Technológie

Legenda pokračuje: Shelby GT350 je najkrajší mustang všetkých čias

"Pekný dizajn je síce fajn, ale Mustang Shelby GT350 s modelovým rokom 2016 má aj vyše 5-litrový atmosférický motor, manuálnu prevodovku a výkon viac ako 500 koní. "

Erik Stríž, 20. novembra 2014 14:00
Ford Mustang Shelby GT350 (2016) Foto: Ford


Shelby GT350 je legendou, ktorú nepochybne dôverne pozná každý fanúšik motorov a športových automobilov ako takých. Tento model sa s výraznými inováciami teší popularite od roku 1965, kedy bol prvýkrát uvedený na trh. Jeho výrobca, automobilka Ford, aj naďalej pokračuje v odkaze, ktorý Mustang Shelby posiela svojim priaznivcom už päťdesiat rokov, kladie však dôraz na neustále inovácie, zvyšovanie výkonu a zakladanie nových dizajnových trendov. Momentálne máme možnosť zhliadnuť fotografie šiestej generácie Shelby GT350.

Typickým znakom vozidiel Shelby GT350 je biela karoséria s pozdĺžnymi modrými pásmi. Aj napriek tomu, že vzhľad týchto športových automobilov sa desaťročiami vyvíjal, stále ostáva verný svojmu pôvodcovi a všetky dizajnové inovácie sa diali prirodzene, vždy na seba nadväzovali a prakticky nikdy neprišlo k revolúcii. Napriek tomu je Mustang Shelby GT350 s ročníkom 2016 výrazne odlišný od prvej verzie z roku 1965.


Ford sa netají tým, že pre neho Mustang Shelby predstavuje veľmi významný model. Nie je na mieste tvrdiť, že iným modelom venuje menej pozornosti, avšak Shelby bolo vždy výkladnou skriňou dizajnu, technológií, karosárskeho umenia i kvality interiéru.

“Všetky, čo sme zmenili na novom GT350, je čistý funkčný dizajn zameraný na jazdu, s cieľom vylepšiť celkový výkon vozidla,” uvádza v oficiálnej tlačovej správe Chris Svensson, šéf dizajnu vo Forde. “Vylepšili sme aerodynamiku vozidla a čo, zostalo, sme doladili na zvýšenie prítlaku a chladenie vzduchom.”

Ford Mustang Shelby GT350 (2016) Foto: Ford

500 koní pod bielo-modrou kapotou


Motor s objemom ôsmich valcov až 5,2 litrov ponúka maximálny výkon na úrovni až 500 konských síl a krútiacim momentom vyše 540 Nm.

Nový 5,2-litrový motor je vôbec prvý atmosférický V8 od Fordu s plochým kľukovým hriadeľom so spojovacími tyčami rozostavenými v 180-stupňových intervaloch. Tradičné motory typu V8 využívajú 90-stupňové intervaly. "Týmto sa nový Mustang približuje závodným vozidlám a rôznym exotickým modelom európskych výrobcov," uvádza Ford.

Ford Mustang Shelby GT350 (2016) Foto: Ford

Kokpit výraznejšie orientovaný na vodiča


Shelby GT350 vždy bolo a stále je o skvelom jazdnom zážitku, ktorý si má užívať v prvom rade vodič. Nová verzia GT350 prináša interiér, ktorý je vo výraznej miere orientovaný na vodiča. Pýši sa typickým americkým interiérovým dizajnom, v ktorom sú preferované najmä ostré hrany, rozmerné ovládacie prvky a robustná stredová konzola. Okrem množstva tlačidiel na nej nachádzame aj dvojicu ďalších ručičkových ukazovateľov a pomerne veľký 8-palcový dotykový displej.

Veľkú pozornosť si zaslúži volant, ktorý je nositeľom emblému so štylizovanou kobrou v strede. Veniec volantu je pomerne hrubý, trojramenné prevedenie pôsobí športovo a na estetike dodávajú aj užšie ramená.

Panel pred volantom obsiahol dvojicu hlavných analógových ukazovateľov (tachometer, otáčkomer) a farebný grafický displej uprostred. Zaujímavosťou je nápis GT350 na štítku umiestnenom nad vekom odkladacieho priestoru spolujazdca.

Ford Mustang Shelby GT350 (2016) Foto: Ford

Vo výbave Mustangu Shelby GT350 ďalej nájdeme adaptívne tlmiče MagneRide, pneumatiky Michelin Pilot Super Sport s 19-palcovými čiernymi diskami, športovo ladené sedadlá Recaro. O novom Shelby sa už teraz vie dosť, jedine snáď jeho cenové relácie ostávajú neznáme.

ODPORÚČAME AJ:
Kabriolet len pre privilegovaných: Bentley Grand Convertible
Pininfarina je symbol prestíže aj pre prémiové automobilky
Značka Maybach má budúcnosť ako verzia limuzíny Mercedes S
Audi Q3 prešlo viditeľným faceliftom, očakávania sa však nenaplnili
Šialený 50-ročný Ford Mustang s 845 koňmi pod kapotou

Komentáre