Technológie

Dáte 300 eur za telefón, ktorý dokopy nič nevie?

"Punkt. Bodka. To je názov firmy, ktorá začína za 300 eur predávať telefón s reálnou hodnotou nanajvýš 30 eur. "

Erik Stríž, 3. augusta 2015 14:00
Punkt. MP 01 Foto: Punkt.
Máte plné zuby vlastnej slobody? Hnevá vás, že máte možnosť vybrať si, ako budete nakladať s vlastným časom? Kúpte si za hromadu peňazí niečo, čo vôbec, ale vôbec nepotrebujete.

Asi takto nejak by mohol znieť slogan spoločnost Punkt., ktorý sa rozhodla za neskutočných tristo eur predávať mobilný telefón s funkciami spred desiatich rokov. Skutočne, tento telefón nevie nič okrem telefonovania, esemeskovania a zobrazovania hodín.

Punkt. MP 01 dokáže telefonovať, posielať a prijímať SMS správy a zobrazovať čas. Za 300 eur. Foto: Punkt.

Zarobme jednoducho - na jednoduchosti

Ešte k úvodu je dobré pripomenúť, že firma Punkt. patrí medzi tie, ktoré vyrábajú výhradne prémiové produkty. Preto v jej ponuke nájdete aj jednoduchý budík za 139 eur, pevnú telefónnu linku za 249 eur či predlžovačku na elektrický kábel so šiestimi zásuvkami za 119 eur. Všetky tieto významne nadhodnotené zariadenia však majú krásny jednoduchý vzhľad bez akýchkoľvek výstrelkov alebo zbytočností a po konštrukčnej stránke ponúkajú najvyššiu kvalitu spracovania.

Mobilný telefón MP 01 zapadá do portfólia spoločnosti Punkt. veľmi dobre. Je jednoduchý, nenápadný, preferuje použiteľnosť pred funkčnosťou. Má dizajn, ktorý už na prvý pohľad napovedá o jednoduchom používaní a záujme osloviť ľudí, ktorí sú z moderných smartfónov skôr znechutení. Ľuďom, ktorí si kúpia mobil MP 01, sa skrátka zunovala možnosť prehliadania webu, čítania dlhých textov a fotenia.

Punkt MP 01 bol navrhnutý dizajnérom Jasperom Morrisonom, má 2-palcový LCD displej s ochranným sklom značky Gorilla Glass. Snáď jedinou vyspelou funkciou, ktorú telefón zdieľa s inými smartfónmi, je prítomnosť technológie Bluetooth. Ten slúži na pripojenie handsfree setu.

Pre MP 01 nie sú k dispozícii žiadne aplikácie, žiadny hlasový asistent alebo možnosť vyhľadávania. Namiesto toho dostanete za svoje jednoduchý telefón, ktorý sa môže pýšiť priam neuveriteľnou výdržou batérie presahujúcou celý jeden týždeň.

Punkt. MP 01 má jednoduchý dizajn s mierne netypickou zadnou stenou, pod ktorou sa nachádza väčšia batéria. Foto: Punkt.

Čierna verzus biela

Punkt. MP 01 nie jediný telefón, ktorý sa snaží osloviť zákazníkov jednoduchosťou. Len nedávno sme na Webmagazíne priniesli článok o telefóne Light, ktorý sa môže pochváliť ešte jednoduchším prevedením.

The Light Phone Foto: Kickstarter.com
Telefón s príznačným názvom Light (svetlo, ľahký) je pekným kúskom nie veľmi pokrokovej techniky. Má kompaktné rozmery, pravidelné tvary a na prvý pohľad žiadny displej a ovládanie.

V skutočnosti je pod jednou z plochých stien tucet tlačidiel a jednoduchý jednoriadkový displej. K tomu si pripočítajme jednoduchý elektronický obvod, mikrofón, slúchadlo a máme všetko k tomu, aby sme mohli z telefónu volať.

Zdroj: punkt.ch

ODPORÚČAME AJ:
Zvažujete nový mobil? Tento elegán má všetko, čo budete potrebovať
Aj za málo peňazí môžete mať reprezentatívny mobil
Počítač za 9 dolárov je hitom, na svoju realizáciu získal už milión
Nové mobily s Windowsom pripojíte aj na veľký monitor
Tento telefón už do vrecka nevopcháte. Páčiť sa vám bude aj tak

Komentáre