Technológie

Telefón od Google valcuje všetku konkurenciu

"Má tenké kovové telo, vynikajúci displej, širokú paletu moderných funkcií a najnovšiu generáciu systému Android. Značka Nexus nebola ešte nikdy tak atraktívna, ako práve dnes. "

Erik Stríž, 24. novembra 2015 10:00
Smartfón Huawei Nexus 6P Foto: Google
Gigant Google každý rok uvádza na trh smartfóny značky Nexus, pričom každý rok si vyberie iného dodávateľa. Prvý Nexus One bol od HTC, posledný Nexus 6 dodala Motorola. Najnovšiu generáciu smartfónov Nexus pre Google vyrobili spoločnosti LG a Huawei a podľa ohlasov odborníkov spravili veľmi dobrú prácu.

Pre Google má značka Nexus veľký význam. Tieto telefóny totiž obsahujú vždy najnovšiu verziu operačného systému Android, navyše celkom bez doplnkového softvéru od iných výrobcov. Preto sú tieto telefóny ideálne napríklad pre vývojárov softvéru, ktorý takto majú príležitosť mať v mobile celkom čisté prostredie bez akýchkoľvek prímesí. Vo svete mobilov a tabletov je totiž celkom bežné, že každý výrobca si do svojich produktov pridá vlastné vylepšenia, od grafiky až po funkcie. Nie vždy sú pritom celkom prínosné.

12-megapixelová kamera mierne vyčnieva z profilu telefónu, ktorý je hrubý necelých osem milimetrov. Foto: Google

Tenší ako ceruzka

Nový Nexus 6P má telo tenké iba 7,3 milimetra a kryty vyrobené z hliníka. Samozrejme, pri takto malej hrúbke použite kovu nemá taký význam, je to skôr o pocite ako odolnosti. Nexus 6P v rukách pôsobí skôr ako hračka - je tak ľahký a tenký, akoby v ňom ani nemohol byť kvalitný displej a všetky tie výkonné komponenty. Pravda je však presne opačná, aj to tohto tenkého a iba 178 gramov ťažkého tela sa vošlo snáď to najlepšie, čo dnes môžete za svoje peniaze dostať.

Smartfón Huawei Nexus 6P Foto: Google

Jeden z najlepších displejov vôbec

Uhlopriečka telefónu okolo päť palcov je zvyčajne tá najlepšia, pretože sa ešte stále dá ovládať jednou rukou. Nexus 6P má telefón s uhlopriečkou o niečo väčšou, až 5,7 palca. Na tejto ploche sa zobrazuje kvalitný obraz vďaka AMOLED technológií a ohromnému rozlíšeniu až 1440×2560 pixelov.

Úroveň vykreslenia detailov je na takej vysokej úrovni, že zdravé ľudské oko už ani nedokáže rozpoznať jednotlivé pixely. Ak sa pýtate, či má takto vysoké rozlíšenie vôbec význam, vedzte, že má - napríklad pri použití telefónu ako headsetu virtuálnej reality. Vtedy je vysoké rozlíšenie nevyhnutné a dokonca ani Full HD nie je celkom ideálne.

Displej podporuje ovládanie viacnásobnými dotykmi a je ochránený odolným sklom Corning Gorilla Glass štvrtej generácie.

Senzor odtlačkov prsta sa používa nielen na odomykanie telefónu, ale aj na platby v kamenných či internetových obchodoch. Foto: Google

Dve špičkové kamery

Google Nexus 6P prichádza s veľmi pôsobivou technologickou výbavou, na čele ktorej stoja vynikajúce kamery vpredu i vzadu. Tá predná, ktorú v posledných dvoch rokoch voláme skôr selfie, než webkamera, je vybavená snímačom s rozlíšením osem megapixelov a nahráva video vo formáte HD.

Zadná kamera je demonštráciou sily značky Huawei, ktorá pripravila Nexus 6P pre Google. Rozlíšenie fotografií je maximálne 12 megapixelov, superrýchle automatické zaostrovanie funguje vďaka laseru, dvojica LED diód osvetlí aj celkom tmavú scénu a video v rozlíšení 4K bude radosť prezerať aj na tých najväčších televízoroch.
Samozrejmosťou sú funkcie ako HDR, vylepšovanie pleti na fotkách, panoráma, GPS značovanie, detekcia tváre a úsmevu a rôzne nastavenia pre pokročilých.

Nová generácia USB portov Type-C je nielen rýchlejšia, ale predovšetkým konečne obojstranná. Foto: Google

Široká paleta senzorov

Nový Nexus 6P chce byť nielen krásnym kúskom telefónu, ale aj lídrom celého trhu, čo sa obsiahnutej techniky týka. Oceňujeme osemjadrový procesor, veľkú vnútornú pamäť až 128 GB a tiež výkonnú grafiku Adreno 430, ktorá sa spoločne s RAMkou vo veľkosti 3 GB postará o plynulý beh najnáročnejších hier a aplikácií. Sú to skvelé parametre predovšetkým pre fanúšikov virtuálnej reality.

Popri výkonných komponentoch sa v parametroch telefónu objavuje aj celá rada moderných senzorov. Napríklad senzor odtlačkov prstov pre jednoznačnú identifikáciu majiteľa, ktorú možno využívať už aj pri platbách v obchodoch, ďalej senzory polohy a pohybu využiteľné pri spomínanej virtuálnej realite, zaujímavosťou je tiež prítomnosť barometra, digitálneho kompasu a tiež senzora srdcového tepu.

Pozornosť si nepochybne zaslúži aj nová generácia konektorov USB Type-C, ktorá je obojstranná. Konektor teda do portu zasuniete vždy na prvýkrát a navyše podporuje oveľa rýchlejší prenos dát, ako kedykoľvek predtým.


ODPORÚČAME AJ:
Najtenšie telefóny na svete vás svojou hrúbkou prekvapia
Tieto smart hodinky sa stanú bestsellerom
Prestížny výrobca hodiniek predviedol smart náramok
Vzniká náhrada počítačovej myši, volá sa Flow a sleduje pohyby rúk
Nová generácia stetoskopov je na spadnutie

Komentáre