Technológie

Športové oblečenie odsleduje vaše výkony v telocvični

"Athos je športový set, ktorý posúva úroveň monitorovacích športových doplnkov smerom nahor. Sleduje nielen tep, dych a kroky, ale aj únavu svalov. "

Erik Stríž, 24. novembra 2014 10:00
Športová výbava Athos Foto: Athos


Elektronické športové náramky zažívajú pomerne dobré obdobie. Ľudia si pomaly začínajú na tento typ zariadení zvykať ako na súčasť celku, ktorý si hovorí “inteligentný”. Do tohto celku patria aj smartfóny, inteligentné hodinky, tablety a rôzne iné malé prenosné zariadenia.

Celý set výrobca nazval Athos a pozostáva z oblečenia (Gear), samotných senzorov (Core) a aplikácie pre smartfóny (App).

Športová výbava Athos Foto: Athos

Oblečenie


Set Athos využíva funkcie známe práve zo športových náramkov, nepatrí však na zápästie. Každý jeden oválny prístroj tohto setu sa vkladá do textilného vrecka na priliehavom športovom úbore, pričom má za úlohu sledovať okrem iného aj činnosti svalov. Zistené dáta sa v reálnom čase posielajú do mobilného telefónu alebo tabletu, čo môže byť nápomocné pri samotnom cvičení alebo osobnému trénerovi.

Nie každému vyhovuje nosiť počas cvičenia športový náramok, ale oblečenie nosíme skutočne všetci - aj počas behu, aj v uzavretej posilňovni. Kompresné tričko aj šortky sú vyrábané pre ženy i mužov, dajú sa prať v práčke a obsahujú niekoľko vonkajších vreciek pre uloženie ľahkých bezdrôtových športových zariadení, ktoré sú základom celého športového setu.

Športová výbava Athos Foto: Athos

Senzor


Athos Core aktívne a doslova v priamom prenose sleduje dýchanie, srdcový tep, teplotu a niekoľko ďalších biologických faktorov, ktoré môže športovec alebo jeho tréner potrebovať počas tréningu. Okrem toho zariadenia sledujú aj činnosti konkrétnych svalov, pri ktorých sú umiestnené. Vyzerá to tak, že výrobca svojmu produktu nekladie medze.

Súčasne je možné mať na tele aj viac týchto zariadení, ale vraj si pokojne vystačíte aj s jediným. Každé z nich vydrží na jedno nabitie asi desať hodín aktivity. Hmotnosť malého zariadenia je iba 20 gramov, odoláva ľahkým úderom, je odolné pred vodou a vo vnútri obsahuje okrem iného aj citlivý 6-osový akcelerometer. Práve vďaka nemu dokáže s vysokou presnosťou prenášať pohyb športovca do digitálnej podoby.

Zaujímavosťou je, že zistené dáta dokáže aplikácia previesť aj do takých štatistík, ktoré hovoria o výkone, ktoré podali konkrétne svaly. Meria ich vynaložené úsilie a aj únavu.

Športová výbava Athos Foto: Athos

Sledovanie dýchania môže pomôcť nielen ľuďom, ktorí si chcú vybudovať pekné svaly, ale aj kondičným športovcom, ktorí majú v obľube dlhšie behy. Práve pri nich je dodržiavanie správneho dýchania mimoriadne dôležité.

S pomocou aplikácie pre smartfón je navyše možné aj určovať si konkrétne ciele, výrobca hovorí o budovaní svalstva, jeho rysovaní a o detekovaní nedostatočného tréningu, prípadne “pretrénovania sa”.



Cena setu dosahuje hodnotu špičového smartfónu alebo výborného notebooku. Za komplet tričko plus šortky si výrobca vypýta 198 amerických dolárov, za každý jeden športový senzor ďalších 199. Dokopy sa tak dostávame k cene takmer 400 amerických dolárov za celý set, teda približne 320 eur.

ODPORÚČAME AJ:
Pestrofarebný fešák vyhráva osem hodín na jedno nabitie
Kryt na mobil vytlačí fotky hneď po ich vytvorení
Prvý mobil Microsoftu je lacný a skvele vybavený pre mladú generáciu
Moderný retro dizajn: Gramofóny a vinylové platne sa vracajú
K tabletu so stojanom môžete pripojiť aj myš a klávesnicu

Komentáre