Technológie

Smartfón stvorený do terénu odolá všetkému, aj extrémnym teplotám

"Galaxy Xcover 3 je najnovší superodolný smartfón od spoločnosti Samsung. Predáva sa už od dvesto eur a chce osloviť všetkých ľudí, ktorí pracujú v teréne alebo rizikovom prostredí. "

Erik Stríž, 2. júla 2015 14:00
Samsung Galaxy Xcover 3 Foto: Samsung

Reaguje na potreby profesionálov

Samsung Galaxy Xcover 3 je pokračovaním úspešnej modelovej série, ktorá hľadá svojich majiteľov medzi elektrikármi, strojármi, inštalatérmi a pracovníkmi rôznych zamestnaní v teréne. Všade tam, kde je zvýšené riziko poškodenia mobilného zariadenia v dôsledku pádu, znečistenia či nešetrného zaobchádzania, by mal tento Samsung vydržať veľmi dlhú dobu.

Od ostatných odolných telefónov sa riešenie od Samsungu významne líši. Pod odolnosťou si zvyčajne predstavuje vodotesnosť, prachuvzdornosť a schopnosť prežiť menšie pády bez poškodenia. Samsung Xcover 3 toho zvládne oveľa viac. Je držiteľom certifikácie s označením MIL-STD-810G, čo znamená, že okrem vody, prachu a nárazov odolá aj silným vibráciám, tepelným šokom, nerobí mu problém v slanom či vlhkom prostredí a je nadštandardne chránený aj pred slnečným žiarením.

Zvýšená odolnosť nemusí znamenať stratu komfortu

Aktuálna tretia generácia modelu Xcover je po vzore predchodcov zreteľne robustnejšia. Hmotnosť však výraznejšie nevybočuje z priemeru, dokonca ani veľkosť telefónu nepovažujeme za prehnanú. Xcover 3 vyzerá ako celkom bežný mobilný telefón vložený do ochranného krytu. Masívny kryt je ale v tomto prípade k telu zariadenia pripevnený bez možnosti odobratia.

Zadný kryt však môžete dať dole bez väčších problémov. Budete to potrebovať minimálne preto, aby ste do telefónu vložili SIM kartu a pamäťovú kartu microSD. Odoberateľný zadný kryt má svoj význam, poskytuje prístup k batérii, ktorú je možné v prípade vybitia vymeniť aj v teréne. Práve tento detail bude dôvodom, prečo si budú zákazníci vyberať tento telefón a nie iné lacné riešenia s ochrannými krytmi, ale pevne vstavanými batériami.

Samsung Galaxy Xcover 3 Foto: Webmagazin.sk
Samsung Xcover 3 je vybavený nápadným tlačidlom na ľavom boku. Má výrazne modré sfarbenie a keď má telefón vypnutý displej, stláčaním tohto tlačidla nič nedosiahnete. Až keď je telefón odblokovaný, modré tlačidlo zapína LED blesk na zadnej strane zariadenia. Pri dlhom stlačení aktivuje fotoaparát a vtedy plní funkciu mechanickej spúšte.

Tlačidiel je na tomto telefóne ale viac. Dovedna je ich sedem, čo je na dnešné pomery priveľa. Ide o dvojicu tlačidiel na ovládanie hlasitosti, hlavný vypínač, ovládač LED blesku a trojicu funkčných tlačidiel pod displejom. Tie nahradili tie, ktoré sú bežne senzorové alebo virtuálne na spodnej hrane displeja.

Je vzorom pre ostatné odolné telefóny

Xcover 3 je názorným príkladom toho, že aj za málo peňazí môžete dnes dostať veľmi veľa. Po technickej stránke ide o dobrý smartfón s veľkou pamäťou, pekným displejom a operačným systémom Android. Práca so systémom, ktorý je vylepšený o prostredie TouchWiz, je rýchla, pohodlná a vďaka výkonnému čipsetu dokáže spúšťať aj náročnejšie aplikácie.

Samsung Galaxy Xcover 3 Foto: Webmagazin.sk
Keby sme hodnotili iba technické vlastnosti smartfónu Xcover 3, v rámci strednej triedy by obstál veľmi dobre. Displej má uhlopriečku 4,5 palcov a rozlíšenie 480×800 pixelov, 8-gigabajtová pamäť sa dá doplniť o ďalších až 128 GB pomocou pamäťovej karty.

Hlavná kamera je vybavená snímačom s rozlíšením 5 megapixelov a predná 2-megapixelová webkamera zaznamenáva video v rozlíšení 1280×720 pixelov (HD 720p). Je pravda, že osobná skúsenosť s fotoaparátom je skôr priemerná, pretože fotografie sa po kvalitatívnej stránke nevyrovnajú drahším fotomobilom. Ak je však v náplni práce aj zhotovovanie fotodokumentácie, bude tento telefón výborným pomocníkom.

Samsung Galaxy Xcover 3 sa na internete predáva už od 200 eur, čo je za takto vybavený a takto odolný prístroj veľmi prijateľná položka. Aj keby po čase prestal odolávať extrémne náročným podmienkam, jeho poškodenie nebude majiteľa tak bolieť, ako keby prišiel o telefón za päťsto eur.



ODPORÚČAME AJ:
Jednoduchý telefón Light: návrat k úplnému základu
Muž si na seba pripútal krídla a motor, teraz lieta spolu s lietadlami
Aj za málo peňazí môžete mať reprezentatívny mobil
Pri používaní wi-fi pripojenia treba postupovať opatrne
Notebook bez Windowsu sa zväčšil v každom ohľade, okrem ceny

Komentáre