Technológie

Pokémon GO: Hra, ktorá mení svet, zarobila jej tvorcovi už 5 miliárd

"Pokémoni sa vrátili a spustili ešte väčší ošiaľ, ako pred pätnástimi rokmi. Hra na mobily je považovaná za fenomén doby a technologický pokrok v priamom prenose. "

Erik Stríž, 24. júla 2016 13:00
Hra Pokémon GO pre mobily iPhone a Android Foto: Pokémon GO
Ak sa aspoň zbežne pohybujete na internete a na Facebooku, celkom nepochybne ste už narazili na najnovšie správy o Pokémonoch. Ak vás tieto komiksové postavičky veľmi nezaujali, možno sa čudujete, prečo je okolo nich toľko rečí práve teraz, celé roky po ich pätnástich minútach slávy.

Hra Pokémon GO pre mobily iPhone a Android Foto: Pokémon GO

Fenomén a avantgarda novej generácie hier

Spoločnosť Nindendo uviedla novú hru pre mobilné telefóny iPhone a Android, v ktorej môžu hráči hľadať takzvaných pokémonov, akési malé príšerky s pestrými farbami a podobami. Najznámejší z nich je žltý Pikatchu. Herný gigant tak nadviazal na niekdajšiu slávu animovanej rozprávky, ktorej príbeh by snáď už nikto z nás ani nepamätá. Hru pomenoval Pokémon Go a je prekvapivé, že jej cieľom bolo dostať mládež von z domovov a prinútiť ich spoznávať ďalších ľudí. Ako to výrobca hry dosiahol?

Hra Pokémon Go je dnes fenomén, o tom sa nedá vôbec pochybovať. Dá sa stiahnuť a používať už aj na Slovensku, avšak keď sme si hru stiahli do mobilu a chceli zapnúť, ani sa nám to nepodarilo - vraj sú preťažené servery. Skrátka, hru si sťahuje a hrá ju také obrovské množstvo ľudí, že centrálne superpočítače kdesi v Japonsku jednoducho nestíhajú.

Po technickej stránke je Pokémon Go skvelou ukážkou moderných technológií, ktoré nosíme vo vlastných vreckách. Aj lacnejšie mobily sú vybavené GPS prijímačmi, majú dobré fotoaparáty, pripojenie na internet a vedia pracovať s technológiou takzvanej rozšírenej reality AR (Augmented Reality). Práve jej princíp hra využíva. Príšerky pokémonov rozmiestňuje do reálneho priestoru, ktorý je na displej premietnutý vo forme Google mapy. Musíte prísť na reálne miesto vo svojom okolí, aby ste chytili virtuálneho pokémona a tak napĺňali význam hry.

Hra Pokémon GO pre mobily iPhone a Android Foto: Pokémon GO

História pokémonov

Pokémoni zažili čas svojej najväčšej slávy okolo roku 1999, avšak vznikli ešte pred rokom 1995. V tomto roku vyšla vôbec prvá verzia hry pre zariadenia Gameboy, pričom do komerčného sveta sa dostala až o rok neskôr. Prvá hra mala názov Poketto Monsuta Aka (Pokémon Red), nasledovala Poketto Monsuta Midori (Pokémon Green). Poketto Monsutav skutočnosti znamená výraz “pocket monsters”, ako by ho povedal Japonec. Znamená to “vreckové monštrá”, čo až v dnešnej dobe celkom napĺňa podstatu - hra Pokémon Go je totiž určená iba pre mobily, ktoré sa vojdú do vrecka.

Hry o pokémonov patria k tým najlepším, aké sa kedy podarilo vyrobiť. Zaraďujú sa do rovnakej kategórie, ktorú už roky okupuje preslávený Super Mario či Legend of Zelda. Aj tieto dva herné tituly pritom patria pod značku Nintendo, ktorej burzová hodnota medzičasom od uvedenia Pokémon Go stúpla až o niekoľko miliárd amerických dolárov.

Príliš veľa vizuálnych efektov

Zaujímavosťou je, že aj napriek celosvetovému úspechu rozprávky o pokémonoch nebola doma v Japonsku celkom obľúbená. Hovorí sa, že keď sa dňa 16. decembra 1997 v televízii odpremiérovala časť s názvom Dennó Senši Porigon, spôsobila u detí veľké problémy. Scény boli údajne tak náročné na vizuálne efekty, že až 685 deťom spôsobili epileptický záchvat. Skutočne, až takú silu má jedna televízna rozprávka.

Dôsledkom tohto incidentu národnej úrovne bolo vysielanie rozprávka zakázané až na štyri mesiace v celom Japonsku a do sveta sa problematická epizóda nedistribuovala vôbec - bola dokonca zakázaná. Celkovo sa tvorcovia (alebo cenzori či samotné televízie) rozhodli do vysielania nepustiť až tri epizódy kresleného seriálu, pretože pri nich hrozilo, že by mohli opäť vyvolať epileptické záchvaty.

Na túto historku je potrebné pozerať sa s nadhľadom. Udalosť je síce potvrdená a pravdivá, ale nie je správne myslieť si, že by bola nejaká rozprávka zodpovedná za vznik epilepsie. Tá nevzniká len tak, je vrodená a prudké blikajúce scény ju môžu iba spustiť. Samotný epileptický záchvat však nie je sám o sebe až tak nebezpečný, najväčšou hrozbou je nekontrolovaný pád a upadnutie do polohy, v ktorej by sa mohol postihnutý zadusiť zapadnutým jazykom.

Hra Pokémon GO pre mobily iPhone a Android Foto: Pokémon GO

Čo ešte príde?

Zdá sa, že fenomén Pokémon Go nebude iba chvíľkovou záležitosťou. Hra je momentálne bezplatná, ale očakáva sa, že v blízkej dobe príde aj variant hry, ktorý za malý poplatok umožní využívanie nových funkcií. Napríklad by telefón mohol zavibrovať práve vtedy, keď vonku prechádzate okolo niektorého “vreckového monštra”.

Avšak už zverejnenie bezplatnej hry sa ukázalo ako správny krok. Hodnota spoločnosti Nintendo od jej uvedenia pre telefóny Android a iPhone stúpla o neuveriteľných päť miliárd amerických dolárov. Cena akcie teda narástla priemerne o 9 percent. Investori sú vo vytŕžení a očakávajú, ako sa bude tento krásny biznis ďalej vyvíjať.


ODPORÚČAME AJ:
Na čo nám je selfie tyč, keď môžeme mať osobného lietajúceho robota?
Čoskoro budeme platiť vlastnými selfie, oblečením i autom
Pri selfie zomrelo viac ľudí ako pri útokoch žralokov
Osobný lietajúci robot? Nič nemožné
Mobil pre náročných: Dvojitá kamera a pogumované telo sú iba začiatok

Komentáre