Technológie

Sedem nových planét? Možno sa k nim pridajú aj Pluto a náš Mesiac

"Ako je s tými novými planétami, ktoré objavila NASA? A bude náš Mesiac považovaný za planétu tiež? "

Erik Stríž, 1. marca 2017 8:00
Planetárny systém Trappist-1, ilustrácia od umelkyne Amandy J Smith na objednávku NASA. Foto: NASA
International Astronomical Union (IAU) v roku 2006 zaviedla novú definíciu pre planétu, ktorá vo vedeckom svete spôsobila veľký rozruch. Pluto, ktoré sa celé desaťročia považovalo za plnohodnotnú planétu, sa zrazu zaradila do rovnakej skupiny ako malé asteroidy a kamene lietajúce vesmírom. Táto definícia sa však môže v blízkej dobe opäť zmeniť a bude sa týkať nielen Pluta, ale aj nášho Mesiaca. Viete si predstaviť, že by ho ľudia po tisícročiach začali nazývať planétou? Ani my nie.

Dnes sa za planétu považuje také teleso, ktoré je guľaté, jeho vlastná hmotnosť nespôsobuje jadrovú fúziu (= nevybuchuje, nesvieti), obieha na obežnej dráhe okolo Slnka, zároveň neobieha okolo iného telesa a už vyčistilo okolie svojej dráhy od ďalších menších telies. Pluto zo zoznamu planét vypadlo pre viaceré dôvody, ale táto definícia z neho celkom vylučuje aj všetky tie planéty, ktoré krúžia okolo iných hviezd.

Pluto je teda iba trpasličou planétou za obežnou dráhou Uránu a spoločne s iba o niečo menším mesiacom Cháronom tvoria večnú dvojicu.

Sedem nových planét a všetky príliš ďaleko

Minulý týždeň NASA s veľkou mediálnou pompou odprezentovala svoj najnovší objav siedmych planét s veľkosťou Zeme, ktoré sa pohybujú v takzvanej obývateľnej zóne, ale okolo inej hviezdy. Táto hviezda sa volá Trappist-1 a je od nás vzdialená 39 svetelných rokov, čo vedci považujú za mimoriadne málo.

V skutočnosti sú to celé veky cestovania: aj keby sme vedeli vesmírom letieť rýchlosťou svetla, strávili by sme cestovaním 39 rokov. To by platilo pri rýchlosti 300 000 km/s. Najrýchlejšia sonda v histórii ľudstva, The New Horizonts, vyletela z našej slnečnej sústavy rýchlosťou okolo 17 km/s. S takouto rýchlosťou by sme teda k objavenému planetárnemu systému doleteli asi tak za 688-tisíc rokov. To už neznie veľmi optimisticky.

Tieto planéty sú teda pre ľudstvo celkom nedosiahnuteľné a už vonkoncom nepatria k našej slnečnej sústave, ako by sa niektorí mohli mylne domnievať. Sú to svety, o ktorých dnes môžu vedci snívať, skúmať ich pomocou extrémne drahých a vyspelých technológií, ale zrejme nikdy nedovidia až na ich povrch. Preto tu bude vždy priestor na špekulácie o vyspelom živote, ohromných stavbách a civilizáciách.

Sedem objavených planét sa nachádza v takzvanej obývateľnej zóne, čo je vzdialenosť od hviezdy vhodná na vznik života. Ak by tieto planéty mali atmosféru, mohla by sa na povrchu udržať voda v kvapalnom skupenstve, čo je pre život jeden z kľúčových faktorov. Ako to pri hviezde Trappist-1 vyzerá v skutočnosti, si vedci môžu iba predstavovať a dopomôcť im k tomu môžu ilustrácie od umelkyne Amandy J Smith; tá na objednávku NASA pripravila niekoľko infografík a pestrých plagátov s motívom vesmírnej turistiky. Všetky sú k dispozícii na stiahnutie na stránke trappist.one.

Veľmi dôležité je podotknúť, že planéty mimo našej slnečnej sústavy (takzvané exoplanéty) nie sú vo vesmíre nič výnimočné. Odhaduje sa, že väčšina hviezd má na svojom orbite planéty, na obrovskú vzdialenosť ich len nemôžeme zo Zeme vidieť. V posledných rokoch sa však NASA podarilo aplikovať také metódy, ktorými dokáže odhaľovať exoplanéty v nevídaných množstvách.

Ilustrácie k objavu planetárnemu systému pri hviezde Trappist-1, ako ich vytvorila umelkyňa Amanda J Smith pre NASA. Foto: NASA

Podľa novej definície by mohol byť planétou aj Mesiac

V odborných kruhoch sa dnes diskutuje o tom, či a ako zmeniť definíciu pre planétu. Práve pripravovaná geofyzikálna definícia planéty by hrala v prospech Pluta, ktorý by sa formálne mohol opäť stať planétou. Geofyzikálne znenie by spravilo planétami aj mesiace, ktoré krúžia okolo veľkých skutočných planét - a týkalo by sa to aj nášho Mesiaca, od ktorého sme dokonca odvodili názov “mesiac” v zmysle prirodzeného satelitu planéty.

Nová navrhovaná geofyzikálna definícia znie asi nasledovne: Planéta je subhviezdne teleso, ktoré nikdy nevytvorilo jadrovú fúziu, pre svoju gravitáciu má guľovitý tvar trojosového elipsoidu, bez ohľadu jeho orbitálne parametre.

Či sa táto nová definícia planéty stane štandardom je otázne. Isté však je, že ešte počas našich životov sa zaužívané stereotypy niekoľkokrát zmenia a spolu s nimi aj názory na to, čo ešte nie je a a čo už je planéta. Možno sa jedného dňa dočkáme takej definície, že iba tie planéty sa počítajú, na ktorých je život…



Zdroje: trappist.one, Geofyzikálna definícia planéty PDF, Why The Man Behind The New Horizons Mission Wants Pluto To Be A Planet Again


ODPORÚČAME AJ:
Nové skafandre pre astronautov budú modré a vyrobí ich Boeing
VIDEO: Ako sa správa kvapalina vo vesmíre?
VIDEO: Úžasný svet pod mikroskopom
Aké technologické inovácie nás čakajú do roku 2050?
VIDEO: Nad hlavami nám lieta smetisko, vesmír sa dá vyčistiť i laserom

Komentáre