Technológie

Je lepší Xbox One alebo Playstation 4?

"Xbox verzus Playstation. Veční rivali. V článku si tieto dve herné konzoly porovnáme v konkrétnych detailoch, ktoré určia, ktorá z nich je lepšia. "

Erik Stríž, 28. októbra 2013 10:00
Ilustračná fotografia Foto: Xpango.com


Rozpory medzi priaznivcami sú podobné tým, ktoré môžeme v internetových diskusiách sledovať medzi Apple a Android fanúšikmi. Menej často sa však stretávame s vulgárnosťou a ponižovaním priaznivcov iného produktu, ktoré je typické predovšetkým pre skalných odporcov Apple. Mohlo by byť veľmi zaujímavé sledovať, ako by sa zachovali títo ľudia, keby raz progresívnu hernú konzolu predstavilo práve Apple. Dnes tu ale máme Xbox One od Microsoftu a Playstation 4 od Sony, ktoré sú vo všeobecnosti považované za najväčších rivalov.

1. Technické parametre


Herné konzoly Xbox One aj Playstation 4 využívajú prakticky rovnaký procesor aj pamäte. Obidva pracujú s 1,6 GHz procesorom značky AMD s 8 jadrami a operačnou pamäťou RAM s kapacitou 8 GB (gigabajtov). Playstation má svoju RAM-ku v štandarde GDDR5, Xbox v bežnejšom DDR3.

Oboje herné konzoly využívajú rovnako veľký pevný disk HDD. Ten má kapacitu 500 GB. Avšak Playstation 4 umožňuje tento disk vybrať a nahradiť iným, väčším.

Aj keď je to veľmi tesné, o malý kúsok v konteste technických vlastností vyhráva Sony Playstation 4. Pamäť GDDR5 je skrátka lepšia, ako DDR3 a prejavuje sa to aj počas hrania. A umožňuje aj vymeniť pevný disk za väčší. Pre bežného hráča je to však nepodstatný detail, pretože málokto si bude rozoberať svoju novú hernú konzolu za stovky eur, čo by malo za dôsledok stratu záruky.

2. Ovládače - gamepady


Rozdiely medzi ovládačmi pre Xbox a Playstation sú zreteľné už na prvý pohľad. Ovládač na Playstation je štíhlejší, väčší a v dlaniach sa drží rovnako ako všetky jeho minulé generácie. Microsoft pre svoj Xbox zvolil presný opak - radikálnu zmenu, ktorá znamenala zaoblenie celého ovládača. Ten je relatívne malý, je ho potrebné držať celými plochami dlaní.

Ovládače pre Playstation a Xbox Foto: Sony, Microsoft
Dôležitejšia ako ergonómia je však funkčnosť ovládačov. Playstation má ovládač s touchpadom, sledovaním pohybu a špeciálnym tlačidlom pre zdieľanie obsahu na sociálnych sieťach. Xbox ponúka okrem štandardného joisticku aj takzvaný D-Pad, teda ovládací kríž, poskytuje hráčovi vibračnú odozvu, medzigeneračne má podľa výrobcu až 40 inovácií a v porovnaní s ovládačom pre Playstation je menší.

Ten, kto si vyskúša hru s ovládačom na Xboxe, ten sa potom už len s problémami presunie na ten v Playstation. Nejde ani tak o jeho dizajn, ako skôr o typy ovládacích prvkov, vibračnú odozvu a ergonómiu tlačidiel.

3. Exkluzívne uvádzané hry


Príchod novej generácie hernej konzoly si vždy vyžadoval uvedenie hier špeciálne iba pre ne. Koncept je veľmi jednoduchý: pripraví sa výborná hra, spraví sa na ňu veľké promo a bude sa dať prehrať jedine na novej konzole. Z tohto konceptu spoločnosti Sony aj Microsoft ťažia rádovo milióny až miliardy dolárov a je tomu tak aj v prípade najnovších Playstation 4 a Xbox One.

Dead Rising 3 pre Xbox Foto: CAPCOM
Pre Xbox One bolo predstavených veľa dobrých hier, za zmienku stoja Dead Rising 3, Forza Motorsport 5, Lococycle, Killer Instinct a Ryse: Son of Rome. Playstation 4 dostalo na podporu hry Driveclub, Killzone: Shadow Fall, Knack, Warframe alebo aj dlho očakávaný titul DC Universe Online. V tomto ohľade je preto veľmi ťažké rozhodovať, či ponúka viac Playstation alebo Xbox. Každý hráč totiž oceňuje iný typ hry, iného vydavateľa a iný spôsob hrania.

4. Online hranie a multimédiá


V ohľade online služieb, komunikácie a multimédií ponúka Xbox neporovnateľne viac, ako Playstation. Xbox One je totiž multimediálna stanica s neuveriteľne rozsiahlou funkčnosťou, ktorá zahŕňa aj videotelefonovanie cez Skype, prístup na internet, k sociálnym sieťam, televízii a podobne.

Playstation Network a Xbox Live Foto: Sony, Microsoft
V otázke online hrateľnosti a multimédií proti sebe stoja služby Xbox Live a Playstation Network. Ten, kto si raz porovná tieto dve platformy, musí uznať, že Microsoft spravil neuveriteľný kus práce. Zo svojej hernej konzoly spravil kompletné domáce multimediálno-edukačno-zábavné centrum s pripojením na internet a jednoznačne víťazí nad Playstation.

5. Ovládanie pohybom a hlasom


V tomto bode proti sebe stoja technológie Playstation Eye a Kinect 2. Playstation Eye je HD kamera s rozlíšením 720p, ktorá sleduje pohyby ľudí a prevádza ich do herného prostredia. Okrem pohybu samotných hráčov dokáže spolupracovať aj s ovládačmi Dualshock 2, nedokáže však rozpoznávať hlasové povely.

Playstation Eye a Xbox Kinect 2 Foto: Sony, Microsoft
Technológia Kinect 2 v konzole Xbox disponuje Full HD kamerou s rozlíšením 1080p, ktorá dokáže rozpoznávať pohyby ľudí pred obrazovkou v nevídanej miere. Každú jednu sekundu Xbox spracuje cez 2 gigabajty dát a pohyb prevádza do herného prostredia prakticky okamžite, zdanlivo bez oneskorenia. Dokáže veľmi presne, s presnosťou na približne 2 cm, rozpoznať vzdialenosť rôznych objektov a vytvárať dokonca aj reliéfové 3D mapy.

Technológia Kinect 2 od Microsoftu dokáže vytvárať real-time 3D reliéfy prostredia Foto: Microsoft
Okrem obrazu dokáže Kinect 2 rozpoznať aj zvuky vo svojom okolí, vďaka čomu umožňuje ovládanie prostredia a hier hlasom. Vďaka technológii Kinect 2 sa statáva Xbox opäť jednoznačným víťazom, pretože úroveň tejto technológie značne presahuje možnosti prvej generácie Playstation Eye. Je potrebné pripomenúť, že za technológie Playstation Eye aj Kinect 2 sa pripláca.

6. Ceny


Na internete je možné nájsť Sony Playstation 4 za najnižšiu cenu 391 eur. Microsoft Xbox One sa predáva za ceny od 489 eur vyššie. Rozdiel medzi základnými verziami týchto herných konzol je teda takmer 100 eur, čo nie je vôbec zanedbateľná čiastka. Ak však berieme ohľad na skutočnosť, že väčšina ľudí si moderné herné konzoly nakupuje na splátky, tento rozdiel nemusí byť až tak priťažujúcim faktorom. V každom prípade v otázke ceny vyhráva s veľkým náskokom Sony Playstation 4.

Verdikt


Ktorá herná konzola je lepšia? Sony Playstation 4 alebo Microsoft Xbox One? Z tohto nášho porovnania nevychádza ako víťaz žiadna z nich. A je potrebné uznať aj fakt, že keby sme tieto dve konzoly porovnávali do najmenších detailov, vždy sa veľká skupina ľudí postaví za tú konzolu, ktorá nevyhrala. Vždy ide totiž jedine o to, koľko zábavy prinesie konzola svojim majiteľom a ak sú tí spokojní so svojím Xboxom alebo Playstation, potom bol cieľ splnený.

Komentáre