Technológie

Vznikajú desiatky nových sociálnych sietí, stavajú na anonymite

"Keď sa povie sociálna sieť, väčšina ľudí si predstaví Facebook a Twitter. Je ich ale oveľa viac a množstvo z nich funguje prednostne na mobiloch. Trendom je anonymizácia. "

Erik Stríž, 24. augusta 2016 11:00
Sociálne siete pre mobily, ilustračná fotografia Foto: Pixabay
Sociálne siete sa stále vyvíjajú a hoci sa zdá, že pre ne prichádzame o vlastné súkromie, pravda je skôr práve opačná. Máme príležitosť a možnosť zdieľať čokoľvek, ale keď chceme ostať v úzadí, stačí nerobiť nič. Nikto nikoho nenúti, aby na Facebooku zdieľal osobné informácie a fotografie. Ak na jednej strane chcete zverejňovať svoj život, ale pod príspevkami nemať svoje meno, môžete si zvoliť niektorú zo sociálnych sietí, ktoré na anonymite vyslovene stavajú.

Zdá sa, že anomymizácia používateľov je nový trend. Takéto sociálne siete tvrdia, že keď sú jej používatelia anonymní, majú záujem zdieľať viac a úprimnejšie. Propagačné infografiky ukazujú aktivitu používateľa ako ľadovec - jeho špička je to, čo používateľ zdieľa s priateľmi a ponorená časť reprezentuje to, čo zdieľa anonymne. Vyzerá to tak, že internet, ktorý vraj anonymitu zabil, sa vracia o celé roky späť do doby, kedy si každý mohol robiť, písať a zdieľať, čo len chcel - a bez akejkoľvek spoločenskej zodpovednosti.

Najväčším nepriateľom používateľov je funkcia snímania obrazovky screenshot, ktorá dokáže ich momentky zvečniť. Niektoré aplikácie už ale vyriešili aj tento problém a už pri inštalácii aplikácie musíte potvrdiť, že aplikácia bude vedieť zablokovať snímanie obrazovky. Príkladom je služba Psst!, ktorá vďaka tejto vymoženosti funkčne predbieha aj populárny Snapchat.

Práve spoločenská zodpovednosť a chýbajúca osobná konfrontácia je dôvodom, prečo je skrývanie identity tak veľmi príťažlivé. Vývojári aplikácií to dobre vedia a dúfajú, že práve ich sociálna platforma bude tá najlepšia. Je ich veľmi veľa, za všetky spomenieme tie, ktoré sa pri vyhľadávaní zobrazia ako prvé v obchode Google Play: Whisper, Jodel, Yik Yak, Bspotted a Psst!. Dovedna sú ich však desiatky, možno až stovky.

Mobilnú aplikáciu Whisper, ktorá umožňuje zdieľanie rôznorodého obsahu v anonymite, používa až 30 miliónov ľudí po celom svete. Je to skoro neuveriteľné, že služba, o ktorej u nás nemáme ani len poňatia, je v zahraničí pomerne obľúbená a dobre známa. Služba umožňuje zdieľanie fotiek, do ktorých je zakomponovaný text. Predmetom príspevkov sú vlastné krátke úvahy, myšlienky, ale aj otázky pre ostatných používateľov siete. Tie najpopulárnejšie sú však zväčša primitívne a populistické.

Jodel je aplikácia, ktorá dokáže filtrovať príspevky používateľov na základe ich fyzického umiestnenia. Vám ako používateľovi ukazuje iba príspevky od ľudí, ktorí sú vo vašom blízkom okolí. Príspevky sú textové, umožňujú interakciu v reálnom čase a nie je potrebná žiadna registrácia. Aplikácia bola vyrobená v prvom rade pre študentov, ktorí trávia čas vo svojich kampusoch - areáloch vysokých a stredných škôl.

Ďalšie sociálne siete vytvorené prioritne pre mobilné telefóny ako Yik Yak či Bspotted využívajú anonymitu ako hlavnú výhodu, vo veľkej miere však ťažia z filtrovania príspevkov na základe lokality. Keď prispievate a sledujete aktivitu ostatných, vidíte iba tie príspevky, ktoré vznikli vo vašom blízkom okolí.

Služba Psst! vás spojí prakticky s kýmkoľvek, pričom všetky príspevky sa strácajú po niekoľkých sekundách. Časovač sa dá nastaviť na maximálne 30 sekúnd, pričom obsah sa vymaže zo zariadenia a aj zo serverov vývojára. Princíp fungovania je teda veľmi podobný službe Snapchat.


Zdroje: Whisper, Jodel, Psst!, Yik Yak, Bspotted


ODPORÚČAME AJ:
Nerozumiete Snapchatu? Asi preto, že starnete
Appka, ktorú musíte vyskúšať: 3D skener priamo vo vašom mobile
Aplikácia PRISMA: Umelecké diela vďaka umelej inteligencii? Na počkanie a zadarmo
Je internet zodpovedný za novodobé psychické poruchy?
Kybernetických útokov pribúda, vraj ich je až 5-krát viac ako vlani
Skryté funkcie Facebooku sú o reklame, smrti a obrátených textoch

Komentáre