Technológie

Niektoré lacné smart hodinky majú funkcie hodné tých značkových

"Inteligentné hodinky od Samsungu a aj tie od Apple sú výsledkom veľkých finančných investícii a technologického pokroku. Ako to však býva, ani menší čínski výrobcovia nestrácajú krok. "

Erik Stríž, 18. septembra 2014 10:00
ZGPAX S12 Foto: DX


S inteligentnými hodinkami je to rovnaké, ako s tabletmi a mobilnými telefónmi. Aj medzi nimi nájdete skvelé produkty s vyššou cenovkou, výborné alternatívy s primeranou cenou a lacné, avšak častokrát celkom nevyhovujúce riešenia. Je však pravdou aj to, že niekedy sa medzi cenovo mimoriadne dostupnými zariadeniami objavia aj také, ktoré sa svojimi technickými parametrami a aj praktickou spoľahlivosťou dokážu umiestniť na vysoké priečky v používateľskej spokojnosti.

Inteligentné hodinky teda nie sú výnimkou a dá sa očakávať, že s najnovšie uvedenými inteligentnými hodinkami od americkej firmy Apple, ako aj už predávanými od Samsungu a Sony, sa množstvo a dostupnosť lacných alternatív ešte zlepší. Vyberáme niekoľko digitálnych hodiniek, ktoré je možné vďaka ich schopnosti prepojiť sa so smartfónom a tabletom nazvať inteligentné.

Diweinuo D5 Foto: DX

Diweinuo D5


Hodinky nám neznámej značky Diweinuo vyzerajú na pomerne dobrú voľbu pre ľudí, ktorí nechcú do prvých smart hodiniek investovať veľa peňazí, ale radi by si vyskúšali, aké je to nosiť dotykový displej priamo na zápästí. Displej na hodinkách s hranatým puzdrom má uhlopriečku 1,54 palca a rozlíšenie 240×240 pixelov a zobrazí 16-tisíc farieb. To je pre tak malý displej dostatočné rozlíšenie.

Zaujímavosťou je vstavaná kamera s rozlíšením VGA (640×480 pixelov) umiestnená na pravom boku a slot na štandardnú SIM kartu. To znamená, že hodinky môžete používať v štandardnej 2G sieti a využívať funkcie telefonovania, písania SMS správ, krokomera, hudobného prehrávača či video prehrávača alebo už spomenutej kamery. Okrem toho je možné ich cez Bluetooth spojiť s tabletom a mobilným telefónom.

Cena týchto inteligentných hodiniek je prekvapivo iba necelých 80 eur.

Coospo U Watch 8 Foto: DX

Coospo U Watch 8


Coospo U Watch sú veľmi podobné vyššie uvedeným, nepodporujú však siete mobilných operátorov. Na to, aby ste ich mohli využívať plnohodnotne, ich musíte pripojiť cez Bluetooth k mobilnému telefónu. Tak môžete využívať všetky služby ako telefonovanie, SMS, MMS, notifikácie e-mailov a statusov z Facebooku.

Samotné hodinky disponujú displejom s uhlopriečkou 1,48 palca a skromným rozlíšením 128×128 pixelov, jednoduchým operačným systémom Nucleus a krokomerom. Ten dokáže v spolupráci s predinštalovanou aplikáciou sledovať váš deň a odchodené/odbehnuté kroky, následne ich prepočítavať na množstvo spálených kalórií a tak trocha prispievať k dosahovaniu športových predsavzatí. Prítomné sú tiež funkcie alarm, stopky či spúšť fotoaparátu na mobilnom telefóne.

Cena jednoduchých smart hodiniek U Watch je menej ako 40 eur.

ZGPAX S12 Foto: DX

ZGPAX S12


ZGPAX je síce jazykolomný názov a dokonca celkom jasne naznačuje, že nejde o žiadnu značku poskytujúcu kvalitný servis alebo záruky. Napriek tomu sa inteligentné hodinky tejto značky javia ako celkom dobrá alternatíva k drahším hodinkám od známejších výrobcov.

Displej má uhlopriečku 1,54 palca, je dotykový a navyše sa dá prostredie hodiniek ovládať aj trojicou známych senzorových tlačidiel pod displejom. Na hodinkách nájdete aj vstavaný mikrofón, reproduktor, microUSB konektor a funkcie Bluetooth, krokomer, aktívne notifikácie e-mailov a správ zo sociálnych sietí, priamu možnosť telefonovania a odosielania SMS správ.

Hodinky samotné nedisponujú slotom na SIM kartu, takže aby ste mohli pracovať s internetom alebo telefonickými funkciami, budete ich potrebovať pripojiť k mobilnému telefónu. Užitočnou funkciou je služba anti-theft, ktorá dokáže zariadenie vystopovať v prípade straty alebo krádeže. Ako presne funguje, o tom výrobca neinformuje.

Aj v tomto prípade ide o cenovo veľmi dostupné hodinky, ktorých hodnota sa pohybuje okolo úrovne 50 eur.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Prvé mechanické inteligentné hodinky
Úžasne jednoduché hodinky Withings Activité
Hodinky Ritot so vstavaným projektorom
Inteligentné hodinky z Maďarska žnú úspechy
Tieto hodinky vás naučia hrať golf

Komentáre