Technológie

Francúzi vyrobili smartfón pre nevidiacich, má displej aj klávesnicu

"Kapsys SmartVision je smartfón so systémom Android, ktorý je prispôsobený veľmi špecifickej skupine používateľov - nevidiacim a slabozrakým. "

Erik Stríž, 21. júla 2015 10:00
Kapsys SmartVision - smartfón pre nevidiacich a slabozrakých Foto: Webmagazin.sk
Viete si predstaviť, že by ste mali stráviť jeden deň bez toho, aby ste používali zrak? Alebo, že by ste nosili okuliare, ktoré by bránili plnohodnotnému využívaniu zraku? Takto a častokrát ešte náročnejšie trávia svoje dni ľudia so zrakovými hendikepmi. Nejde pritom iba o úplnú slepotu, ale aj o rôzne formy zrakového postihnutia, ktoré bránia plnohodnotnému životu.

Dnes sa za najlepší mobilný telefón pre ľudí so zrakovým postihnutím považuje Apple iPhone. Tento telefón, ktorý je často kritizovaný za menšiu otvorenosť v porovnaní s Androidom, má najlepšie spracovaný hlasový sprievod. Funkcia VoiceOver funguje spoľahlivo a presne naprieč mobilmi, tabletmi aj počítačmi tejto americkej značky a funguje dobre dokonca aj na aplikáciách od nezávislých vývojárov. Aj Android však dokáže na tomto poli uspieť, úspešne ho využíva napríklad francúzsky výrobca Kapsys.

Francúzska spoločnosť Kapsys vyrába kompenzačné pomôcky v podobe smartfónov s upraveným prostredím a ovládaním. Tieto telefóny využívajú možnosti operačného systému Android, majú rozmerný dotykový displej a klávesnicu so šestnástimi tlačidlami. Najvyspelejším telefónom tohto výrobcu, ktorý sa predáva aj na Slovensku, je Kapsys SmartVision.

Kapsys SmartVision vyzerá ako telefón pre biznismena. Má kompaktné rozmery, elegantný dizajn, 3,5-palcový displej a klávesnicu pre komfortnejšie písanie. Predáva sa v tmavej farbe, ktorá nepúta zvýšenú pozornosť, ale v záujme o zvýšenie atraktívnosti a odolnosti sa dajú zakúpiť silikónové kryty v modrej a žltej farbe.

Kapsys SmartVision - smartfón pre nevidiacich a slabozrakých Foto: Webmagazin.sk

Ovládanie aj bez displeja

Displej má uhlopriečku 3,5 palca, dostatočne vysoké rozlíšenie na vykresľovanie jemných detailov a je dotykový. Možno si hovoríte, že dotykový displej na telefóne pre nevidiacich nemá význam, ale presný opak je pravdou. Vďaka spojeniu dotykového displeja a hlasového sprievodcu Laura používateľ pri každom dotyku získava hlasovú informáciu o tom, čoho sa práve dotkol. V spojení s použitím tlačidla OK na klávesnici sa potvrdzuje voľba a pomocou tlačidiel so šípkami sa pohybuje v prostredí.

Prostredie systému je veľmi jednoduché, vyzerá však pekne a prehľadne. Grafika musí byť jednoduchá a kontrastná, aby vyhovovala potrebám používateľov so zrakovým postihnutím. Nie každý zrakovo hendikepovaný je totiž celkom nevidiaci, môže mať napríklad problém rozpoznávať menej výrazné farebné prechody alebo, naopak, dokáže rozpoznať iba určité kontrasty. Dôležité však je, že telefón sa dá ovládať aj výlučne s klávesnicou, teda bez použitia dotykového displeja.

Kapsys SmartVision - smartfón pre nevidiacich a slabozrakých Foto: Kapsys

Pokročilé funkcie pre slabozrakých

Nesmierne dôležitou súčasťou smartfónu je jeho softvér. Nie je to iba jednoducho nadizajnované prostredie systému Android, ale aj všetky tie funkcie, ktoré do určitej miery kompenzujú problémy so zrakom.

Napríklad hlasový sprievodca Laura je užitočným pomocníkom, ktorý číta všetko podstatné zobrazené na displeji. Sprevádza tak používateľa v jeho aktivitách, aby sa pri práci s telefónom vedel orientovať.

Funkcia Lupa pracuje s fotoaparátom na zadnej strane a využíva ho na to, aby v priamom prenose prevádzala obraz do rôznych filtrov. Nie sú to filtre, ktoré poznáme z Instagramu, ale také, ktoré sa podriaďujú rozpoznávacím schopnostiach používateľa. Vysoký kontrast, možnosť priblíženia textu, zmrazenie obrazu a podobné funkcie nachádzajú význam v každodennom živote.

S pomocou funkcie ABBY Finereader sa fotoaparát využíva priam úžasne - text zachytený fotoaparátom je prevedený na digitálny a telefón ho dokáže nahlas prečítať. Je to vskutku ohromný elektronický pomocník a priam skvelé je počuť, že zariadenie skutočne hovorí plynule po slovensky.

Zaujímavou súčasťou ponuky predinštalovaných aplikácií je aj navigácia Kapten. Tento navigačný softvér je vytvorený špeciálne pre potreby nevidiacich používateľov a jeho tvorcom je spoločnosť Kapsys. Rovnaká firma, ktorá vyrobila aj tento smartfón. Táto aplikácia dáva pokyny používateľovi a berie ohľad na jeho zdravotný hendikep.

Súčasťou technickej výbavy telefónu je široká paleta pripojení, od dotykového NFC a káblového microUSB až po rýchle mobilné siete 3G. Na internet sa používateľ bude pripájať prostredníctvom Wi-Fi.

Na zadnej strane telefónu sa nachádza tlačidlo SOS pre kontaktovanie vybraných ľudí, prípadne pre zavolanie pomoci na číslo 112. Výrobca toto tlačidlo zabezpečil tak, aby nedochádzalo k jeho nechcenému použitiu. Je ho potrebné nielen stlačiť, ale aj posunúť smerom nadol. Je to jednoduché, ale nehrozí jeho nežiadúce použitie.

Je kompenzačnou pomôckou, preto sa naň poskytujú dotácie

Kapsys SmartVision patrí medzi tie zariadenia, ktoré sa volajú kompenzačné pomôcky. Ich úlohou je zmierňovať dôsledky zdravotného postihnutia a pomáhať ľuďom v každodennom živote, napríklad pri čítaní, komunikácii alebo dokonca pri športe.

Dobrou správou snáď pre každého potencionálneho zákazníka je skutočnosť, že Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny na takéto zariadenia poskytuje finančné príspevky - a nie nezanedbateľné. Prispieť môže sumou až do 95 percent z ceny produktu (minimálne 60 percent), takže používateľ s uznaným zdravotným postihnutím by zo svojho vrecka vyplatil iba niekoľko desiatok eur.



ODPORÚČAME AJ:
Extrémne presná 3D tlač nájde uplatnenie aj v medicíne
Pero namiesto mobilu? Môžete s ním volať, písať aj kresliť
iPhone zachráni životy: Mikroskop z mobilu odhaľuje parazity v krvi
Najúspornejšia práčka na svete je veľká ako kôš, nepotrebuje elektrinu
Pri používaní wi-fi pripojenia treba postupovať opatrne

Komentáre