Technológie

Vyskúšali sme najslávnejší mobil dneška. Je dobrý, ale aj preceňovaný

"Najlepšie telefóny sveta sú dnes oveľa drahšie ako priemerne výkonné notebooky. Je to daň za predbehnutie doby a špičkovú techniku v extrémne tenkom tele. "

Erik Stríž, 26. mája 2017 10:00
Smartfón Samsung Galaxy S8 (2017) Foto: Erik S
Nebudeme naťahovať čas a rovno napíšeme, že tento telefón je skutočne najlepší. Má najlepšiu techniku, vysoký výkon, veľa pamäte a neskutočný fotoaparát. Naozaj, takýto dobrý fotoaparát sme v mobile ešte nikdy predtým nemali a prekonať ho bude veľmi ťažké.

Zároveň však musíme pripomenúť, že tento prepracovaný kus modernej techniky stojí minimálne sedemsto eur a v lepšej výbave zaň zaplatíte viac ako tisícku. To rozhodne nie sú ceny, ktoré by boli prijateľné pre masy. Nezabúdajme, že je to stále telefón, i keď najvyspelejší na svete.

Smartfón Samsung Galaxy S8 (2017) Foto: Erik S

Displej ako okno do krajšieho sveta

Samsung Galaxy S8 prišiel s významnou inováciou, ktorú nazval Infinity display. Je to displej s rovnako technológiou obrazu ako predtým, ale s minimalistickými okrajmi dookola. Dokonca ani hore a dole nie sú okraje väčšie ako jeden centimeter, vďaka čomu displej pôsobí dojmom, že prestupuje okraje samotného tela. Na pravom a ľavom boku je tento dojem o to intenzívnejší, pretože je displej mierne zakrivený.

Obrazová technológia Super AMOLED má svoje nesporné klady, predovšetkým v zobrazení farieb vyniká nad ostatnými technológiami. Farby sú sýte a žiarivé a už pri fotení je vidno, že obraz na displeji je krajší ako realita. Veľkú úlohu pri tom zohráva samotný fotoaparát, pretože aj po prenose fotiek a videí do počítača sú stále pekné, ostré, farebne sýte a svetlé.

Fotky ako zo zrkadlovky

Čo nás dokázalo úplne uchvátiť, sú pokročilé funkcie fotoaparátu. V tomto smere nemá Galaxy S8 konkurenta. Profesionálny režim je skutočne dobrou imitáciou prostredia známeho zo zrkadloviek, viete si manuálne nastaviť zaostrenie, vyváženie bielej, hodnoty ISO (zosvetlenie tmavého obrazu pridaním šumu) a rýchlosť uzávierky. S8 dokáže nastaviť rýchlosť uzávierky až na 1/24000 sekundy, čo je nevídané. Napríklad taká Moto Z, inak prvotriedny fotomobil, dokáže nastaviť uzávierku „iba“ na 1/4000 sekundy. Najdlhší čas snímania je pritom až 10 sekúnd, čo sa dá využiť aj na fotenie statickej nočnej scény.

Keby sme chceli preháňať, fotoaparát by sme označili za dokonalý. Obzvlášť zaujímavé je prevedenie funkcie manuálneho zaostrovania, keď je práve zaostrený objekt vyznačený zelenou farbou. Foto: Erik S
Prekvapivé je tiež, ako dobre telefón zvláda fotenie malých objektov, resp. veľkého priblíženia na krátku vzdialenosť. Makro je jedinečné, môžete odfotiť jednotlivé štetinky na zubnej kefke a pritom ešte pozorovať ich detaily, prípadne vyfotiť iný mobil a sledovať na jeho displeji jednotlivé pixely.

Konštrukcia je ďalšia vec, za ktorú si musia zákazníci priplatiť nemalé peniaze. Telefón je vodotesný a obsahuje pritom aj nekrytý audio konektor pre pripojenie slúchadiel. USB konektor je najnovší obojstranný typ C a čo sa týka samotných krytov, tie sú prvotriedne. Smartfón má všetky hrany komfortne zaoblené, pôsobí dojmom precízne vypracovaného kameňa. Predná aj zadná strana sa výrazne lesknú, preto sa na nich perfektne zanechávajú mastné odtlačky prstov. Tento telefón skrátka budete neustále čistiť, ak ho nebudete mať v kryte.

Kľúčové funkcie a vlastnosti:
• 5,8-palcový zakrivený Super AMOLED displej
• rozlíšenie 1440×2960 a ochrana Gorilla Glass 5
• vodotesné telo so zaoblenými hranami
• 12 Mpx fotoaparát, profesionálne funkcie
• 4K kamera s nahrávaním spomaleného videa
• podpora všetkých bezdrôtových sietí a pripojení
• USB Type-C a 3.5 mm konektor na spodnej hrane
• rozpoznávanie majiteľa pomocou odtlačku a dúhovky
• pokročilé bezpečnostné funkcie Knox
• dva 4-jadrové procesory a 64 GB pamäte
• platby mobilom, virtuálna realita, batéria Li-Ion 3000 mAh

Aj keď je telefón vodotesný, výrobca na jeho spodnú hranu umiestnil konektor pre slúchadlá, obojstranný USB port a tiež reproduktor. Foto: Erik S

Za najlepšiu techniku sa skrátka platí

Najlepší telefón sveta alebo nafúknutá bublina? Myslíme si, že si takéto označenie tento smartfón zaslúži, pretože paleta jeho funkcií je priam neuveriteľná a čo sa týka dizajnu, iba ťažko nájde konkurenta. Je však potrebné napísať aj to, že je preceňovaný. Stále je to mobilný telefón, ktorý sa predáva za vysoké ceny a aj keď má zrejme najlepšiu kameru medzi smartfónmi, kvalita fotografií sa nelíši od tých z o polovicu lacnejšieho Moto Z.

Otázkou je teda iba to, či ste ochotní zaplatiť sedem stoviek a viac za smartfón za to, že má o niečo lepšiu techniku ako jeho konkurenti.


ODPORÚČAME AJ:
Apple ruší zbrane, Google virtuálne tlačidlo menu
Mobil s čiernobielym fotoaparátom? Vraj je to revolúcia
Vírusy sú aj na počítačoch od Apple, nepodceňujte to
Zaoblené mobily sú v móde a tento je ich prototyp
Toto je jeden z najpraktickejších telefónov sveta

Komentáre