Technológie

Kašlite na drahé notebooky! Tento s cenou mobilu vás nadchne

"Spoznajte notebook s najnovším Windowsom, imidžovým dizajnom a skvelou klávesnicou. Navyše stojí toľko, čo menej výkonný smartfón. "

Erik Stríž, 2. februára 2015 10:00
Lenovo M30-70 Foto: Lenovo
Možno aj vy ste v priebehu Vianoc denno-denne sledovali ponuky internetových obchodov a v nákupných centrách ste trávili celé hodiny iba preto, aby ste našli cenovo dostupný a dosť dobrý notebook. Ak je to aj váš prípad, celkom určite ste stáli pred pomerne ťažkým rozhodovaním, pretože notebookov všetkých kategórii je dnes fatálny prebytok. Preto veľmi poteší skutočnosť, že sa medzi nimi nájde aj taký, ktorý stojí menej ako mobil, ale naplní väčšinu očakávaní.

Lenovo M30-70 Foto: Lenovo

Prekvapuje v každom ohľade


Lenovo M30-70 nemožno označiť inak, ako veľké pozitívne prekvapenie. Keď je na cenovke notebooku napísané 265 eur, sme na pochybách. Nízka cena, samozrejme, znamená redukciu výkonu, funkcií či dokonca kvality vyhotovenia. Tento sympatický notebook je však iný.

Zaujme kvalitný kryt, ktorý evokuje dojem prémiového zariadenia vďaka matnému povrchu. Logo Lenovo pôsobí takisto priam luxusne, takže by sa za jeho vzhľad nemal nikto ani len trocha hanbiť. Po otvorení notebooku zaujme displej s matným filtrom AntiGlare, vďaka ktorému sa obraz neleskne a výborne sa s ním pracuje aj v exteriéri. Klávesnica je rozmerná, tlačidlá majú výborný zdvih a majú zreteľnú odozvu po stlačení. Všetky konektory a porty na bokoch sú ľahko dostupné a dotyková plocha touchpad je dostatočne citlivá na dotyky.

Lenovo M30-70 Foto: Lenovo

Displej vhodný aj na prácu v kaviarni


Displej notebooku nie je dotykový, avšak pre väčšinu používateľov toto nie je dôležitá funkcia. Vďaka matnému povrchu je veľmi dobre čitateľný aj pri používaní v exteriéri, v ktorom bežne zlyhávajú drahšie zariadenia s lesklými povrchmi. Rozlíšenie displeja je štandardných 1368x768 pixelov, pričom na uhlopriečke 13,3 palcov ide o dostatočne detailný obraz.

Napriek tomu, že notebook nie je vybavený dotykovým displejom, beží na ňom operačný systém Windows 8.1. Dotykový displej v plnej miere alternuje dotykový touchpad so schopnosťou registrovať niekoľko dotykov naraz. Tradične rozpoznáva funkcie pohybu dvoch prstov, je tak možné posúvať obsah, približovať fotografie alebo inak pracovať v prostredí Windows pre tablety.

Systém na notebooku pracuje spoľahlivo a rýchlo. Výrobca použil procesor Intel Celeron s frekvenciou 1,4 GHz, ktorý síce nepatrí medzi tie najvýkonnejšie, avšak pre každodenné potreby celkom vyhovuje. Operačná pamäť RAM má veľkosť 4 GB a ukladací priestor s kapacitou až 500 GB sú dostatočným dôvodom na rozhodnutie sa o kúpe. Grafika je súčasťou základnej dosky, takzvaná Intel HD Graphics. Vďaka nej je možný chod bežných programov a aplikácií, avšak na moderné náročné hry typu GTA V už stačiť nebude.

Lenovo M30-70 Foto: Lenovo

Vydrží vyše päť hodín


Na notebooku nepochybne zaujme podpora spojenia cez HDMI, vstavaná čítačka pamäťových kariet SD a hmotnosť iba 1,8 kilogramu. Po vzore moderných notebookov ani toto Lenovo nie je vybavené CD/DVD mechanikou.

Samostatnou kapitolou by mohli byť vstavané reproduktory Dolby® AudioDolby, ktoré pozitívne prekvapujú dobrým zvukom. Ani v najvyššej úrovni hlasitosti reproduktory nerezonujú, pritom je ich podanie hlbokých tónov veľmi dobré a hlasy sú veľmi zreteľné.

K tomu všetkému notebook vydrží vyše päť hodín na batériu, čo môže byť ďalší pádny dôvod na kúpu. Nás Lenovo M30-70 jednoznačne zaujal a dovoľujeme si tvrdiť, že patrí k tomu najlepšiemu, čo za túto cenu môžete kúpiť.

ODPORÚČAME AJ:
Tento telefón vás očarí svojou ľahkosťou, eleganciou a šarmom
Škótski vedci dokázali spomaliť svetlo
Skvelá budúcnosť: Budeme inteligentnejší a stále pripojení na internet
Walkman novej generácie osloví tých najnáročnejších
Americký gigant Apple otvoril svoju najväčšiu predajňu v Číne

Komentáre