Technológie

Tento telefón vás očarí svojou ľahkosťou, eleganciou a šarmom

"Má úžasný displej, kovový rám, tenké telo a množstvo technických vychytávok. Taký je najkrajší smartfón. "

Erik Stríž, 29. januára 2015 14:00
Samsung Galaxy A5 Foto: Samsung

Kvalita telefónov neustále stúpa


Smartfóny iPhone od značky Apple sú dlhodobo považované za tie, ktoré určujú trendy v priemysle s mobilnými telefónmi a bez zbytočnej diskusie ich možno označiť aj za tie najkrajšie. Do kariet im hrá predovšetkým skvelý dizajn, ale aj výborné materiály použité na krytoch. Ešte donedávna boli telefóny značky iPhone takmer neohrozené, čo sa týka ich vzhľadu a kvality vyhotovenia tela, ale dnes je situácia iná. Napríklad telefóny od spoločností Sony a HTC môžu byť vzormi pre všetkých ostatných výrobcov. Najnovšie sa k nim zaradil aj Samsung svojimi novými telefónmi s označením A. Majú nielen špičkovú výbavu, ale aj jedinečný luxusný vzhľad.

Nám sa do rúk dostal model A5. Galaxy A5 má kompaktné rozmery, veľmi tenké telo, prekvapivo nízku hmotnosť a displej, ktorý nemá konkurenciu. Teda, jedine vo vlastných radoch telefónov Galaxy. Telefón vychádza z dizajnu, ktorý Samsung úspešne využil pri modeli Alpha.

Samsung Galaxy A5 Foto: Samsung

Jeden z najlepších displejov na svete


Zobrazovací panel využíva technológiu Super AMOLED, ktorá je právom považovaná za to najlepšie, čo dnes trh s malými displejmi ponúka. Tieto displeje majú prekvapivo sýte farby, ohromný kontrast a zvyčajne aj vysoké rozlíšenie. Model A5 pracuje s rozlíšením až 1280×720 pixelov, čo je na uhlopriečke päť palcov prakticky nerozoznateľný raster. Jednoducho, jednotlivé pixely neuvidíte, ak ich nebudete hľadať pod zväčšovacím sklom. Je pravda, že poznáme už aj displeje s rozlíšením Full HD a QHD, ale na pohľad medzi nimi prakticky žiadny rozdiel nespozorujete.

Tenké telo zo skla, kovu a matného plastu


Keď sa vám telefón dostane do rúk, ako prvé vás zaujme veľmi tenké telo. Nie je hrubé ani sedem milimetrov, takže aj priemerná ceruzka je hrubšia. Napriek tomu je telefón odolný a nepôsobí tak, že by sa mohol ľahko poškodiť. K odolnosti vo veľkej miere prispieva kovový rám a ochranné sklo Corning Gorilla Glass na strane s displejom. Zadná strana je vyrobená z plastu, ktorý je na dotyk matný, pripomína povrch jemného kancelárskeho papiera.

Kvalitné selfie a Full HD video


Samsung Galaxy A5 dostal do výbavy dve kamery, ako je pri mobilných telefónoch zvykoch. Zvykom je tiež to, že drahšie zariadenia ponúkajú takú kvalitu obrazového záznamu, ktorú je možné bez problémov porovnávať s bežnými kompaktnými fotoaparátmi. Telefóny od Samsungu sú v tomto smere veľmi vyspelé a fotoaparáty v telefónoch tejto značky splnia očakávania aj náročnejšieho používateľa.

Hlavná kamera zhotovuje fotky v rozlíšení 13 megapixelov, nahráva Full HD video a nočnú scénu osvetľuje pomocou vstavaného LED blesku. Blesk je naľavo od kamery, na pravej strane sa nachádza malý, ale hlasný a dobre znejúci reproduktor.

Webkamera na strane s displejom už nie je určená iba na videohovory cez Skype, ale predovšetkým na fotenie sa. Selfie je fenomén a výrobcovia sa mu prispôsobujú, respektíve ho sami formujú. Webkamera má rozlíšenie päť megapixelov a dokáže nahrávať HD videá.

Samsung Galaxy A5 Foto: Samsung

Výkon na úrovni staršieho notebooku


Samsung Galaxy A5 je krásavec, ktorý nijako nezaostáva ani v otázke technickej výbavy. Operačný systém Android KitKat s prostredím TouchWiz pracuje rýchlo a spoľahlivo vďaka vysokému výkonu a veľkej pamäti. V tele telefónu nehlučne pracuje výkonný 4-jadrový procesor a grafika značky Adreno. Operačná pamäť má veľkosť 2 GB, pričom ukladacieho priestoru je celkovo 16 GB. Z toho asi päť gigabajtov zaberá samotný systém Android, avšak do telefónu je možné vložiť aj pamäťovú kartu microSD a rozšíriť tak pamäť o ďalších 64 GB. To sú veľmi pekné čísla.

Samsung Galaxy A5 je krásny mobilný telefón, ktorý sa hodí do kabelky, ale aj do vrecka projektového manažéra. Skvelý displej ocenia všetci vrátane profesionálnych grafikov a dizajnérov, vysoký výkon poteší programátorov aplikácií a fanúšikov mobilných hier. O plynulom behu bežných aplikácií ako Facebook, Gmail, YouTube a iných ani nie je potrebné zvlášť presviedčať, všetko beží na jednotku.

Samsung Galaxy A5 Foto: Samsung

Zhodnotenie? Chceme si ho nechať!


Názory na dizajn mobilných telefónov sa líšia a platí pravidlo “koľko ľudí, toľko chutí”. Musíme však uznať, že vzhľad telefónu A5 od Samsungu je jedinečný, príťažlivý a hodný titulu najkrajší telefón sveta.

ODPORÚČAME AJ:
Škótski vedci dokázali spomaliť svetlo
Skvelá budúcnosť: Budeme inteligentnejší a stále pripojení na internet
Walkman novej generácie osloví tých najnáročnejších
Ovládanie počítačov sa zmení aj vďaka 3D kamerám
Elektronický náramok nemusí mať farebný displej, aj tak je skvelý

Komentáre