Technológie

Inteligentná žiarovka je minulosťou, prichádza múdra lampa

"Lampa Philips Hue Beyond je pokračovaním úspešného projektu inteligentnej žiarovky, ktorá dokáže meniť farbu, intenzitu a štýl osvetlenia podľa nastavenia cez smartfón. "

Erik Stríž, 11. septembra 2014 12:00
Inteligentná lampa Philips Hue Beyond Foto: Philips


Inteligentná lampa Hue Beyond je, ako už bolo napísané, prirodzenou evolúciou pôvodnej inteligentnej žiarovky s názvom Hue. Lampa je nielen inteligentná vďaka tomu, že sa dá ovládať prostredníctvom mobilného telefónu a tabletu, ale aj dvomi nezávislými zdrojmi osvetlenia.

Philips Hue Beyond sa zapája na rovnaké miesto, na ktoré by ste umiestnili klasickú lampu. Rovnako ju môžete pripojiť na klasický vypínač na stene a dokáže slúžiť presne tak isto, ako akákoľvek iná bežná bytová lampa. Širšie možnosti prichádzajú až v súvislosti s rozsiahlou variabilitou nastavení pre dvojicu samostatných LED svetiel. S ich pomocou dokáže lampa vytvoriť v byte presne takú atmosféru, ktorú si predstavoval jej používateľ. Podľa spoločnosti Philips dnes existuje viac ako 190 aplikácií pre ovládanie inteligentnej žiarovky a s možnosťou zapojenia dvoch súčasne sa tieto ponúkané možnosti znásobujú.

Inteligentná lampa Philips Hue Beyond Foto: Philips

Výhoda použitia dvoch zdrojov svetla v jednej lampe nie je iba estetickým doplnkom, ktorým môžete ohurovať návštevy, má aj praktický význam. Napríklad, keď si dieťa potrebuje spraviť úlohy v kuchyni, sadne si pod lampu a aktivuje intenzívne biele osvetlenie, pričom neovplyvní intenzitu a tón osvetlenia vo zvyšku miestnosti.

Pre technologických nadšencov môže byť veľmi atraktívna predovšetkým možnosť prepojiť lampu so smartfónom oveľa viac, ako tomu bolo doteraz. Philips Hue Beyond môže prostredníctvom nenápadného a elegantného svetelného efektu informovať o novej správe alebo inej notifikácii z mobilného telefónu.

Inteligentná lampa Philips Hue Beyond Foto: Philips

Súčasťou mobilnej aplikácie k inteligentnej lampe je aj množstvo prednastavených režimov osvetlenia. Napríklad ‘Paris by night’ alebo ‘Cherry Blossom’ celkom zmenia vzhľad miestnosti, ktorú ste dovtedy vnímali pomerne jednotvárne. Obzvlášť zaujímavé môže byť aktívne prispôsobovanie osvetlenia scénam zo sledovaného filmu prehrávanom na obrazovke televízie prostredníctvom mobilného telefónu. To je už úloha na spomenutých 190 doplnkových aplikácií nezávislých vývojárov.

Inteligentná lampa Philips Hue Beyond Foto: Philips

Zapojenie inteligentnej lampy do prevádzky ani nemôže byť jednoduchšie. Postup je rovnaký, ako keby ste mobilný telefón chceli pripojiť k bezdrôtovému reproduktoru, prakticky jediný náročnejší krok môže byť zapojenie lampy do elektrickej siete. Toto dokáže spraviť každý priemerne zručný chlap, navyše, v ponuke predajcov bude aj stolová verzia, ktorú jednoducho pripojíte do elektrickej zásuvky. A po zvyšok času vám už len ostáva užívať si výhody, ktoré vyplývajú z vlastníctva tohto zaujímavého smart-zariadenia.

ĎALŠIE ČLÁNKY


Luxusné telefóny nahradili vylepšené iPhony
Sledujte si prenesené dáta v mobile, vyhnete sa vysokým faktúram
Redakčný test: Našli sme windowsovú alternatívu k Macbooku
Gigantické hodiny s elektronickým atramentom ClockONE
Vyberáme mobil: Drahší originál alebo lacný fake?
Má skvelý displej, nahráva UltraHD video a zaostruje laserom
Virtuálnu realitu môžete mať v mobile aj vy

Komentáre