Technológie

Vyskúšali sme najlepší konvertibilný ultrabook na svete

"Má úžasný dizajn, krásny displej, atypické prevedenie pántov, neuveriteľne tenké telo, ale aj prekvapivo vysokú cenu. Aj napriek tomu ho chceme! "

Erik Stríž, 26. mája 2015 12:00
Lenovo Yoga 3 Pro Foto: Lenovo
Keď Lenovo pred rokmi predviedlo svoj nový projekt s názvom Yoga, verejnosť ho prijímala skôr rozpačito. Yoga boli také zariadenia, ktoré nebolo možné zaradiť do jeden z kategórií elektroniky, pretože boli konvertibilné. Aj tablet, aj notebook, aj akýsi stojan… nájde to vôbec niekedy uplatnenie? Dnes vieme, že tento koncept uplatnenie nachádza a dokonca sa ho nebojíme označiť za našu predstavu budúcnosti konvertibilnej elektroniky.

Lenovo Yoga 3 Pro Foto: Lenovo

Dizajn na jednotku

Lenovo Yoga 3 Pro je v prvom rade ultrabook s mimoriadne tenkým telom a krásnym dotykovým displejom. V obrate z neho spravíte tenký tablet s operačným systémom Windows 8.1 alebo stojan ideálny na prezentovanie vo firme.

Dizajn notebookov je rovnako dôležitý ako ich výkon a technická vyspelosť. Yoga 3 Pro v tomto ohľade vyniká. Pozitívnu pozornosť budí už v zatvorenom stave, kedy idete oči nechať na úžasných pántoch. Vyzerajú ako remene luxusných hodín a majú aj praktický význam - držia pevne nielen v dvoch alebo troch polohách, ale v celom 360-stupňovom rozsahu. Tento detail je kľúčový pri širokom použiteľnosti celého zariadenia.

Po otvorení ultrabooku vyniká podsvietená klávesnica s rozumnými rozmermi a ideálnym zdvihom, ako aj zvláštny matný povrch jej okolia. Nevieme sa rozhodnúť, či sa nám páči alebo nie - na dotyk je matný ako guma, neleskne sa, pomerne ľahko sa naň nachytá prach. Predpodkladáme, že výrobca preto zvolil takýto materiál, aby zabránil prípadným šmyknutiam pri zmene polohy displeja.

Na tele ultrabooku Yoga 3 Pro sa nachádzajú tri USB porty, pričom jeden z nich je zároveň konektorom pre nabíjanie. Ďalej tu nachádzame zmenšenú verziu HDMI konektora, čítačku pamäťových kariet SD a MMC, 3.5 mm jack pre pripojenie headsetu a sériu nenápadných tlačidiel. Nimi nastavujete hlasitosť zvukov, vypínate automatické otáčanie a zapínate notebook. Vedľa hlavného vypínača je umiestnené aj zapustené tlačidlo na resetovanie zariadenia. Chýba konektor Ethernet aj CD/DVD mechanika.

Lenovo Yoga 3 Pro Foto: Lenovo

Displej s mimoriadnym rozlíšením

Bežné notebooky sú vybavené displejmi s rozlíšením 1366×768 pixelov, tento od Lenova sa môže pochváliť až 3200×1800 pixelmi. Je to významný skok vpred, ktorý má za následok nielen krajšie zobrazenie fotografií a videa, ale aj samotného prostredia Windowsu a webstránok. Všetko na displeji vyzerá tak trocha inak, kvalitnejšie a krajšie.

Displej je dotykový a na zobrazenie využíva technológiu IPS LCD, ktorá je môže pochváliť veľmi pozitívnymi kritikami medzi odborníkmi. Veľmi dobre hodnotíme najmä čitateľnosť obrazu v exteriéri, široké pozorovacie uhly a sýtosť farieb.

Lenovo Yoga 3 Pro Foto: Lenovo

Skvelý do kaviarne na prezentáciu

Lenovo Yoga 3 Pro je v prvom rade prezentačný nástroj. Ak ste grafik, dizajnér, architekt, vyrábate webstránky alebo navrhujete logá, potom bude pre vás tento ultrabook skvelá alternatíva k ľahkému Macbooku. Má totiž všetko, čo budete potrebovať na pôsobivú prezentáciu pred klientom.

Ak by ste však chceli na ultrabooku pracovať, budete musieť prijať určité kompromisy. Nejaké logá a webstránky na ňom ešte spravíte bez väčších problémov, ale na zalamovanie strán časopisu už stačiť nebude. V tenkom tele ultrabooku pracuje procesor Intel Core M 1,1 GHz a 8 GB pamäť RAM. Grafický procesor je integrovaný na základnej doske značky Intel a veľkosť ukladacieho priestoru je 256 GB.

Spoločne s 13,3-palcovým displejom s vysokým rozlíšením sú to síce pôsobivé parametre, avšak kompaktná veľkosť komponentov spolu s ich nižším napájaním napovedajú, že ich schopnosti majú presne určené hranice. Photoshop, Counter Strike a všetky tie Windows 8 aplikácie však budú na ultrabooku bežať bez problémov.

Lenovo Yoga 3 Pro Foto: Lenovo

Zhodnotenie nemôže byť iné ako pozitívne

Lenovo Yoga 3 Pro je vynikajúcou alternatívou k tenkým notebookom od Apple a zhmotnením blízkej budúcnosti elektroniky. V tenkom tele sa nachádza všetko, čo priemerný používateľ potrebuje k práci a zábave.

Na internete sa Yoga 3 Pro predáva od 1200 eur, čo je tak trocha uletená cena. Po praktickej skúsenosti s ultrabookom sme však presvedčení, že cena odzrkadľuje jeho reálnu hodnotu.



ODPORÚČAME AJ:
Jednoduchý telefón Light: návrat k úplnému základu
Muž si na seba pripútal krídla a motor, teraz lieta spolu s lietadlami
Aj za málo peňazí môžete mať reprezentatívny mobil
Pri používaní wi-fi pripojenia treba postupovať opatrne
Notebook bez Windowsu sa zväčšil v každom ohľade, okrem ceny

Komentáre