Technológie

Nové mobily s Windowsom pripojíte aj na veľký monitor

"Nové smartfóny značky Lumia so systémom Windows 10 budete môcť napojiť na klávesnicu, myš a monitor a spraviť z nich takmer plnohodnotný počítač. Je toto budúcnosť kancelárskej práce? "

Erik Stríž, 5. mája 2015 14:00
Windows 10 Continuum Foto: Microsoft
Microsoft usilovne pracuje na tom, aby sme si na jeho populárny Windows začali zvykať nielen ako na systém pre počítače, notebooky a tablety, ale aj ako prostredie pre mobilné telefóny. Po tom, čo nedávno odbornej verejnosti predviedol koncept prostredia s názvom Continuum, sa tento koncept minulý týždeň rozšíril aj do sveta smartfónov. A je úžasný tým, aké možnosti nám ponúkne. Nepochybujeme o tom, že Microsoft stojí na prahu malej veľkej revolúcie.

Z tabletu na notebook a naopak

Continuum je taký koncept zmeny prostredia, ktoré sa prispôsobuje typu zariadenia. Napríklad si na tablete otvoríte program Office a začnete tvoriť prezentáciu. Po krátkom čase si uvedomíte, že len s dotykovým displejom tabletu svoju prácu nemôžete dokončiť a k tabletu pripojíte klávesnicu. Z tabletu sa tak stáva notebook a súčasne sa aj prostredie na displeji zmení na to, ktoré je typické pre stolový Windows. Tento koncept zmeny dizajnu prostredia je síce zdanlivo jednoduchý, ale má veľký prínos k pozitívnej používateľskej skúsenosti.

V prostredí medzi tabletom a notebookom sa však prepína pomerne jednoducho, nie je potrebné meniť dizajn samotnej aplikácie. Náročnejšie je to v prípade, že chcete aplikáciu zobrazenú na mobile preniesť na displej notebooku. A práve tento malý háčik teraz Microsoft vyriešil rozšírením konceptu Continuum. Dizajn aplikácií sa prispôsobí novému ovládaniu a aj veľkosti monitora.


Zdroj: Microsoft

S pomocou Microsoftu tak máme na dosah svet, v ktorom nebude nutné mať v kancelárii položený na stole väčší počítač alebo dokonca ani notebook. Celkom si vystačíme s malým setom v na stole a mobilným telefónom, ktorý sa vojde do vrecka nohavíc. Mobilný telefón s pomocou kábla alebo aj bezdrôtovo spojíme s monitorom, klávesnicou a myškou a všetky bežné kancelárske práce môžeme vykonávať bez obmedzení.

Výkonné telefóny sú zatiaľ drahé, ale...

Samozrejme, že výkon aj najlepších mobilných telefónov ešte nie je dostatočný na to, aby sme s pomocou 5-palcového mobilu robili grafiku alebo strihali filmy. Ak však slečna v reklamnej agentúre potrebuje robiť reporty, spravovať účty na sociálnych sieťach a písať články, tento kompaktný hardvér jej bude nepochybne stačiť.

Netreba však zabúdať, že cena výkonných mobilných telefónov nie je vôbec zanedbateľná. Stále platí, že na notebooku za 250 eur spravíte nepomerne viac práce ako na mobile za 700 eur. Je však možné očakávať, že výkon mobilných telefónov bude neustále narastať a teda aj úroveň výbavy tých štandardných. Vízia kompaktného a prenosného hardvéru je tak celkom reálna v horizonte už najbližších rokov.
Zdroj: Microsoft


ODPORÚČAME AJ:
Notebook bez Windowsu sa zväčšil v každom ohľade, okrem ceny
Tento telefón už do vrecka nevopcháte. Páčiť sa vám bude aj tak
Tablet s obrazom na celú stenu a subwooferom
Notebook nemusí mať Windows, aby sa dal používať na prácu
Full HD tablet za 170 eur? Vyberte si tento!

Komentáre