Technológie

Notebook alebo tablet? S klávesnicou či bez? S týmto môžete mať všetko

"Nová generácia hybridov medzi notebookmi a tabletmi celkom zruší hranice medzi týmito dvomi druhmi elektroniky. "

Erik Stríž, 21. októbra 2016 12:00
Lenovo Yoga Book Foto: Lenovo
Lenovo Yoga Book je jeden neskutočný kúsok modernej techniky. Je to notebook aj tablet. Má klávesnicu, ale nie takú, akú by ste očakávali. Je extrémne tenký, primerane výkonný a vie pracovať nielen s Androidom, ale aj s plnohodnotným Windowsom. A popri tom stojí menej, ako lepší mobilný telefón. Vyskúšali sme ho naživo a už po krátkej chvíli nás presvedčil, že je predzvesťou celkom nového druhu ultraprenosných počítačov.

Výrobcovia elektroniky sa stále viac snažia odlíšiť svoje produkty od konkurencie a modelový rad Yoga od značky Lenovo je toho ideálnym príkladom. Tieto zariadenia kombinujú to, čo dnešní zákazníci považujú za atraktívne s tým, čo potrebujú ľudia zameraní na produktivitu. Dizajny tabletov a notebookov nemusia byť na prvý pohľad celkom jedinečné, ale schopnosť otáčania displeja o celých 360 stupňov je stále jedinečná. A najmä nesmierne praktická.

Lenovo Yoga Book Foto: Lenovo

Klávesnica, ktorá tu je aj nie je

Do modelového radu Yoga najnovšie vstupuje tablet s názvom Book, ktorý môžeme bez preháňania označiť za revolučný. Dá sa s ním pracovať ako s knihou, spolupracuje s dotykovými perami a ak chcete, môže mať aj klávesnicu. Tá je súčasťou preklápacieho mechanizmu a zaujímavosťou je, že vo vypnutom stave nie je viditeľná. Je totiž senzorová, reaguje na dotyky prstom ako bežný displej na mobile a svieti iba vtedy, keď je zapnutá. Mechanická odozva na stlačenie je nahradená vibračným systémom, ktorý zreteľne informuje o tom, či ste dané tlačidlo stlačili alebo nie.

Skúsili sme ju aj my a musíme sa priznať, že to nie je práve najlepšia klávesnica, s akou sme kedy mali skúsenosť. Bez preklepov to skrátka nejde, ale ako povedali predstavitelia značky Lenovo, je to otázkou zvyku. Rovnaké pocity sme totiž mali aj pred rokmi, keď mechanické tlačidlá na mobiloch nahradili dotykové displeje. A dnes ich používame denne a nemáme žiadny problém ani s písaním dlhších e-mailov.

Lenovo Yoga Book Foto: Lenovo

Ideálny pracovný nástroj pre grafikov

Skvelou funkciou tejto senzorovej klávesnice je aj to, že obsahuje veľké množstvo citlivých bodov, vďaka čomu vie plniť funkciu grafického tabletu. Užitočné to môže byť pre ľudí, ktorí pracujú s grafikou, ilustráciami alebo si radi zapisujú poznámky na bežný papier. Stačí, aby papier položili na dotykovú plochu a kreslili po ňom špeciálnym perom. Toto pero nie je potrebné nabíjať, je totiž energeticky pasívne a jeho súčasťou je štandardná atramentová náplň.

Kresby perom na papier sa prostredníctvom dotykovej plochy v reálnom čase konvertujú do digitálnej podoby vo vysokom rozlíšení, aby s nimi používateľ mohol ďalej pracovať. Asi najlepšie uplatnenie pre túto technológiu nájdu ľudia, ktorí sa živia tvorbou ilustrácií.

Mechanizmus otáčania displeje je inšpirovaný náramkovými hodinkami. Lenovo Yoga Book Foto: Lenovo

Primeraný výkon a veľa pamäte

Tablet Yoga Book má hrúbku menej ako jeden centimeter a obsahuje pritom veľkú pamäť, výkonný procesor a silnú batériu. Procesor Intel Atom X5 síce nemôže konkurovať výkonným Core i3 či i5, avšak pre väčšinu potrieb bude slúžiť spoľahlivo. Vnútorná pamäť má kapacitu 64 GB, operačná pamäť má 4 GB a v prípade potreby je k dispozícii aj slot na kartu microSD s maximálnou kapacitou 128 GB. Na tablet sú to veľmi pekné údaje.

Skoro neuveriteľne vyznie skutočnosť, že Yoga Book vydrží na jedno nabitie pri vysokej záťaži až 15 hodín. To platí pre verziu s operačným systémom Android, s Windowsom výdrž na batériu klesne na stále vynikajúcich 13 hodín.

V praxi by to mohlo znamenať, že keď si ráno pri odchode z domu zabudnete nabíjačku, večer sa vrátite s ešte stále funkčným notebookom. Nemenej podstatnou funkciou nového notebooku je aj jeho schopnosť nabíjať zo svojej batérie iné tablety a smartfóny a umožňuje to aj vtedy, keď je vypnutý.

Časť s klávesnicou je veľká dotyková plocha, na ktorú sa dá kresliť špeciálnym perom. Kresby sa v reálnom čase konvertujú do digitálnej podoby. Foto: Lenovo

Full HD displej na ideálnej uhlopriečke

Yoga Book prichádza s Full HD displejom, ktorého uhlopriečka je praktických 13 palcov. To je rozmer, ktorý oceníte najmä pri častom prenášaní a rozlíšenie je ideálne na každý typ digitálneho obsahu. Je jedno, či sledujete videá, sociálne siete alebo pracujete s grafikou, Full HD na toto všetko stačí.

Nemožno nespomenúť nízku hmotnosť celého zariadenia iba 690 gramov. Pohodlne sa drží aj v jednej ruke, dokonca ho udržíte medzi dvomi prstami. Pre veľmi malú hrúbku tento hybridný tablet/notebook vložíte aj do šanóna s papiermi alebo do tenkého textílneho púzdra.

Pre väčšinu zákazníkov je najpodstatnejším údajom cena. Keby bola privysoká, pravdepodobne by sa Yoga Book nikdy nestal veľmi populárnym. Avšak s cenovkou iba okolo 500 eur stanovuje celkom nový štandard. Vyspelá elektronika skrátka zvyšuje svoju hodnotu, ale klesá na nadobúdacej cene a Lenovo je toho pekným príkladom.



ODPORÚČAME AJ:
Nerozumiete Snapchatu? Asi preto, že starnete
Appka, ktorú musíte vyskúšať: 3D skener priamo vo vašom mobile
Aplikácia PRISMA: Umelecké diela vďaka umelej inteligencii? Na počkanie a zadarmo
Je internet zodpovedný za novodobé psychické poruchy?
Kybernetických útokov pribúda, vraj ich je až 5-krát viac ako vlani
Skryté funkcie Facebooku sú o reklame, smrti a obrátených textoch

Komentáre