Technológie

Prvé mechanické inteligentné hodinky

"Kairos Hybrid Smartwatch sú hybridom medzi digitálnymi inteligentnými a klasickými ručičkovými hodinkami. "

Erik Stríž, 27. mája 2014 10:00
Kairos Hybrid Smartwatch Foto: Kairos Watches


Na stránkach Webmagazínu sme sa už viackrát venovali téme inteligentných náramkových hodiniek. Za všetky pripomenieme Samsung Gear, koncept od maďarského dizajnéra Gábora Balogha, článok venujúci sa viacerým zaujímavým kúskom vrátane Pebble Smartwatch a do zabudnutia by nemal padnúť ani inteligentný prsteň Smarty Ring. Žiadne uvedené inteligentné zariadenia však nevyzerali tak dobre, ako práve Kairos Hybrid.

Kairos Hybrid Smartwatch Foto: Kairos Watches

Na prvý pohľad klasické drahé hodinky


Hodinky Kairos Hybrid majú dve tváre. Na prvý pohľad sú celkom bežnými hodinkami, ktoré by ste mi mohli pomýliť s drahými švajčiarskymi hodinkami. Od Breitlingu či TAG Heueru sa líšia predovšetkým členitejším dizajnom ciferníka a mierne atypickým prevedením ručičiek.

Na boku hodiniek sa nachádza tradičný hlavný otočný volič pre nastavenie času na analógovej časti hodín. Chýbajú ďalšie dve tlačidlá, ktoré zvykneme vídavať pri iných hodinkách a ktoré slúžia predovšetkým k aktivácii a vynulovaniu stopiek.

Hrúbka 16,5 milimetra zaraďuje hodinky medzi tie robustnejšie a zásadne sa líši od ostatných plne elektronických hodiniek. V kombinácii s masívnym, až 22 milimetrov širokým remeňom s jednoduchým vzorom, však vyzerá masívne puzdro hodiniek veľmi dobre a skvele sa hodí na pánske zápästie. Ciferník a aj puzdro je k dispozícii v celkovo šiestich farebných kombináciách (čierny alebo strieborný ciferník a čierne, strieborné alebo zlaté puzdro). Priemer ciferníka je 46 milimetrov.

Kairos Hybrid Smartwatch Foto: Kairos Watches

Na druhý pohľad špecialita pre geekov


Druhá tvár hodiniek je tá inteligentná. To, čo sa javí ako priehľadný kryt ciferníka, je v skutočnosti čiastočne transparentný displej so schopnosťou zobraziť plnofarebnú grafiku. Čiastočne transparentný preto, lebo úroveň jeho priepustnosti svetla je podľa výrobcu 40 percent. Za príplatok je možné získať displej so 60-percentnou transparentnosťou.

Na tomto priehľadnom displeji sa zobrazia farebné ikony oznámení, text a dokonca aj fotografie. V prípade 60-percentne transparentného displeja sú ikonky statické a nemenné. V prvom prípade je však displej dotykový, takže má aj širšiu funkcionalitu, než iba oznamovanie noviniek z pripojeného mobilného telefónu. Cez hodinky môžete prijať hovor, prečítať správu alebo ovládať hudobný prehrávač. So smartfónom sa hodinky spájajú prostredníctvom technológie Bluetooth BLE 4.0.

Zaujímavosťou je, že hodinky Kairos Hybrid sú vybavené gyroskopom a 3-smerovým akcelerometrom, ktorým sledujú gestá. Po vzore ostatných inteligentných hodiniek aj tieto dokážu sledovať vašu dennú aktivitu a pretvárať ju do štatistík. Sleduje napríklad to, koľko krokov za deň prejdete alebo ako dlho trvá váš bežný okruh pri rannom behu.

Kairos Hybrid Smartwatch Foto: Kairos Watches

Malá batéria s mimoriadnou výdržou


Batéria obsiahnutá v puzdre má kapacitu 180 mAh, čo ako papierový parameter nevyzerá vôbec dobre. Je však potrebné uvedomiť si, že hodinky nie sú fotoaparát alebo smartfón, nevyžadujú toľko energie na prevádzku. Práve preto dokážu aj s 180 mAh batériou fungovať 5 až 7 dní. Vynikajúcim vylepšením v prospech energetickej efektivity je skutočnosť, že Kairos Hybrid využívajú túto batériu iba vtedy, keď je aktívny displej. Na otáčanie analógových ručičiek sa totiž spotrebuje tak málo energie, že je až zanedbateľná.

Aj keď sú hodinky Kairos Hybrid ešte len vo fáze konceptu, už dnes sa dajú predobjednať za ceny od 499 do 1199 amerických dolárov. Neskôr budú tieto ceny až dvojnásobné, uvádza ich tvorca Kairos Watches.

Komentáre