Technológie

Jednoduchý telefón Light: návrat k úplnému základu

"Máte pocit, že je vás telefón a jeho všemožné funkcie obťažujú? Že vás oberajú čas? Kúpte si telefón za sto dolárov, ktorý nevie takmer nič, tvrdí jedna americká firma. "

Erik Stríž, 22. mája 2015 14:00
The Light Phone Foto: Kickstarter.com
Telefón, ktorý nedokáže nič okrem telefonovania. Nie je to nič nové, prevratné a ani inovatívne. Skrátka, istá americká spoločnosť sa rozhodla, že bude predávať mobilný telefón, ktorý občas nahradí bežný smartfón.

Telefón s príznačným názvom Light (svetlo, ľahký) je pekným kúskom nie veľmi pokrokovej techniky. Má kompaktné rozmery, pravidelné tvary a na prvý pohľad žiadny displej a ovládanie.

V skutočnosti je pod jednou z plochých stien tucet tlačidiel a jednoduchý jednoriadkový displej. K tomu si propočítajme jednoduchý elektronický obvod, mikrofón, slúchadlo a máme všetko k tomu, aby sme mohli z telefónu volať.

Zdroj: youtube.com


Hlavnou myšlienkou tvorcov telefónu Light je poukázať na to, že niektorí ľudia trávia sledovaním displeja smartfónu priveľa času. Namiesto toho, aby jeho schopnosti využívali ako pomocníka, nechávajú sa jeho možnosťami pohltiť. Vtedy ako nástroj na liečbu závislosti prichádza tento jednoduchý telefón, ktorým podobne postihnutí nešťastníci nahradila svoj smartfón.

Možno sa pýtate, prečo si radšej nekúpiť niektorý starší telefón za pár desiatok eur. Keď však máte záujem o niečo, na čo platí štandardná záruka a je to nové, tak nemá význam obzerať sa po bazároch. Telefón Light je vyrobený z prírodných materiálov, má jedinečný dizajn (hoci veľmi jednoduchý) a púta na seba iba málo pozornosti. To bolo cieľom tvorcov.

The Light Phone Foto: Kickstarter.com
V týchto dňoch ešte stále prebieha kampaň, prostredníctvom ktorej firma Light zbiera peniaze na sériovú výrobu svojho nie celkom revolučného zariadenia. Jej cieľ je 200-tisíc amerických dolárov, pričom iba v priebehu prvých dní po spustení kampane túto sumu vyzbierali takmer celú. Dnes je teda nepochybné, že výroba a následný predaj aspoň limitovaného počtu telefónov Light bude uskutočnený.

Veľmi nezvyčajne však funguje samotné spojazdnenie telefónu Light Phone. Namiesto toho, aby ste zo svojho smartfónu jednoducho vybrali SIM kartu a vložili ju do tohto ľahkého mobilu, musíte si v smartfóne aktivovať presmerovanie. Váš “skutočný” mobilný telefón tak musí byť aj tak zapnutý a pripojený k nabíjačke, jeho úlohou je totiž prijať a presmerovať telefonát.

Čo je však na tomto jednoduchom mobilnom telefóne mimoriadne zaujímavé, je jeho výdrž na jedno nabitie. Dvadsať dní je doba, s ktorou sa nemôže porovnávať skutočne žiadny mobilný telefón, hoci aj ten najjednoduchší.

Zdroj: Kickstarter.com


ODPORÚČAME AJ:
Zvažujete nový mobil? Tento elegán má všetko, čo budete potrebovať
Aj za málo peňazí môžete mať reprezentatívny mobil
Počítač za 9 dolárov je hitom, na svoju realizáciu získal už milión
Nové mobily s Windowsom pripojíte aj na veľký monitor
Tento telefón už do vrecka nevopcháte. Páčiť sa vám bude aj tak

Komentáre