Technológie

Kamera dokáže nahrávať aj v úplnej tme, stojí však 30-tisíc dolárov

"Canon ME20F-SH je kamera, ktorá sa už čoskoro dostane do predaja. Bestseller sa z nej však nestane, jej cena bude presahovať hodnotu luxusného automobilu. "

Erik Stríž, 4. augusta 2015 14:00
Canon ME20F-SH. V jednoduchosti je krása a špičková technika. Foto: Canon
Fototechnika je taký segment elektroniky, v ktorom je kvalita skutočne podriadená cene. Bežné lacné fotoaparáty sú schopné tvoriť pomerne pekné fotografie, ale s rastúcou hodnotou príslušenstva môže kvalita rapídne stúpať. A ak má fotograf záujem vytvárať skutočne pekné fotografie alebo video, hodnota jeho fototechniky môže pokojne presiahnuť aj desaťtisíc eur.

Táto kamera je však určená skôr pre produkčné spoločnosti, televízie a filmové štáby, ako pre jednotlivcov.

Za kvalitu sa skrátka platí. Práve tak je potrebné odôvodňovať priam uletenú cenu najnovšej kamery od značky Canon. Má zaujímavý dizajn, je to neveľká čierna kocka so zaoblenými hranami a množstvom slotov, tlačidiel a konektorov.

Canon ME20F-SH má na zadnej strane toľko konektorov, že sa v nich laik celkom stratí. Foto: Canon

Farebné videá aj v noci

To, čo je na kamere tak veľmi hodnotné, je jej schopnosť nahrávať video v rozlíšení Full HD aj v extrémne zlých svetelných podmienkach. Hodnota ISO dosahuje neuveriteľné 4 milióny, čo sa už prieči zdravému rozumu a snáď pokrivkáva na hrane fyzikálnych zákonov. Vo výsledku to znamená, že aj snímanie videa v úplnej tme by malo byť bohaté na detaily a dokonca aj farby. Práve toto je “tá vec”, za ktorú budú ľudia platiť desiatky tisíc. Farebný videozáznam v takmer úplnej tme je celkom atypickou funkciou.

Bežne sa pri nočných záberoch stretávame so stratou farebnosti. Obraz je skrátka čiernobiely, respektíve zeleno-bielo-čierny. Môže za to nielen samotný snímač, ale aj infračervené svetlo, ktoré sa na snímanie nočných scén používa. Vďaka extrémnej citlivosti snímača v kamere ME20F-SH je možné nahrávať videá aj bez použitia infračerveného svetla, čím sa dramaticky zvyšuje jeho vizuálna kvalita. Použitý je full-frame snímač 35 mm CMOS s roz­lí­še­ním 2,26 me­ga­pixe­la.

Canon ME20F-SH stojí v základe až 30-tisíc dolárov. Za objektív si je potrebné priplatiť samostatne. Foto: Canon

Funkcie preberá z filmových kamier

Kamera Canon ME20F-SH okrem uvedeného disponuje funkciami prebratými z drahých modelov Canon Cinema EOS, má široký dynamický rozsah až 800 percent, dá sa ovládať na diaľku a jej telo je schopné odolať aj nepriaznivému počasiu.

Zachádzať do technických detailov je už možno zbytočné, pretože by im rozumela iba hŕstka ľudí. Pre laikov a amatérov je však dobrou správou, že všetky technológie, ktoré boli ešte pred niekoľkými rokmi drahé alebo dokonca sci-fi, sú dnes používané aj v mobilných telefónoch. Za všetky uvedieme optickú stabilizáciu obrazu.

To dáva nádej, že jedného dňa sa aj v našich malých a tenkých mobilných telefónoch začnú objavovať také úrovne ISO, že budeme môcť bez väčších problémov a bez vážnejších kompromisov nahrávať videá aj takmer po tme.

Viete si predstaviť svet, v ktorom nebude potrebné mať v mobiloch namontované LED blesky? Možno je to hudba veľmi blízkej budúcnosti.


ODPORÚČAME AJ:
Tri fotoaparáty, skvelý obraz, bombastický zvuk - to je One M8s
Psychológia sociálnych sietí: Skutočne internet ničí vzťahy?
Zbohom, skutočný život. Prichádza virtuálna realita novej generácie
Tablet s obrazom na celú stenu a subwooferom
Drony nie sú hračky, ale lietadlá, ktorých použitie upravuje zákon

Komentáre