Technológie

Retro recenzia starého mobilu: Nokia N71

"V neprebernom množstve smartfónov s dotykovými displejmi občas poteší, keď sa nám dostane do rúk starší mobil s poctivou klávesnicou. Jeden taký je aj Nokia E71. "

Erik Stríž, 3. júla 2015 13:00
Nokia E71 (2008) Foto: Nokia
Nokia E71 bola nástupcom veľmi populárneho smartfónu E61i. Začala sa predávať v roku 2008 a množstvo jej kusov je v obehu ešte aj dnes. Pred siedmimi rokmi sa začal predávať prvý mobilný telefón s operačným systémom Android, HTC Dream, ten však ešte pomerne dlhý čas nevedel prekonať iný systém - Symbian. Práve ten, ktorý nájdete v Nokii E71.

Operačný systém Symbian bol svojho času jedinečný a jeho vlastnosti oceňovali najmä manažéri, riaditelia firiem, novinári a všetci ľudia, ktorí od telefónu očakávali viac. Symbian ako prvý mobilný systém prišiel s otvorenosťou, vďaka ktorej ste ho mohli upravovať pomocou aplikácií. Ostatné telefóny vedeli iba spúšťať hry pomocou podpory technológie Java.

Nokia N71 sa stala ikonickou nielen pre svoje praktické využitie, ale aj pre skvelý dizajn. Ten už nebol strohý a chladne profesionálny, ale upútal pozornosť aj zákazníkov dbajúcich na imidž.

Dnes, roky po ukončení predaja i výroby tohto telefónu a dokonca po zániku značky Nokia, vám prinášame recenziu, ktorá bola napísaná v roku 2008, ale nedočkala sa publikovania. Podáva autentické svedectvo o tom, ako sme sa pred rokmi pozerali na mobilné telefóny a ako sme dnes celkom podpriemerné technické parametre považovali za vrchol technologickej éry.

Nokia E71 (2008) Foto: Nokia

Nokia N71 - profesionál dbajúci na imidž

V porovnaní s predchodcom N61i nachádzame zmien hneď niekoľko, tie prvé sú badateľné už pri letmom pohľade. Plasty boli nahradené lesklým kovom, klávesnica je príjemnejšia na dotyk, pribudli nové tlačidlá na pravom boku a celkový vzhľad telefónu už nie je tak prísne strohý. Dalo by sa povedať, že ide o jeden z mála pracovných nástrojov, ktoré upútajú aj ako štýlovky.

Presne tak, aj štýlovka by bola pre E71 správne pomenovanie. Kovová brada na spodku prístroja, zrkadlový povrch obkolesujúci displej, kovový batériový kryt a rozmerná klávesnica pôsobí impozantne. Konštrukčne je Nokia na vynikajúcej úrovni, nič nie je uložené labilne, kompaktnosť a pevnosť sú zvládnuté jednoducho perfektne. Hrúbka prístroja je vzhľadom na ostatné rozmery malá, čím ide proti záujmu zákazníkov, ktorým vyhovujú skôr väčšie telefóny. V rukách sa ale drží pohodlne, písanie na klávesnici je bezproblémové už po pár sekundách - aj keď spočiatku máme dojem, že je primalá.

Klávesnica sa kladá z dvoch častí – z alfanumerickej a funkčnej. Tá alfanumerická je osadená veľmi husto, ale jednotlivé klávesy majú výborný zdvih i odozvu. Ak používate často klávesnicu notebooku, aj na túto si zvyknete rýchlo. Naľavo od kurzora sú klávesky Home, čo slúži na vstup do menu a návrat na stand-by screen a Kalendár. Napravo sú zas Kontakty a E-mail.

Štvorsmerný kurzor s potvrdzovacím stredom sa ovláda dobre, ale prijali by sme rovnaký touchpad, aký máte možnosť vidieť napríklad v Samsungu i780 či najnovšie v Omnii.

Pamäťová karta microSD sa vkladá do slotu s gumeným krytom na ľavom boku, priamo pod je konektor na pripojenie dátového kábla a 2.5 mm jack je naľavo.

Displej je jednoznačným dôvodom, prečo si prístroj zakúpiť. Jeho raster je vďaka rozlíšeniu 320×240 pixelov jemný, pritom rozmerný a viditeľnosť v exteriéri je priam ukážková. Myslím, že s lepším displejom, čo sa týka čitateľnosti, som ešte za svoju prax nevidel.

Nokia E71 (2008) Foto: Nokia

Vynikajúce funkcie vďaka Symbianu

Telefón je jednoznačne určený na prácu, o tom niet pochýb. Už len jeho zaradenie do rady E o tom svedčí a je tomu aj prispôsobená výbava. Operačný systém Symbian, rýchle dátové prenosy, obrovský displej, rozšíriteľnosť - to hovorí za všetko. Na prvý pohľad upúta nové grafické rozhranie Symbianu S60 3rd 9.2 3.1 UI. Zaužívané jemne prepracované ikonky nahradili hrubo olemované ikony, ktoré sa asi nebudú páčiť každému. Prostredie viac evokuje dojem pracovného stroja, avšak podľa mnohých (vrátane mňa) je zaužívaná verzia krajšia.

Do menu sa vstupuje klávesou s domčekom, ktorú mnohí považujú za tlačidlo na vstup do webového prehliadača. Správa sa ale rovnako ako tlačidlo so Symbian logom na iných S60-kových prístrojoch. Čo sa týka bežných funkcií, nič výnimočné asi nenájdete. E71 má viacero budíkov, skvelý kalendár prepojený na stand-by režim, na ňom si nastavíte až šesť ľubovoľných aplikácii. Pribudla voľba Hľadanie, kliknutím na ňu sa zobrazí menu akoby z OperaMini, k dispozícii tak máte rýchle vyhľadávanie cez Google.

Čo poteší, to je editor (teda nielen prehliadač) kancelárskych dokumentov, slovník (v základe je nainštalovaná len angličtina, ale ostatné jazyky sú dostupné priamo cez aplikáciu), prehliadač PDF, ZIP manažér a vynikajúce aktívne poznámky. Okrem textu do nich vložíte aj obrázok, video či zvuk.

Fotoaparát zaostruje iba na želanie

Fotoaparát sa hrdí nápisom 3.2 MP AF, v skutočnosti sme však boli sklamaní tým, že fotoaparát nezaostroval pri bežnom fotení, ale len pri snímaní čiarových kódov, čo je ďalšia extra funkcia.

Až neskôr sme prišli na to, že automatické zaostroveni je potrebné zapnúť, ale nie cez nastavenia – tam o tom nie je ani zmienka. Slúži na to tlačidlo 2 (alebo T), po ktorej stlačení optika zaostrí a po opätovnom stlačení rozostrí. Trúfame si povedať, že je to nešťastné riešenie, ale plusom je aspoň to, že pri pustení dvojky sa optika nerozostrí.

Prehliadanie internetu je pohodlné, stránky sú zobrazené celkom korektne, ale základný prehliadač má stále problémy s načítaním iframes a občas aj frames. Skúsenejší používateľ preto siahne opäť po Opere. Média sú koncipované len ako základný prehliadač, video funguje aj v celoobrazovom móde a nezasekáva sa.

3- a 5-megapixelové snímky telefón načítava pomerne rýchlo, milo prekvapí mp3 prehrávač, ten hrá už s priloženými slúchadlami čisto, trocha však zamrzí nízka hlasitosť a nekvalitná reprodukcia cez vstavaný reproduktor. Každopádne, dá sa povedať, že telefón spĺňa podmienky pre nahradenie mp3 prehrávača.

Okrem pracovného prístroja a multimediálneho prehrávača sa E71 hrá aj na navigáciu. Má integrovaný GPS modul a aplikáciu Nokia Maps, podporuje aj funkciu A-GPS, ale na geotagging sa zabudlo. Vyhľadávanie satelitov je však mimoriadne zdĺhavé, kým prístroj nájde signál, vy už dávno budete v cieli...

Pochváliť ale treba výdrž mobilu pri aktívnom používaní. Batéria BP-4L skrývajúca sa pod kovovým krytom má kapacitu až 1500 mAh dodáva energiu na dobrých šesť dní, to dokonca pri prehliadaní webu, počúvaní prehrávača aj telefonovania.

Nokia E71 (2008) Foto: Nokia

Verdikt

S čistým svedomím môžeme model E71 považovať za jeden z najlepších pracovných prístrojov od Nokie, hneď po modeli E90. Do kariet mu hrá skvelý displej, výdrž, konektivita, multimediálna podpora s použiteľným fotoaparátom, pracovné funkcie a v neposlednom rade konečne skutočne pekný dizajn kombinujúci pracovitosť i štýlovosť v jeden celok.

Priznávam sa, že E71 je vážnym favoritom na nový mobi aj pre mňa. Jeho klady významne prevyšujú všetky drobné nedostatky a dnes prakticky nenachádza konkurenciu. A za cenu pod 12-tisíc slovenských korún (asi 400 eur) sa skutočne oplatí!



ODPORÚČAME AJ:
Jednoduchý telefón Light: návrat k úplnému základu
Muž si na seba pripútal krídla a motor, teraz lieta spolu s lietadlami
Aj za málo peňazí môžete mať reprezentatívny mobil
Pri používaní wi-fi pripojenia treba postupovať opatrne
Notebook bez Windowsu sa zväčšil v každom ohľade, okrem ceny

Komentáre