Technológie

Najlacnejšie smart-hodinky: Veľa hudby za pár desiatok eur

"Chceli by ste naskočiť na trend inteligentných hodiniek, ale nemáte záujem o vyše 100-eurové zariadenia? Nasledovné dve stoja iba 20 a 75 eur, majú pritom čím zaujať. "

Erik Stríž, 1. septembra 2015 9:00
Smart-hodinky Zeaplus DM360 Foto: Zeaplus
Inteligentné hodinky ani zďaleka nie sú tak populárne, ako by si to želali ich výrobcovia. Už dnes však môžeme tvrdiť, že sú vhodným doplnkom k mobilnému telefónu a v bežnom živote si nachádzajú opodstatnenie. Už len samotná skutočnosť, že na zápästí nosíte dotykový displej a športový náramok je dostatočná na to, aby ste sa začali zaoberať kúpou inteligentných hodiniek.

HYA-812

Tieto u nás prakticky neznáme inteligentné hodinky sú krásnym príkladom toho, že aj za málo peňazí môžete získať zaujímavý produkt. Na internete sa predávajú len za dvadsať eur, čo je suma, ktorá by nemala pre nikoho predstavovať zaťaženie. Za túto sumu dostanete pomerne slušnú zbierku funkcií, ktoré sa zobrazujú na displeji s uhlopriečkou 1,5 palca. Jednoduchší displej je plnofarebný a dotykový, zobrazuje pestrú grafiku a poskytuje dobrý základ na využívanie vybraných funkcií.

Hodinky je potrebné prepojiť s mobilným telefónom alebo tabletom prostredníctvom bezdrôtovej technológie Bluetooth, podporované sú zariadenia s Androidom aj iOS. Od chvíle prepojenia sú hodinky predĺženou rukou tohto zariadenia a umožňujú napríklad počítanie odbehnutých krokov, priamo na malom displeji informujú o notifikáciach, zobrazujú prijaté správy, umožňujú ovládanie hudobného prehrávača a dokonca slúžia ako diaľková spúšť fotoaparátu.

Smart-hodinky HYA-812 Foto: HYA
Do zoznamu ostatných funkcií sa zaraďuje napríklad vstavaný barometer, budík, stopky a senzor nadmorskej výšky. Zrejme najzaujímavejšou doplnkovou funkciou je však možnosť písať SMS správy priamo z malého displeja hodiniek, kedy sa na ňom zobrazí miniatúrna klávesnica s rozložením QWERTY.

Zeaplus Watch DM360

Zatiaľ, čo prvé uvedené hodinky stoja iba dvadsať eur, čo je prakticky neuveriteľná suma, nasledovné sa predávajú za 75. V porovnaní s inými smart-hodinkami, ktoré nájdete na pultoch predajní na Slovensku, je to ale stále vynikajúca čiastka.

Smart-hodinky Zeaplus DM360 Foto: Zeaplus
Za niekoľko desiatok eur máte možnosť získať zariadenie, ktoré sa až nápadne podobá na Moto360, tak trocha revolučné inteligentné hodinky od značky Motorola. Zdieľajú nielen jednoduchý praktický dizajn, ale aj samotný displej. Ten je okrúhly, jedine na spodnej strane kruhu je akýsi výrez, bez ktorého výrobcovia zatiaľ nevedia takýto displej vyhotoviť. Práve v tejto drobnej časti sa nachádzajú všetky tie malé konektory, ktoré do displeja privádzajú signály. Kruhový displej má priemer 1,22 palca, je plnofarebný, dotykový a pracuje so zobrazovacou technológiou IPS. Vďaka nej by mal byť obraz veľmi dobre čitateľný aj počas slnečného dňa.

Ako väčšina iných smart-hodiniek, aj tieto sa prostredníctvom Bluetooth spoja s mobilným telefónom alebo tabletom a používajú sa ako jeho pravá ruka. Preberajú od neho notifikácie, správy, budíky a pomáhajú mu v meraní odbehnutých krokov a srdcového rytmu.

Zaujímavosťou je, že aj napriek nízkej cene sú vodotesné, prachuvzdorné a majú dlhú výdrž na nabitie - až 100 hodín. S váhou iba 45 gramov navyše nevytŕčajú z priemeru, na ruke ich po niekoľkých hodinách nosenia ani nebudete cítiť.


Zdroj: youtube.com

V pomerne malom tele inteligentných hodiniek je veľmi pestrá paleta senzorov a funkcií, za všetky spomenieme senzor tepu, barometer, merač nadmorskej výšky, krokomer, diaľkovú spúšť fotoaparátu na mobile, monitor spánkových cyklov, diktafón s údajne vysokou kvalitou záznamu, kalkulačku spálených kalórií a funkciu hľadania mobilu na diaľku.

V hodinkách síce nepracuje žiadny populárny operačný systém, uzatvorený firmvér hodín však spolupracuje so všetkými zariadeniami s novšími systémami iOS a Android.

Súčasťou balenia je aj dilema

Všetky tieto funkcie vyzerajú až priveľmi dobre, ale reakcie kupujúcich sú celkom pozitívne. Kameňom úrazu však môže byť problematický (alebo nemožný) servis v prípade poškodenia a zrejme aj náročné uplatňovanie záručných opráv.

Výrobca je akási čínska spoločnosť, ktorá svoj produkt poskytuje ďalším dodávateľom a tí si hodinky onálepkujú akýmkoľvek logom. Z tohto uhla pohľadu stojí za zváženie, či sa oplatí šetriť za každú cenu alebo radšej staviť na solídnu firmu a zaplatiť o pár desiatok eur navyše.


ODPORÚČAME AJ:
Päť spôsobov, ako kreatívne využiť tablet
Inteligentné kamene? Nie je to nezmysel, ale veľká pomoc
Psychológia sociálnych sietí: Skutočne internet ničí vzťahy?
Skvelá budúcnosť: Budeme inteligentnejší a stále pripojení na internet
Žiarovka pripojí na internet, zahrá hudbu a nasníma zlodejov

Komentáre