Technológie

Všetky vlaky v Holandsku jazdia na veternú energiu

"Presne k 1. januáru 2017 dosiahlo Holandsko historický míľnik: všetky jeho vlaky jazdia na elektrinu získanú z veterných turbín. Ďalším krokom bude čistý vzduch."

Erik Stríž, 19. januára 2017 9:39
Ilustračná fotografia Foto: Pixabay
Je možné, aby celý ten komplikovaný umelý organizmus menom dopravná infraštruktúra pracoval s výlučne čistou energiou? Holandsko dokazuje, že áno. Presne k 1. januáru 2017 dosiahlo Holandsko historický míľnik: všetky jeho vlaky jazdia na elektrinu získanú z veterných turbín.

Predkovia nepoznali pojem „nedá sa“

Holandsko je krajina, ktorá by vlastne ani nemala byť obývaná. To ľudia spravili obývateľným prostredie, ktoré má síce morské pláže, zároveň je však pod úrovňou morskej hladiny. Až 6 500 km² zeme tu vzniklo vysúšaním mora. Tento obrovský historický experiment sa ukázal ako krok správnym smerom a naň nadväzovali ďalšie, ktoré už z nezvyčajnej polohy krajiny ťažili. Dnes je Holandsko typické, okrem iného, aj veternými turbínami po celom svojom území. Na naše pomery abnormálne vetry vyrábajú elektrinu, ktorú vedia ľudia zúžitkovať nielen v domácnostiach, ale aj v samotnej doprave.

Vietor a technológia

Skoro neuveriteľne znie najnovšie vyhlásenie, že práve vstupom do roku 2017 sa Holandsko zaslúžilo o svetové prvenstvo a stalo sa vzorom pre všetky ostatné vyspelé krajiny sveta. Vlaky v tomto štáte plnom veterných turbín a tulipánov už dlhší čas jazdia výlučne na elektrinu, ale až tento rok sa na pohon všetkých vlakov začala využívať výhradne energia získaná z vetra.

Výsledok úsilia holandských inžinierov je praktickým dôkazom, že čistá energia nie je iba divoká vízia s nereálnymi predpokladmi, ale niečo, čo je možné už dnes. Stačí mať iba dosť peňazí, správne ich použiť a, samozrejme, dlhé roky predtým plánovať výstavbu iba takej infraštruktúry, ktorá raz bude použiteľná práve v spolupráci s čistou energiou. Podobné zámery má aj Škótsko, ktoré ešte minulý rok zistilo, že pomocou veterných turbín dokáže vytvoriť až 106% elektrickej spotreby. Aj preto plánuje do roku 2020 znížiť produkciu uhlíkových emisií na nulu.

Aby sa táto pozitívna informácia rozšírila do sveta, holandská železničná spoločnosť Nederlandse Spoorwegen zverejnila video, na ktorom nechala svojho prezidenta priviazať na vrtuľu veternej turbíny. Iba na Facebooku video videlo už vyše 1,3 milióna ľudí a na YouTube skoro 230-tisíc ľudí.

Zdroj: President-directeur NS stunt in videoboodschap (youtube.com)

Energia je všade a dá sa meniť na elektrinu

Elektrickú energiu je možné získavať veľkým počtom spôsobov. Vždy pritom ide o zmenu mechanickej, chemickej alebo inej energie na elektrinu, ktorou je možné následne napájať mobilný telefón, počítač, práčku, elektrické auto alebo aj celý dom či obytné štvrte.

Téme čistej energie sme sa už venovali aj v článkoch o sférickom solárnom kolektore, biochemických procesoch hnijúcich paradajok, špeciálnych hodinkách dobíjaných ľudským telom a dlažbe, ktorá vyrába elektrinu, keď po nej chodíte.

Zdroje: For The First Time Ever, Wind Power Generated 106% of Scotland’s Energy Needs, All Dutch Trains Now Run on 100% Wind Power

ODPORÚČAME AJ:
Pokazené jedlo ako zdroj elektriny pre domácnosti je reálnou víziou
Úžasné technológie: Smarthodinky nabíjané teplom ľudského tela
Energia z pohybu tela a svetla. Čistá energia už nie je sci-fi
Kulturista trénuje, aj keď nemá srdce. Vďačí za to modernej technike
Prelom v medicíne: Nový biomateriál spraví, čo mu ľudia povedia

Komentáre