Technológie

Vyberáme mobil: Drahší originál alebo lacný fake?

"Vedeli ste, že Samsung Galaxy S5 kúpite aj za 50 eur? Má iba slabší výkon, displej, batériu a vôbec všetko ostatné. "

Erik Stríž, 25. júla 2014 6:00
Ilustračná fotografia Foto: Cubot


Keď nosíte oblečenie s logom jednej z prestížnych značiek, ktoré sa neskôr ukáže ako falošné, je to také malé spoločenské faux-pas. Môže sa zdať, že to platí aj pri mobilných telefónoch a tabletoch, avšak pravda je práve opačná. Nosiť a používať zariadenie, ktoré kopíruje dizajn iného produktu, skôr napovedá o záujme majiteľa držať sa aktuálnych trendov, avšak s dôrazným ohľadom na vlastnú peňaženku. Napokon, na to prehľadanie Facebooku a telefonovanie nie sú potrebné supervýkonné smartfóny.

Odkiaľ falzifikáty pochádzajú?


Mobilné telefóny akéhokoľvek výrobcu sa vyrábajú zvyčajne vo veľkých ázijských fabrikách. Platí to pri HTC, Apple, Sony, LG, Samsung, Huawei, Prestigio a mnohých ďalších. Preto sa stáva, že dizajn napríklad takého Samsungu Galaxy S5 rovnaká továreň použije aj na celkom iný mobilný telefón so slabšími parametrami a predáva ho za netradične nízke ceny. Prípadne vzor na jeho výrobu prevezme celkom iná továreň s rovnakým technologickým portfóliom. Výroba mobilného telefónu - bez ohľadu na jeho cenu - je totiž obyčajná skladačka. Jednotlivé komponenty do seba poskladajú stroje alebo ľudia ako kocky z lega. V praxi to znamená, že stačí obal pekného telefónu nasadiť na akýkoľvek čipset s displejom a batériou.

Na internete dnes nachádzame hneď niekoľko veľkých a spoľahlivých obchodov, ktoré sa priam špecializujú na predaj podobných telefónov s otáznym dizajnom. Majú vzhľad špičkového mobilného telefónu, ktorý poznáme z reklám, avšak vo vnútri je výbava telefónu strednej triedy. Tomu potom prislúcha aj cena, o ktorej môžete v prípade hi-end telefónov iba snívať.

My sme si za príklad takéhoto "fejku" vybrali Samsung Galaxy S5 a HTC One mini 2 a ich dizajnové kópie Plum S5 a Cubot One.

Samsung Galaxy S5 a Plum S5 Foto: Samsung, DX.com

Samsung Galaxy S5 verzus Plum S5


Smartfón Galaxy S5 je veľmi vďačný vzor pre mnohé továrne vyrábajúce lacnejšie kópie drahých telefónov. Tá, ktorej cena sa pohybuje v prepočte na úrovni iba 60 eur, môže na prvý pohľad popliesť aj skúsenejšieho používateľa mobilných telefón. Konštrukcia telefónu Plum S5 je od Galaxy S5 odlišná iba v detailoch. Displej v lacnej napodobenine má na výšku trocha kratší displej a chýbajú na ňom logá Samsungu.

Po zapnutí lacnejšieho telefónu začnete rozdielov pozorovať podstatne viac. V prvom rade displej napovedá o tom, že nepôjde o jeden z najlepších smartfónov súčasnosti. Namiesto pôvodného rozlíšenia Full HD (1920×1080 pixelov) je na displeji Plum S5 iba 854×480 bodov. Uhlopriečka displejov oboch smartfónov je prakticky totožná, Galaxy S5 má 5,1-palcovú a Plum S5 5-palcovú uhlopriečku.

Vo vnútri oboch zariadení pracuje 4-jadrový procesor, avšak tu sa končia podobnosti vo výkone. Samsung využíva na svoju činnosť moderný a výkonný 2,5 GHz procesor Krait 400 a grafiku Adreno 330. Dôležité je sledovať aj veľkosť pamätí, Galaxy S5 má minimálne 16 gigabatovú vnútornú pamäť a RAM vo veľkosti 2 GB.

Plum S5 pracuje so štvorjadrovým procesorom s bližšie neurčenými parametrami, grafikou je základový Mali-400 MP procesor. Pamäť je to, v čom lacný čínsky mobil s atraktívnym vzhľadom zaostáva väčšmi - vnútorná pamäť 4 GB a RAMka vo veľkosti 1 GB sú hodnoty, ktoré možno považovať za hraničné, ak v telefóne beží systém Android 4.3.

Jednou z najlepších funkcií smartfónu Samsung Galaxy S5 sú jeho dve kamery. Hlavná kamera zhotovuje krásne 13-megapixelové fotografie v mimoriadnej kvalite a v zlomku sekundy, nahráva videá v rozlíšení Full HD a Ultra HD (4K). Webkamera síce nezaostruje, ale takisto nahráva Full HD a fotky zhotovuje v rozlíšení dva megapixely.

Lacnejší Plum S5 má hlavnú kameru s rozlíšením iba tri megapixely a základným zaostrovaním. Softvér systému Android síce doprial telefónu množstvo funkcií, ide však predovšetkým o rôzne filtre a efekty. Webkamera má rozlíšenie veľmi chabých 640×480 pixelov, teda 0,3 megapixela. To znamená kvalitu videohovorov len na najzákladnejšej úrovni.

Okrem uvedeného je lacnejší Plum S5 ochudobnený o množstvo ďalších funkcií. Napríklad gyroskop a akcelerometer sú iba základné, takže nie sú veľmi presné. Zvuk nesúci sa zo vstavaného reproduktora nemá potenciál pozitívne vás prekvapiť svojimi kvalitami a na senzor srdcového tepu a snímač odtlačkov prstov môžete rovno zabudnúť.

HTC One mini 2 a Cubot One Foto: HTC, Cubot

HTC One mini 2 verzus Cubot One


Cubot One je pomerne dobre vybavený falzifikát smartfónu HTC One mini 2, ktorý objektívne aj subjektívne považujeme za jeden z najlepších na svete. V tomto prípade však nie je celkom na mieste uvádzať Cubot One ako lacnú alternatívu k modelu One mini 2, pretože ho je možné porovnávať s prakticky celou modelovou paletou série One od HTC. S One mini 2 nachádzame podobnosť predovšetkým v otázke veľkosti displeja.

Taiwanský smartfón HTC One mini 2 je vybavený 4-jadrovým procesorom Cortex A7 1.2GHz, grafikou Adreno 305, pamäťou 16 GB, pamäťou RAM vo veľkosti 1 GB, 4,5-palcovým HD displejom a 13-megapixelovým fotoaparátom s Full HD kamerou. Webkamera má rozlíšenie 5 megapixelov a takisto zaznamenáva Full HD video.

Čínska lacnejšia verzia Cubot One je na prekvapenie po technickej stránke veľmi podobná. Má rovnaký procesor, iba grafika je o niečo slabšia (PowerVR SGX544MP), čo však nie je tak významný rozdiel. Pamäte majú veľkosť 8 GB pre ROM a 1 GB pre RAM, takže veľkosť operačnej pamäte telefónov sa zhoduje. Dokonca ani ostatné parametre telefónu veľmi nezostávajú. Hlavný fotoaparát je vybavený snímačom s rovnakým rozlíšením 13 megapixelov a webkamera má takisto päť megapixelov. Obe zaznamenávajú Full HD video.

Zrejme najpodstatnejším parametrom pri výbere nového smartfónu je jeho displej. Ten v Cubot One má rozlíšenie HD 1280×720 pixelov, teda rovnako ako HTC One mini 2. Rozdiel nachádzame iba v uhlopriečke displeja, čínsky variant ho má ešte o 0,2 palcov väčší - vo finále 4,7 palcov.

Zatiaľ, čo HTC One mini 2 dnes zakúpite od 373 eur, Cubot One s porovnateľnými funkciami je v predaji za prekvapivých 115 eur.

Smartfón Cubot One Foto: Cubot

Nezabúdajte na zdravý úsudok


Predtým, ako sa necháte zlákať nízkymi cenami uvedených telefónov, mali by ste vziať na vedomie jednu dôležitú skutočnosť. Prakticky totožné parametre nemusia hneď znamenať rovnaký výkon a rovnaký používateľský zážitok. Na papieri a na fotografiách môžu vyzerať aj lacnejšie telefóny takmer ako ich vzory, avšak keď sa vám dostanú do rúk, zanechajú vo vás pochybnosti o výhodnosti vašej kúpy.

V prípade telefónu Plum S5 by sa ešte dalo odpustiť množstvo nedostatkov, keďže je jeho obstarávacia cena iba 50 eur, ale v druhom prípade a cene presahujúcej sto eur by ste si mali dávať väčší pozor a radšej si vybrať produkt, ktorý je vyriešený aj po stránke prípadnej reklamácie a neskoršieho servisu.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Má skvelý displej, nahráva UltraHD video a zaostruje laserom
Virtuálnu realitu môžete mať v mobile aj vy
Frajer zo starej školy
Neskutočná kancelária sa poskladá do stanu
Google Cardboard: Zalietajte si medzi budovami veľkomiest
Instantné fotoaparáty sú stále trendy
Koľko zarába najväčší YouTube kanál PewDiePie?

Komentáre