Technológie

Výkonný notebook alebo herná konzola? Rozdiel sa počíta v stovkách eur

"Oplatí sa kupovať herný notebook za vyše tisíc eur, keď za nepomerne menej môžete získať nové konzoly Playstation a Xbox? "

Erik Stríž, 6. decembra 2016 11:30
Herný notebook HP Omen (2016) druhej generácie Foto: HP
Keď si dnes chcete vybrať dobrý herný notebook, máte na výber z početného množstva značiek a modelov. Sú ich desiatky a to je iba vrchol ľadovca. Preto sa každý výrobca snaží do svojich produktov dať tú najlepšiu techniku a koncovou cenou pritom konkurovať rivalom.

Do redakcie sme prijali na test notebook HP Omen 15 v konfigurácii AX002NC - W7R19EA, ktorá sa na internete predáva za cenu od 1299 €. Áno, 1299 eur, to je už parádna suma. Je to výkonný notebook, nositeľ najmodernejšej techniky a univerzálna herná konzola pre najnáročnejších, ktorí dokážu oceniť každý detail.

Nápadný notebook s mimoriadne pevným telom je vybavený 15,6-palcovým IPS monitorom s krásnym Full HD rozlíšením a filtrom AntiGlare, vďaka ktorému sa monitor neleskne. Model displeja je LG Philips LGD0519, nie je dotykový, farby zobrazuje nadpriemerne dobre, i keď v priamom porovnaní s grafickými monitormi má veľmi miernu tendenciu presvetľovať obraz, prípadne bielu vykresľovať jemne do žlta. Zaujímavosťou je, že časť s displejom sa dá otvoriť až do uhla 135°

Technická výbava herného notebooku Omen drží krok s dobou a ponúka výkonné procesory Intel Core i7, masívnu pamäť RAM vo veľkosti 16 GB a rýchle pevné disky. Výbava konektorov je však, paradoxne, iba priemerná. Ponúka skôr to najnutnejšie, a síce trojicu USB konektorov, zvukový konektor, HDMI a tiež klasický port pre internet. Nemá však CD, DVD ani Blu-Ray mechaniku - spolieha sa na to, že hráči si hry nakupujú už len prostredníctvom internetu.

Herný notebook HP Omen (2016) druhej generácie Foto: HP

Multimediálna podpora na veľmi vysokej úrovni

Grafickú kartu GeForce GTX 965M/4GB možno považovať za výborný štandard, avšak nie je to najvýkonnejšia grafika na trhu. Vďaka tomuto čipu si v pohodlí zahráte väčšinu náročných hier aj vo Full HD rozlíšením a s vysokou úrovňou detailov. Dôležité je podotknúť, že sa v notebooku nachádzajú dovedna dva grafické čipy, okrem uvádzanej GeForce je na doske integrovaná Intel HD Graphics 530. Toto je dôležitá informácia aj pre ľudí, ktorí chcú mať pekný moderný notebook nielen na hranie hier, ale aj na prácu s počítačovou grafikou a dizajnom. Na Omene totiž s nadhľadom zvládnete väčšinu grafických prác, od úprav fotografií až po modelovanie v 3D priestore.

HP Omen 15 je vybavený vstavanými reproduktormi, ktoré získali certifikáciu od značky Bang & Olufsen. Nebudeme skrývať mierne sklamanie, že zvuk z týchto reproduktorov nesplnil naše očakávania. Dosahujú veľmi priemerné výsledky v reprodukcii basov, výšky aj stredy sú mierne skreslené. Na prehrávanie hudby do pozadia to istotne celkom stačí a po pripojení slúchadiel je zvuk veľmi dobrý, avšak nálepka Bang & Olufsen by mala znamenať ešte o niečo vyššiu kvalitu.


Herný notebook HP Omen (2016) druhej generácie Foto: HP

Batéria vydrží celý pracovný deň

Každý notebook, či už drahý alebo lacný, výkonný alebo priemerný, potrebuje dostatočne výkonnú batériu, ktorá ho udrží v pohotovosti dlhé hodiny. Počítač, ktorému sa vyčerpala energia, je už človeku nanič. Notebook Omen v tomto ohľade patrí k lepšiemu priemeru, pretože pri bežnej záťaži vydrží na jedno nabitie aj deväť hodín, čo je celý pracovný deň. Pri slabej záťaži môže dosahovať až vyše dvanásť hodín, čo sa nám podarilo docieliť aj v praxi. Na herný notebook sú to veľmi dobré údaje, hoci nepochybujeme, že pri hraní hier bude vždy k notebooku pripojený nabíjací kábel.

Oplatí sa kupovať herný notebook za vyše tisíc eur, keď za nepomerne menej môžete získať nové konzoly Playstation a Xbox? To už ponecháme na posúdenie každého jedného človeka, ktorý bude pre otázkou stáť. Podľa nás je herný notebook Omen rozumnou voľbou, pretože k notebooku môžeme celkom jednoducho pripojiť prakticky akýkoľvek herný ovládač, televízor alebo audiosystém. A k tomu budeme mať ešte aj funkčný notebook na prácu.


Kľúčové vlastnosti HP Omen 15-AX002NC - W7R19EA
Systém: Windows 10 Home
Procesor: Intel Core i7-6700HQ
Displej: 39,6 cm (15,6") IPS Full HD AntiGlare (1920 x 1080)
Pamäť: 16 GB DDR4
Pevný disk: 256 GB M.2 SSD + 1 TB (7200 ot./min)
Optická mechanika: neobsahuje
Grafická karta: NVIDIA GeForce GTX 965M/4GB + Intel Graphics 530
Výbava. 3x USB, WiFi ac, Bluetooth, Touchpad, HD webkamera, čítačka SD kariet, zvuk Bang & Olufsen, podsvietená numerická klávesnica




ODPORÚČAME AJ:
Legendárne mobily: Spomínate si na Siemens CX65?
Umelá inteligencia vytvára najtemnejšie nočné mory z obyčajných fotiek
Jedna z najúspešnejších hier na mobil je simulátor kozy. Vážne
Ochutnávanie jedál cez mobil bude čoskoro realitou, testuje sa už dnes
Jedenásť faktov o vesmíre a planétach, ktorými môžete ohúriť známych

Komentáre