Technológie

Zvažujete nový mobil? Tento elegán má všetko, čo budete potrebovať

"Zabudnite na všetky negatívne predsudky o lacných čínskych telefónoch. Tento je skvelý, nabitý vydrží aj štyri dni a nestojí ani 250 eur. "

Erik Stríž, 21. mája 2015 10:00
Lenovo P70 Foto: Lenovo
Lenovo na náš trh prinieslo svoje mobilné telefóny iba minulý rok, ale už dnes môžeme aktivity tejto spoločnosti považovať za mimoriadne úspešné. V skutočnosti sa z Lenova stáva výrobca, ktorý môže pokojne konkurovať u nás dávno zabehnutým značkám ako Samsung, LG či Sony.

Smartfón s názvom P70 nie je po technologickej stránke najvyspelejším modelom výrobcu, osloví však po každej stránke. Na prvý pohľad je dôležité, že je vybavený skvelým HD displejom, kvalitným fotoaparátom a výkonným procesorom, avšak náročnejší používatelia ocenia najmä batériu s veľkou kapacitou, veľa pamäte a priam úžasnú cenu. Tá dotiž nedosahuje ani 250 eur, čo je vzhľadom na ponúkané parametre takmer neuveriteľné.

Lenovo P70 Foto: Lenovo

Nie je plast ako plast

Keď sa vám telefón dostane prvýkrát do rúk, neubránite sa pozitívnemu dojmu. P70 má kompaktné rozmery, pôsobí odolne a prémiovo, zároveň má svojský dizajn krytov. Dalo by sa tvrdiť, že P70 je skôr konzervatívny ako imidžový, napriek tomu dokáže zaujať aj mladšie ročníky.

Zadný kryt je plastový, na dotyk však príjemný a dá sa odnímať. Pod krytom potom nachádzame sloty na dve SIM karty v menšom prevedení a slot na pamäťovú kartu microSD. Jej maximálna kapacita môže byť 32 GB.

Kľúčové vlastnosti:
Displej: 5-palcový HD IPS LCD
Fotoaparát: 13 Mpx + FullHD video
Webkamera: 5 Mpx + HD video
Pamäte: 16 GB, 2 GB RAM, microSD karta
Výkon: 8-jadrový procesor 1.7 GHz Cortex-A53
Batéria: 4000 mAh Li-Po

Lenovo P70 Foto: TASR

Potrebuje niekto ešte lepší displej?

Displej, to je alfa a omega všetkých smartfónov a tabletov. Ten v P70 si zaslúži pochvalu, pretože má ideálnu veľkosť, vysoké rozlíšenie a výborné vlastnosti. Technológia obrazu je IPS LCD, podsvietená je LED diódami. Panely IPS sú typické sýtymi farbami, skvelými reakciami na dotyk a vynikajúcou exteriérovou čitateľnosťou.

Rozlíšenie 720×1280 pixelov je považované za štandardné HD a na uhlopriečke päť palcov vykresľuje detailný obraz. Aj textové dokumenty sú tak čitateľné zreteľne aj vtedy, keď je písmo veľmi malé.

Android s prepracovanou grafikou

Telefón pracuje s operačným systémom Android KitKat, ktorý výrobca upravil podľa svojich predstáv prostredím Lenovo Launcher. Toto prostredie upravuje Android nielen po grafickej stránke, ale inovuje aj jeho dizajn a funkcie. Letmý pohľad na animácie a grafiku v nás navodzuje dojem, že sa Lenovo nechalo vo veľkej miere inšpirovať americkým Apple a jeho prostredím iOS.

Android na telefóne P70 pracuje rýchlo a spoľahlivo. Aplikácie nepadajú a ani sa nezasekávajú. Nepochybne za to môže aj vysoký výkon zariadenia a dostatok pamäte. Procesor má až osem jadier taktovaných na frekvenciu 1,7 GHz a operačnú pamäť s kapacitou 2 GB. Telefóny s nižšou cenou majú zvyčajne malú pamäť, ktorá stačí len pre samotný systém Android, model P70 je však iný prípad. Jeho vnútorná pamäť má kapacitu 16 GB, takže spomalenie telefónu v dôsledku skorého zaplnenia pamäte tu nepripadá do úvahy.

Po stránke konektivity ponúka Lenovo P70 lepší priemer. Podporuje všetky mobilné siete vrátane 4G, ponúka podporu všetkých štandardov WLAN (Wi-Fi), má najnovší Bluetooth, USB port 2.0 s funkciou USB Host (môžete pripojiť aj USB kľúč alebo klávesnicu), dokonca sa vo výbave nachádza aj FM rádio.

Prítomnosť lokalizačnej technológie A-GPS považujeme za samozrejmosť, ale z modernejších spojení v telefóne chýba NFC i GLONASS. Zo senzorov nám zasa chýba gyroskop, jeho funkcia je alternovaná citlivým senzorom zrýchlenia.

Lenovo P70 Foto: Lenovo

Kombinácia vysokého výkonu a dlhej výdrže je reálna

Modelová rada P od značky Lenovo je najmä o vysokom výkone a dobrej výdrži na batériu. Telefón má pod zadným krytom umiestnenú batériu Li-Po s kapacitou až 4000 mAh. Keď dávame dole zadný kryt a pozeráme sa na batériu, vyzerá ako vyberateľná. Nápadná nálepka s textom “Do not remove” nás však nabáda na to, aby sme ani neuvažovali o vlastnoručnej výmene batérie. V oficiálnych dokumentoch od výrobcu navyše stojí, že je skutočne nevyberateľná.

Výrobca uvádza, že v 3G sieti telefón vydrží nabitý až 696 hodín, v 2G sieti až 816 hodín. Pri aktívnom používaní sa tieto hodnoty značne redukujú, avšak stále je výdrž batériu vynikajúca. Pri normálnom používaní budete tento telefón pripájať na nabíjačku iba raz za tri či štyri dni.


ODPORÚČAME AJ:
Revolúcia v dizajne smartfónov prišla práve teraz
Aj za málo peňazí môžete mať reprezentatívny mobil
Telefón len pre vyvolených
Tento telefón už do vrecka nevopcháte. Páčiť sa vám bude aj tak
Ak vám ukradnú telefón, vymazať jeho obsah môžete aj na diaľku

Komentáre