Technológie

Ideálny telefón pre nemehlá od výrobcu stavebných strojov

"Má síce slabšiu techniku vo vnútri, ale jeho obal prežije aj apokalypsu. Môžete ho spláchnuť do záchoda a potom vyloviť z kanála, prípadne hodiť o zem z dvoch metrov. "

Erik Stríž, 7. októbra 2015 8:00
Android smartfón CAT S30 Foto: Caterpillar
Moderné smartfóny nič nevydržia. Praskajú im displeje, po namočení do vody v nich všetko skratuje, prach im vniká do všetkých konektorov aj vtedy, keď si na ne dávame pozor. Medzi nimi vyzerajú produkty značky CAT ako z iného sveta, pretože vydržia snáď aj to najhoršie zaobchádzanie.

Smartfón CAT S30 je určený pre ľudí, ktorí svoj telefón potrebujú aj na prácu v teréne, kde je zvýšené riziko poškodenia. Nesnaží sa teda osloviť grafikov, dizajnérov a freelancerov poskytujúcich online služby, ktorí zvyčajne preferujú tenké telefóny zo skla.

Android smartfón CAT S30 Foto: Caterpillar
Telefón je zaujímavý hneď niekoľkými funkciami, ktoré výrobca do smartfónu zaradil s dôrazom na ich praktické využitie. Údajne až 69 percent všetkých požiadaviek na nový telefón vychádzalo z každodennej praxe, napríklad:

- veľkokapacitná batéria,
- odolnosť pri páde z výšky do 1,8 metra,
- vodotesnosť, prachuvzdornosť a schopnosť odolať nárazom,
- možnosť obsluhy v rukaviciach,
- technológia sledovania mokrého prsta,
- odolnosť pred olejom a mastnote,
- ochranné sklo displeja Corning Gorilla Glass 3.

Android smartfón CAT S30 Foto: Caterpillar

Technika zaostáva, ale... čo tam po nej?! Ide o prežitie.

V minulosti sme boli tak trocha zvyknutí, že keď nejaký výrobca predstavil odolné verzie svojich smartfónov, išlo vždy o technologicky mierne zaostalejšie zariadenia. Skrátka neboli vybavené takou technikou, ktorú vidíme v drahých modeloch. Bohužiaľ, je to nielen minulosť, ale aj prítomnosť. Smartfón CAT S30 síce vyzerá zaujímavo a popri dotykovom displeji má najnovší Android a Full HD kameru, ale jeho ostatné parametre až tak pôsobivé nie sú.

Displej má uhlopriečku 4,5 palcov a rozlíšenie iba 480×854 pixelov. V skutočnosti to vlastne ani nie je zlé rozlíšenie, ale posledné roky sme sa rozmaznali vďaka HD displejom, ktoré nachádzame aj v lacných telefónoch.

Vnútorná pamäť 8 gigabajtov tiež nie je práve najvyššia, avšak prítomnosť slotu na pamäťovú kartu microSD to zachraňuje - pamäť je takto možné zväčšiť až o 32 GB. Ďalšia pamäť RAM (takzvaná operačná) však už rozšíriteľná nie je a ponúka maximálnu kapacitu 1 GB. To znamená, že postupom času a používaním rôznych aplikácií sa telefón značne spomalí.

Android smartfón CAT S30 Foto: Caterpillar

Pozitívne hodnotíme kamery - sú dve, vzadu s lepším rozlíšením a automatickým zaostrovaním. Zhotovuje fotky v rozlíšení päť megapixelov a tmavú scénu dokáže osvetliť intenzívne žiariacou LED diódou. Video sa nahráva vo formáte Full HD, pričom jedna sekunda záznamu môže zachytiť až 60 snímkov. To znamená, že pri prehrávaní sa môže video spomaliť na polovicu a stále bude plynulé a dostatočne jasné.

Telefón CAT S30 je kuriozita, ktorá by však nemala chýbať vo výbave stavebných inžinierov, remeselníkov, terénnych pracovníkov a turistov. Samotný telefón by mal hodnotu približne 150 eur, avšak superodolné kryty a vodotesnosť zvyšujú jeho predajnú cenu na vyše 300 eur.

Zdroj: Caterpillar


ODPORÚČAME AJ:
Tento odolný mobil nevie takmer nič, aj tak bude úspešný
Spoluzakladateľ Apple Steve Jobs by mal dnes 60 rokov
Tablet od výrobcu terénnych áut stojí takmer tisíc eur
Nové mobily s Windowsom pripojíte aj na veľký monitor
Revolúcia v dizajne smartfónov prišla práve teraz

Komentáre