Technológie

Nerozumiete Snapchatu? Asi preto, že starnete

"Snapchat je celkom iná sociálna sieť. Profily na nej sú prázdne, aj tak ich ľudia sledujú a milióny si do mobilov sťahujú aplikáciu. "

Erik Stríž, 1. júla 2016 13:00
Snapchat používajú v prvom rade mladí ľudia, cieľovka je generácia Y. Funguje iba na mobiloch. Foto: Snapchat
Svet internetu sa mení a prispôsobuje čoraz mladšiemu publiku. Mení sa prístup k dizajnu, grafike a dokonca aj k významu. Dobrou ukážkou toho, ako sa v priamom prenose vyvíjajú aj sociálne siete, je Snapchat.

Ak by ste chceli Snapchat porovnávať s Facebookom, Twitterom alebo Instagramom, spravili by ste chybu. Tieto ostatné tri sa snažia o prehľadné a intuitívne používateľské rozhranie, dajú sa v nich nastaviť pravidlá pre zachovávanie súkromia a striktne si držia kontrolu nad nevhodným obsahom. Sociálna sieť s duchom v logu k tomuto všetkému pristupuje oveľa benevolentnejšie, ovládacie prvky sú minimalistické, pre človeka okolo tridsiatky takmer nepochopiteľné. Obsah nie je kontrolovaný a cenzurovaný, pretože sa aj tak po krátkej chvíli nenávratne vymaže.

Kľúčovým slovom je okamih. Okamih sa udeje a vytratí sa. Preniesť ho do virtuálneho sveta nie je také jednoduché, pretože všetko ostáva naďalej uložené a prípadne aj verejné - príkladom je Facebook, ten si pamätá všetko. Doslovne i prakticky, všetko.

Vývojári Snapchatu sa preto rozhodli, že všetok obsah pridaný používateľmi sa vymaže po niekoľkých sekundách, vďaka čomu sa zachová charakter okamihu. Používateľ má iba chvíľku na to, aby zhliadol fotku alebo video človeka, ktorého príspevky odoberá. Keď si potom otvorí jeho profil, nič na ňom nenájde - doslovne nič, dokonca sa jeho profil ani nedá zobraziť samostatne.

Snapchat a jeho jednoduché logo. Foto: Snapchat

Iba pre mobily s internetom

Aplikácia funguje iba na mobiloch a je k nej nevyhnutné internetové pripojenie. Keď si založíte účet a vyberiete si používateľské meno, budete mať možnosť sledovať iba tie príspevky (takzvané snapy), ktoré sú určené pre širokú verejnosť. Ide väčšinou o vizuálne pôsobivé a dobre nastrihané videá od známych ľudí. Pridávať konkrétnych ľudí si môžete prostredníctvom vyhľadávača, do ktorého vpisujete používateľské meno. Funguje to tak, že máte už konkrétne meno konkrétneho používateľa a jeho snapy môžete začať odoberať. Ich verejné snapy sú dostupné po dobu 24 hodín od ich zverejnenia.

Najpoužívanejšou funkciou Snapchatu však nie sú verejné príspevky, ale tie súkromné. Snapy môžete posielať aj konkrétnym ľuďom, ktorých máte pridaných v zozname priateľov a tí majú po ich otvorení iba niekoľko sekúnd na to, aby ich zhliadli. Potom sa automaticky vymažú.

Funkcia sa dá veľmi jednoducho obísť tým, že si používateľ spraví takzvaný screenshot, teda snímku obrazovky. S ňou sa zachová aj konkrétny snap a tento malý “podvod” sa nedá obísť.

Prvoradou úlohou Snapchatu je zabávať a zdieľať momentky zo života. Myšlienku by ste hľadať nemali. Foto: Snapchat

Kto používa Snapchat?

Hovorí sa, že Snapchat je iba pre mladých ľudí. Konkrétne pre tých, ktorí patria do generácie Y. Generácia Y sa volá aj Millennials a obsahuje ľudí, ktorí sú dnes dvadsiatnici a čerství tridsiatnici. Za zatiaľ najnovšiu generáciu sa považuje tá označená písmenom Z a jej typický predstaviteľ sa narodil okolo roku 2000. Najstaršia spomedzi tria XYZ je generácia X, ktorej zástupcovia majú už okolo päťdesiatky.

Nie je preto veľmi prekvapivé, že veľké množstvo obsahu sa týka sexu. Podľa štúdií, ktoré spracovali univerzity University of Washington a Seattle Pacific University, vychádza, že vyše 14 percent používateľov Snapchatu prostredníctvom tejto siete už niekedy poslalo sexuálne explicitnú fotografiu alebo video.

Sme už starí? Asi áno a nevadí nám to

Snapchat je dnes veľmi trendový a ak ho nepoužívate (alebo dokonca nepoznáte), pravdepodobne ste starí. Starí v zmysle udržiavania kroku s modernou dobou, v ktorej majú fotomobily svoje nezastupiteľné miesto. Neprepadajte však depresii, ak tejto novej sociálnej sieti nerozumiete, bolo by skoro zbytočné snažiť sa začneniť do jej komunity - najmä nie vtedy, keď vám doteraz k životu vôbec nechýbala.


Zdroje: Snapchat, Wikipedia


ODPORÚČAME AJ:
Vystrašte svojich kolegov preinštalovaním ich Windowsu
Štát podporil súkromníkov, ktorí chcú vzdelávať mladých ľudí online
Skryté funkcie Facebooku sú o reklame, smrti a obrátených textoch
Praktické aplikácie na mobil, ktoré by ste mali mať
Poznáte temné zákutia internetu, ich nástrahy i pozitíva?

Komentáre