Technológie

Galileo, panoramatický dok pre mobil

"Galileo je skvelý nástroj pre on-line sledovanie detí, firmy, domácnosti alebo čohokoľvek iného, na čo by ste sa radi pozerali cez internet. "

Erik Stríž, 31. decembra 2013 14:00
Galileo, panoramatický dok pre mobil Foto: Motrr.com


Moderné mobilné telefóny dnes obsahujú takú rozsiahlu funkčnosť, že ich využijete skutočne v každej životnej situácii. Bolo iba otázkou času, kedy sa stanú plnohodnotnými bezpečnostnými kamerami so schopnosťou panoramatického alebo sférického ovládania na diaľku. Súčasným vrcholom takejto funkčnosti je pravdepodobne sférická nabíjacia stanica Galileo.

Galileo, panoramatický dok pre mobil Foto: Motrr.com

A predsa sa točí... ten dok


Stanica Galileo je v prvom rade nabíjacím dokom pre mobilný telefón Apple iPhone, ktorú je možné prostredníctvom tabletu alebo iného mobilného telefónu ovládať na diaľku. Pohyb je možný v dvoch osiach, po horizontálnej i vertikálnej. Pohyb samotný by však nebol k ničomu dobrý, keby sa prostredníctvom špeciálnej aplikácie “Sphere” nedalo snímať okolie telefónu jeho vstavanou kamerou. Otáčanie stanice s telefónom je pritom najjednoduchšie, aké si len dokážete predstaviť - stačí po displeji ovládacieho mobilu alebo tabletu prechádzať prstom a stanica, hoci i na druhom konci sveta, sa začne otáčať.

Aké to má praktické využitie? Takto sa z mobilného telefónu stáva akási extra drahá bezpečnostná kamera, platforma pre online sledovanie domácnosti alebo pre vzdialenú asistenciu napríklad pri práci na aute. Ani vám sa to nepozdáva? V oficiálnom produktovom videu funkčnosť svojho sférického doku takto prezentujú jeho tvorcovia.



Okrem uvedených funkcií sa dá Galileo použiť aj na tvorbu takzvaných “timelapse” videí alebo sférických fotografií. Tie je potom možné prehliadať nielen na displeji tabletu a mobilu, ale aj na obrazovkách počítačov. Ako ukážku ponúkajú tvorcovia nasledovnú fotografiu. Vznikla tak, že bol iPhone umiestnený do otáčajúcej sa stanice a spolu so softvérom Sphere vytvoril krásnu 360-stupňovú panorámu okolia.



Galileo, panoramatický dok pre mobil Foto: Motrr.com

Prečo práve Galileo?


Spojenie produktu s menom Galileo nie je v tomto prípade náhodné. Galileo Galiei bol nielen filozof, učenec, matematik a fyzik, ale aj objaviteľ. Verejnosti najznámejšia je jeho séria objavov patriacich pod úžasnú vednú disciplínu - astronómiu. Galileo ako prvý človek v histórii ďalekohľadom pozoroval napríklad povrch Mesiaca a určil jeho charakter, sledoval prstence okolo planéty Saturn a čo je v našom kontexte najpodstatnejšie - zhodnotil, že Zem obieha okolo Slnka po kruhovej trajektórii. Tento objav spočiatku nebol celkom pochopený, i keď, v porovnaní s inými velikánmi dopadol Galileo ešte celkom dobre. Slávny výrok “A predsa sa točí!” patrí medzi najznámejšie z dejín ľudstva a po novom sa stal vzorom pre vytvorenie tohto zaujímavého otočného doku.

Galileo, panoramatický dok pre mobil Foto: Motrr.com

Skvelý začiatok biznisu


Sférický dok Galileo sa zatiaľ nedá zakúpiť, ale na svoju realizáciu už vyzbieral dostatok finančných prostriedkov. Na internetovom portáli Kickstarter.com si jeho tvorcovia určili za cieľ získať 100-tisíc amerických dolárov od menších či väčších investorov. Nakoniec ich prispelo dovedna vyše 5-tisíc a spoločne vyzbierali neuveriteľných 700-tisíc dolárov! Cieľ bol teda dosiahnutý a ešte prekonaný o ďalších 600 percent. To je veľmi pozitívna odozva na start-up.

Komentáre