dizajnér a architektov, ktorí môžu v okamihu zhmotniť svoju predstavu aj bez použitia počítača a 3D modelovacieho programu.

Elektronické pero Phree Foto: Kickstarter.com

Nová doba, stylusy a i-ceruzky

Zdá sa, že do evolúcie pier by sme nemali zabudnúť zahrnúť moderné stylusy a elektronické ceruzky, ktorými sa dá písať na displej tabletu. V skutočnosti sú rozdiely medzi klasickými ceruzkami, perami a stylusmi priam priepastné.

Elektronické perá sú iba polovicou úspechu. Aby sa s elektronickým perom dalo kresliť plnohodnotne, teda aby pero rozpoznávalo tlak, naklonenie a šírku línie, je potrebné vytvoriť pre pero aj vhodný softvér.

Technologická spoločnosť Apple to spravila tak, že do svojej elektronickej ceruzky Pencil integrovala minipočítač, ktorý všetko vypočíta sám a v zlomku sekundy posiela do tabletu pokyny. Iná technologická firma, Samsung, sa naopak spolieha skôr na tablet a mobil, pričom svoj stylus vybavila iba jednoduchšími technológiami.

Nech sa však na vec pozeráme z akéhokoľvek uhla pohľadu, stylusy a elektronické ceruzky nie sú skutočné perá. Tie budú asi vždy odkázané na vymeniteľné náplne a prenos tekutiny na podklad, čo je základnou definíciou vynálezu menom pero.


ODPORÚČAME AJ:
Elektronický notes prenáša kresby z papiera do tabletu
Našli sme asi najlepší notebook pre blogerov a dizajnérov
Zložíte Rubikovu kocku za jednu sekundu? On áno
VIDEO: V máji má do vesmíru odletieť prvá slovenská družica skCUBE
Kreslenie očami za 15 dolárov je revolúcia pre paralyzovaných

Komentáre