Technológie

Japonci experimentujú: Nová herná konzola je poháňaná tabletom

"Nintendo Switch je spojením moderných technológií do jedného kompaktného celku. Využíva výkonný tablet, ktorý si môžete zobrať kamkoľvek a pripojiť ho k televízoru alebo monitoru. "

Erik Stríž, 27. októbra 2016 10:00
Prenosná herná konzola Nintendo Switch Foto: Nintendo
Herný priemysel sa vyvíja mimoriadnym tempom, veľké vývojárske spoločnosti investujú do konzolových a počítačových hier milióny amerických dolárov, usporadúvajú sa medzinárodné majstrovstvá s tisíckami divákov a keby sme chceli počítať obrat celého tohto priemyslu, hovorili by sme o miliardách dolárov.

Aby celé toto veľkolepé divadlo mohlo fungovať, sú potrebné výkonné počítače a herné konzoly. Zatiaľ, čo počítače umožňujú nastaviť si prakticky všetko pre dobrý herný zážitok, herné konzoly určené na pripojenie k televízorom sú považované za štandard. A tomuto štandardu sa prispôsobuje aj vývoj hier.

Prenosná herná konzola Nintendo Switch Foto: Nintendo
Momentálne sú na veľkom vzostupe hry pre mobilné zariadenia. Ich nároky na výkon nie sú až tak náročné, ako pri počítačových hrách, avšak tiež sa snažia o dosahovanie skvelej grafiky a špičkovej hrateľnosti. Hernou konzolou pre takéto mobilné hry sú prakticky všetky smartfóny a tablety a snáď jediný štandard je aktuálna generácia zariadení od značky Apple.

Nová herná konzola Nintendo Switch je spojením tabletu, základne a pripojiteľných ovládačov. Dá sa pretransformovať dokonca aj v priebehu jednej hry, stačí vybrať tablet z jeho základne a pripojiť k nemu dvojicu modulov s tlačidlami. Vtedy sa z neho stane herný tablet s batériou dostatočne silnou, aby zvládla niekoľko hodín prevádzky.

Pôsobivá je tiež funkcia multiplayera, ktorá sa dá dosiahnuť prepojením herných konzol cez bezdrôtovú technológiu Wi-Fi alebo Bluetooth alebo jednoducho tak, že jeden hráč bude mať v rukách jednu polovicu ovládača a druhý hráč druhú polovicu. Sú totiž totožné a v režime singleplayer fungujú ako jeden ovládač.

Zdroj: First Look at Nintendo Switch (youtube.com)

Nindendo experimentuje. Našťastie.

Značka Nintendo má za sebou úspešné aj menej úspešné projekty herných konzol. Známe Wii je populárne dodnes, pretože vhodne spája hry s reálnym svetom a pohybom. Vývoj hier pre túto platformu však nie je ideálny a náhrada za Wii pravdepodobne tak skoro nepríde.

Úspešné, ale stále nie dostatočne, boli projekty Wii U a 3DS. Tieto prenosné herné konzoly boli praktickou ukážkoz toho, že sa hry presúvajú aj do menších rozmerov.

Niekdajšia sláva Nintenda ostala v tieni značiek Sony Playstation a Microsoft Xbox, pričom práve oni dve sa stali vo svete absolútnym štandardom. Je to paradoxné, pretože Nintendo sa zaslúžilo o rozvoj celého herného priemyslu v čase, keď sa hry iba začínali vyvíjať a nebolo možné odhadnúť, aký veľký biznis sa z nich stane.

Herná konzola Nintendo Switch sa objaví v predaji v marci 2017 a jej cena bude začínať na úrovni 450 eur.


Zdroj: Nintendo Switch - oficiálna webstránka



ODPORÚČAME AJ:
Notebook, ktorému môžete vykrútiť displej. Hnevať vás ale nebude
Notebook alebo tablet? S klávesnicou či bez? S týmto môžete mať všetko
Google má prvý vlastný smartfón a výrazne zlepšuje virtuálnu realitu
Päť technologických úletov, ktoré chceme mať doma
Toto by ste mali vedieť o novom iPhone 7

Komentáre